Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драмендра Канани: Да се събудим за реалността и да видим какво се случва в живота на хората

Какво означават изборните резултати за ЕП в икономически план?

Никола Поатие: Зелените политики може да не бъдат чак толкова приоритетни в мандата на новата ЕК

| Анализ
Снимка: БТА

Еврото поевтиня, а френските облигации - доскоро смятани за сигурно инвеститорско убежище, се наредиха сред рисковите в Европа. Така пазарите реагираха на изборните резултати в първия ден след безсънната нощ на 9 срещу 10 юни, когато крайнодесните сили постигнаха очаквано добър резултат, а във Франция президентът Еманюел Макрон свика предсрочни парламентарни изборни.

Евровотът се състоя в седмицата, когато Европейската централна банка за първи път от години насам намали рекордно високите си лихвени равнища, до които се стигна след поредица от шокове - пандемията, високата инфлация и енергийната криза, войната на Русия срещу Украйна. Това се случи в момент, когато инфлацията се оказа по-висока от очакванията, а Франкфурт предупреди за "неравности" по пътя към целта - 2 процента инфлация.

Какво означават изборните резултати в икономически план?

Темата коментират за БНР Драмендра Канани от неправителствената организация "Приятели на Европа" и Никола Поатие от икономическия институт "Брюгел".

Няколко крайнодесни лидери празнуват изборната си победа на кораб с европейското знаме и нацистки орел, докато с дълъг нос руският президент вади отдавна потънала свастика от морето - това е една от многото карикатури, последвали изборните резултати в Европа. В седмицата, когато отбелязахме 80-ата годишнина от десанта в Нормандия, смятан за повратната точка за победата над нацизма, сянката на крайнодесния екстремизъм надвисна над Европа. Защо? Несигурност и обедняване - е отговорът на много европейци.

"Трябва да се събудим за реалността и да видим какво се случва в живота на хората. Не бива просто да се фокусираме върху дебата ляво - център - дясно, а да намерим завладяващо послание за хората, които се чувстват извън системата", заяви в интервю за предаването "Събота 150" Драмендра Канани от неправителствената организация "Приятели на Европа". Канани не крие разочарованието си от изборните резултати, макар и очаквани, и дава пример с Брекзит:

"Това беше най-голямата лъжа, казана на британските избиратели. На тях им бе обещано, че ако излязат от Европейския съюз, границите ще станат по-сигурни, търговските възможности ще се увеличат, в здравната система ще има повече средства, ще има повече работни места и какво ли още не. Нищо от това не се случи. Миграцията във Великобритания се е удвоила или утроила от Брекзит насам. Добре виждаме, че здравната система е осакатена, а търговията е поставена на огромно изпитание след излизането от Европейския съюз. Найджъл Фараж и другите крайно десни излъгаха най-уязвимите групи от обществото. Сега в последните проучвания може да видим колко голямо разочарование има от случилото се."

През последните години Европа претърпя огромни сътресения, като се започне от Брекзит и не само, коментира Никола Поатие от мозъчния тръст "Брюгел".

"Успяхме да преминем през пандемията, без да подкопаем основите на европейската икономика. Само за няколко години успяхме да преструктурираме енергийния си модел, който - особено за някои държави, беше базиран изключително и само върху доставки от Русия. В Съединените щати високата инфлация бе причинена от фискалните стимули по време на пандемията. В Европа обаче основната причина за нея беше руската инвазия в Украйна.

Можем да видим как започваме да излизаме от този инфлационен цикъл. Европейската централна банка съвсем наскоро понижи лихвените равнища, което е сигурен сигнал колко дълъг път сме извървели."

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пътуване, през което Европа помъдря, убеден е Никола Поатие, според когото допреди войната на Русия срещу Украйна европейската икономика се е базирала на три основни стълба - енергийни ресурси от Русия, огромен пазар в Китай и сигурност, гарантирана от Америка. Време е за следваща крачка - най-малкото, защото не знаем какъв ще бъде резултатът от президентските избори в Съединените щати.

"Трябва да сме подготвени, че Тръмп няма да е толкова загрижен за Украйна, колкото е Байдън, следователно - да сме готови сами да се грижим за нашата сигурност и да увеличим подкрепата за Киев. Това означава да преосмислим разходите си и да влагаме много повече средства за отбрана, отколкото досега. В мирни времена можехме да си позволим да плащаме ненужно високи цени за различни стоки. Във военно време трябва да преосмислим това поведение, защото трябва да насочим ресурсите към отбрана", казва Никола Поатие.

Тук отново искам да прибегна до посланията на карикатурата: Красива, мъдра и въоръжена с натовски щит, Европа концентрирано чете наръчник "Как да се бием с мечка", докато стръвница неумолимо изяжда Украйна, изобразена като кошер с пчели.

"Не можем просто да върнем стрелките на часовника назад и да се отметнем от вече договорената финансова подкрепа за Украйна. Това е много важно уточнение. Ще трябват изключително много законодателни хватки (от страна на крайнодесните), за да се променят вече взетите решения за помощ за Киев от отиващия си Европейски парламент. Също така не трябва да забравяме, че има стотици милиарди евро, които са в замразени и конфискувани руски активи. Тази сума е огромна и в момента генерира стотици милиони доходност, което отваря възможността с тези средства да се подпомогне Украйна сега. В резултат на това парите няма да дойдат от джоба на европейския данъкоплатец."

