Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тибор Дежефи: Не очаквам Петер Мадяр да се вманиачи като Орбан - да нарича Брюксел "враг" и да го сравнява със Съветския съюз

| Интервю
Петер Мадяр
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войната и мирът се биха на европейските избори в Унгария. Така поне премиерът Виктор Орбан и партията му ФИДЕС представиха сблъсъка между тях - които са за незабавно прекратяване на войната в Украйна - и опозицията - която ако спечелила, щяла да вкара Унгария във войната.
Орбан удържа поредна победа, но само с 15 пункта пред новата унгарска опозиция, предвождана от бившия влиятелен член на ФИДЕС Петер Мадяр, който от скоро оглавява партията ТИСА ("Респект и свобода") и привлича избиратели с антикорупционни и дясноцентристки послания.
45% от гласовете спечели ФИДЕС - с близо 8 пункта по-малко от 2019 година. Но всъщност този път получи 200 000 гласа повече. Избирателната активност беше рекордна - над 59 процента.
За Орбан, крайнодясната вълна и за новата опозиция в Унгария, с професора социолог Тибор Дежефи разговаря Весела Владкова.
- Професор Дежефи, ако вярваме на Виктор Орбан той е безспорният победител на европейските избори в Унгария - победител и срещу старата, и срещу новата опозиция. Но и Петер Мадяр твърди, че резултатът е политически разгром за Орбан. Кой в крайна сметка е истинският победител?
- По-лесно е да се каже кой загуби. Но изборните резултати, съгласете се, могат да бъдат тълкувани всякак. Даже различни интерпретации могат да са верни, въпреки че си противоречат. Но този път бих казал, че по лицата на хората от ФИДЕС на сцената зад победителя Орбан не се четеше голямо щастие. И с основание. Въпреки, че той отбеляза нещо вярно - че в процентно изражение ФИДЕС се представи най-силно от всички партии в Европа, изпревариха я само лейбъристите в Малта. Това, което не отбеляза Орбан обаче, е, че броят на получените от ФИДЕС гласове е рекордно нисък.
Освен това за първи път която и да било партия, и то единствена партия, успява да постигне толкова малка разлика с Орбан. Петер Мадяр би могъл да бъде наречен победител и защото съживи една партия само преди няколко месеца и въпреки това спечели 30% от гласовете. През януари ТИСА практически не съществуваше. Това е истинско чудо като се има предвид, че унгарската партийна система никак не е гъвкава.
ФИДЕС все пак спечелиха изборите и още са много силни, макар и не толкова колкото преди. Орбан е вече над 60-годишен и изглежда доста отегчен от унгарската политика. Опитва се да се представи за държавник и консервативен лидер от световен мащаб. Дори в победната си реч отбеляза с какво нетърпение очаква американските избори. Доста надежди възлага на Тръмп да ги спечели.
- Повече от 1 300 000 души са гласували за ТИСА заради Мадяр, който се определя като дясноцентрист? Къде бяха тези дясноцентристи досега?
- Петер Мадяр е дясноцентрист. Но избирателите му не са. Електоратът му идва от три посоки. Повече от половината са гласували на миналите избори за опозиционните леви партии. Демократическата коалиция - трета на този вот - губи доста гласове. Либералите и Зелените - също. Освен това Мадяр успя да мобилизира много хора, които по принцип се въздържат от участие в изборите - потъналите в апатия заради непрекъснатите загуби на опозицията. Както и част - около 15 процента - от електората на ФИДЕС. Хора, които не са от нейния твърд електорат. Твърде интересна е ситуацията с ТИСА и ще трябва да бъде изяснена в близко бъдеще. Умерено десен лидер с ляв електорат ще трябва да се справи с огромната задача да изгради истинска политическа организация в национален мащаб.
- Някои изявления на Мадяр, поне в ранния стадий на кампанията му, будят въпроса с какво всъщност се различава той от Орбан в полето на външната политика. Говореше за Европа на нациите. Също и за незабавен мир с Русия...
- С това той предизвика доста полемики и е една от темите с потенциал да доведат до напрежение между него и избирателите му. Все още се учи. И доста е научил вече - защото за да успееш да привлечеш толкова разнороден електорат, трябва да напипаш правилните думи и за маргиналните избиратели на ФИДЕС, и за неутралните, и за левите едновременно.
А за Европа - Мадяр работеше в дипломатическата мисия на Унгария в Брюксел след като ФИДЕС взеха властта през 2010 година. Настроен е критично по много въпроси, свързани с Европейския съюз. Но не очаквам да се вманиачи като Орбан да нарича Брюксел "враг" и да го сравнява със Съветския съюз. За Русия позицията му вече е, че тя е агресор. Но за да не загуби десните си избиратели, продължава да настоява за незабавен мир. Опитва се, изглежда, да балансира между орбановата и проевропейската идеалогия.
- Орбан обяви, че желаещите мир в Украйна са му донесли победата. Пацифизмът е победител на изборите. Колко дълбок беше реално дебатът в Унгария за войната и за мира?
- В тази предизборна кампания Орбан не само заложи отново, но и увеличи неимоверно реториката си по темата от изборите преди две години. Всичко беше само "война и мир". Дотолкова, че се съобщаваше, че в някои села възрастни хора не смеели да излязат от къщите си, защото мислели, че ще има атомна бомбардировка.
Предполагам, че за хора извън Унгария е трудно да си представят колко мощна е пропагандата тук. В YouTube например много трудно можеш да избегнеш проправителствен клип, който тръби, че опозицията иска да вкара страната във война. Това наистина беше доминиращата тема. Но, както вече се е случвало, сега тя ще изчезне, за да се появи в следващата предизборна кампания.
- От известно време се очаква изгонената от Европейската народна партия ФИДЕС да влезе най-накрая в ново европейско политическо семейство - на Европейските консерватори и реформисти на Джорджа Мелони. Сега обаче, след като Еманюел Макрон май реши да повтори грешката на британците да позволи крайнодесни популисти да вземат властта, дали Орбан няма да се изкуши да се съюзи с Марин льо Пен?
- Визията на Орбан според мен е съвсем различна и това ще е голямо изпитание за силата му на голямата европейска сцена. Той иска да обедини групите на консерваторите и на крайните националисти. Но това най-вероятно няма да стане - заради напрежението между Льо Пен и Мелони. И десетимата евродепутати на Орбан ще влязат в групата на Мелони.
- А влизането на ТИСА в ЕНП въпрос на време ли е само?
- Тъй като след ФИДЕС унгарското представителство е почти нулево, ЕНП е готова да приеме която и да било кандидатура от Унгария, особено ако тя носи със себе си допълнителни 7 гласа в Европарламента. Идеологията на Мадяр се вписва добре в тази на ЕНП и смятам, че съвсем скоро той ще бъде приет.
- Нека завършим с малко по-широк поглед към вашата част на континента. В Унгария се появи ТИСА - засега сериозна заплаха за Орбан. В Словакия Фицо изненадващо беше победен от либерална формация. В Полша Качински за първи път от десетилетие не е първи. Доналд Туск нарече това "маяк на надеждата" за Европа, голяма част от която иначе е залята от крайнодесна популистка вълна. Той спомена конкретно Германия и Франция. Бихте ли се съгласили с Туск?
- Вижте, хубаво е, че той спечели изборите в Полша. Това че поляците, чехите, словаците понякога гласуват по този начин не означава, че популистите губят способността да отвърнат на удара. Туск даде пример, че те не са неуязвими и че могат да бъдат победени. Да, в този смисъл той е един вид "маяк на надеждата". Но дали ще продължи да бъде такъв зависи много от способността му да държи жизнеспособна доста разнородната си коалиция, а също и от това как ще се развива икономическата и политическата ситуация в Европа. Защото Туск също може да бъде победен.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на