който вече е твърде чувствителен за харчовете от хазната - и на национално, и на ниво Брюксел, коментира Драмендра Канани. Европа е с Украйна и така ще бъде завинаги, убедени са и Канани, и Поатие, но по отношение на зелените политики - ключов компонент от предизборните послания, се усеща тревога и в коментарите на двамата икономисти.

"Само седмица преди европейските избори станахме свидетели на наводнения в Германия. Кой ще бъде най-засегнат? Очевидно е, че най-бедните. 60% и дори повече от европейското население ще усетят негативните последици. По-голямата част от европейците, включително и най-бедните, говорим за около две трети от тях, живеят в имоти, които не са пригодени да издържат на екстремни природни бедствия, каквито неминуемо предстоят.

В крайна сметка големите губещи ще бъдат именно най-бедните, които гласуваха за крайнодесните политически сили. Те дадоха своя вот от отчаяние и с надеждата за различен подход. За съжаление, тези хора ще бъдат най-големите губещи", смята Канани.

Според Поатие зелените политики може да не бъдат чак толкова приоритетни в мандата на новата Европейска комисия, следователно европарламентът - така, както ще изглежда след клетвата на новите депутати, няма да е твърде фокусиран върху тях. И тук отново можем да потърсим връзка - срещу зелените политики - т.е. намаляването на употребата на изкопаеми горива като петрола, са държавите производителки. Нов поглед към Москва и нейните послания, които се прокрадват в наратива на европейските политици с крайнодесни възгледи:

"В момента, когато се прекланяхме пред паметта на героите, донесли свободата на Европа, постигнахме изборни резултати, които буквално поругават тази памет. Те донякъде идват като резултат от това, че има няколко поколения, които изобщо не познават историята или не я разбират. Те нямат никаква представа колко висока цена е платила Европа заради възхода на крайнодясната идеология. И в някакъв смисъл тези изборни резултати се превърнаха в европейския D-Day."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на

Митинги на опозицията в Италия в защита на конституцията и срещу реформи на правителството

Митингът в Рим е организиран на площад "Santi Apostoli“  - символ на победите на левите политически сили. В него участват Демократическата партия, движението „Пет зврзди“, алианса „Зелена партия – Левица“, „Повече Европа“ начело с техните лидери съответно Ели Шлай, Джузепе Конте, Бонели–Фратояни и Рикардо Маджи.  Актрисата Моника Гуериторе ще..

публикувано на 18.06.24 в 15:59

МЗ е обещало пари за увеличение на заплатите в кръвните центрове и психиатричните болници

Служебното ръководство на здравното министерство е обещало да осигури средства за увеличение на заплатите в кръвните центрове и държавните психиатрични болници. Това съобщи Красимир Митов от синдикат "Защита" след среща с министър Галя Кондева.  По думите му отпуснатият през април ресурс от 13 милиона лева за спешните центрове е изцяло разпределен. От..

публикувано на 18.06.24 в 15:49
Щети от градушка в Сливенско.

КФН: Застрахованите да търсят компаниите, при които имат полици, да ги информират писмено за щетите

Комисията за финансов надзор (КФН) призова обществото да използва застрахователните си права. Призивът идва на фона на опустошителните градушки и наводненията в някои населени места. От регулатора припомнят, че застрахованите лица трябва "проактивно" да потърсят компаниите, при които са си направили полици и да ги информират писмено за нанесените щети...

публикувано на 18.06.24 в 15:46
Снимката е илюстративна.

Инспекцията по труда: Работодателите да съобразят режима на работа с летните горещини

Главната инспекция по труда препоръча на работодателите да съобразят режима на работа с очакваните опасни горещини. При работа на закрито през летни месеци температурата трябва да е между 18 и 25 градуса, в зависимост от типа работа, като максимално допустимата е 28°C.  При определени изключения и при много висока температура навън в помещенията за..

публикувано на 18.06.24 в 15:31
Зам.-министър на образованието Наталия Митева

Наталия Митева: Медийната грамотност влиза в нови учебни програми за учениците от тази есен

Нов модел на учебните програми в училище ще има от тази есен, а медийната грамотност сред подрастващите ще бъде заложена като основополагаща и ключова. Това съобщи в интервю пред БНР зам.-министърът на образованието Наталия Митева. В новия проект за медийната грамотност на младежи и ученици БНР е партньор на МОН. "Всяка инициатива,..

публикувано на 18.06.24 в 15:09

Любчо Нешков: В РСМ имат ясна програма за отдалечаване от ЕС и приобщаване в т.нар. Сръбски свят

Да не бъде маргинализирана българската външна политика от следващото правителство . Това пожелание изказа пред БНР журналистът Любчо Нешков, собственик на агенция БГНЕС. Според сближаването между България и Република Северна Македония е неизбежно : " Не е историята проблем между двете страни , както искат да го внушат. Ние не се занимаваме с..

публикувано на 18.06.24 в 14:23
Павела Митова, Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от ИТН (отляво надясно) дават брифинг след срещата с контактната група от ГЕРБ-СДС.

Тошко Йорданов: Чухме идеите на ГЕРБ, ние сме за експертен кабинет

Срещата с "Има такъв народ" премина в конструктивен дух, разговаряхме по конкретните политики в нашата управленска програма, заяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС след срещата с ИТН.  Оставихме вратата отворена да продължим нашите разговори конкретно по политики, заяви Сачева. Тя посочи, че разговори по състав и структура на правителство не са..

публикувано на 18.06.24 в 14:23