Митинги на опозицията в Италия в защита на конституцията и срещу реформи на правителството

Митингът в Рим е организиран на площад "Santi Apostoli“  - символ на победите на левите политически сили. В него участват Демократическата партия, движението „Пет зврзди“, алианса „Зелена партия – Левица“, „Повече Европа“ начело с техните лидери съответно Ели Шлай, Джузепе Конте, Бонели–Фратояни и Рикардо Маджи.  Актрисата Моника Гуериторе ще..

публикувано на 18.06.24 в 15:59

МЗ е обещало пари за увеличение на заплатите в кръвните центрове и психиатричните болници

Служебното ръководство на здравното министерство е обещало да осигури средства за увеличение на заплатите в кръвните центрове и държавните психиатрични болници. Това съобщи Красимир Митов от синдикат "Защита" след среща с министър Галя Кондева.  По думите му отпуснатият през април ресурс от 13 милиона лева за спешните центрове е изцяло разпределен. От..

публикувано на 18.06.24 в 15:49
Щети от градушка в Сливенско.

КФН: Застрахованите да търсят компаниите, при които имат полици, да ги информират писмено за щетите

Комисията за финансов надзор (КФН) призова обществото да използва застрахователните си права. Призивът идва на фона на опустошителните градушки и наводненията в някои населени места. От регулатора припомнят, че застрахованите лица трябва "проактивно" да потърсят компаниите, при които са си направили полици и да ги информират писмено за нанесените щети...

публикувано на 18.06.24 в 15:46
Снимката е илюстративна.

Инспекцията по труда: Работодателите да съобразят режима на работа с летните горещини

Главната инспекция по труда препоръча на работодателите да съобразят режима на работа с очакваните опасни горещини. При работа на закрито през летни месеци температурата трябва да е между 18 и 25 градуса, в зависимост от типа работа, като максимално допустимата е 28°C.  При определени изключения и при много висока температура навън в помещенията за..

публикувано на 18.06.24 в 15:31
Зам.-министър на образованието Наталия Митева

Наталия Митева: Медийната грамотност влиза в нови учебни програми за учениците от тази есен

Нов модел на учебните програми в училище ще има от тази есен, а медийната грамотност сред подрастващите ще бъде заложена като основополагаща и ключова. Това съобщи в интервю пред БНР зам.-министърът на образованието Наталия Митева. В новия проект за медийната грамотност на младежи и ученици БНР е партньор на МОН. "Всяка инициатива,..

публикувано на 18.06.24 в 15:09

Любчо Нешков: В РСМ имат ясна програма за отдалечаване от ЕС и приобщаване в т.нар. Сръбски свят

Да не бъде маргинализирана българската външна политика от следващото правителство . Това пожелание изказа пред БНР журналистът Любчо Нешков, собственик на агенция БГНЕС. Според сближаването между България и Република Северна Македония е неизбежно : " Не е историята проблем между двете страни , както искат да го внушат. Ние не се занимаваме с..

публикувано на 18.06.24 в 14:23
Павела Митова, Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от ИТН (отляво надясно) дават брифинг след срещата с контактната група от ГЕРБ-СДС.

Тошко Йорданов: Чухме идеите на ГЕРБ, ние сме за експертен кабинет

Срещата с "Има такъв народ" премина в конструктивен дух, разговаряхме по конкретните политики в нашата управленска програма, заяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС след срещата с ИТН.  Оставихме вратата отворена да продължим нашите разговори конкретно по политики, заяви Сачева. Тя посочи, че разговори по състав и структура на правителство не са..

публикувано на 18.06.24 в 14:23