Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН: Няма разписани изпитни процедури за постъпване в първи клас

| Репортаж
Снимка: Виктория Топалска

До 20 юни продължава второто класиране на първокласниците в общинските училища в София. 

Неоснователни са опасенията на родители, че класираното им дете може да загуби мястото си в дадено училище заради провеждана допълнителна проверка на неговите знания, посочват от Министерството на образованието и науката.

В нормативната уредба няма регламентирани приемни изпити за записване в първи клас, уточняват от просветното ведомство.

Няма причина да се провеждат обследвания на учениците, казва Величка Тасаджикова, директор на 70 ОУ в София, в което ще има само една паралелка първокласници.

"Изпитна процедура за постъпване в първи клас, както и да бъде наречена тя, е нелегитимна", подчертава тя.

Училищният директор напомня, че децата разполагат с удостоверения за завършено предучилищно образование, тоест за училищна готовност.

В удостоверенията за завършена подготвителна група много често не се наблюдават разлики при децата, завършили една и съща детска градина, коментира директорката на 44 СУ Татяна Михайлова. По думите ѝ "пише абсолютно едно и също".

Там, където приетите в първи клас са повече от една паралелка, училището предвижда процедура, по която да разпредели децата в отделните паралелки.

В 20 ОУ в София например разпределението на приетите ученици става според заявеното от тях желание да изучават чужд език. В 44-то училище ще има четири паралелки без предвидена профилирана подготовка по даден предмет. Ръководството на училището се ориентира чрез неформален разговор с родителите. Директорката е категорична, че децата не се тестват предварително дали могат да четат и да пишат.

Целта на беседването с родителите е да се сформират по-равнопоставени паралелки – както като брой момичета и момчета, така и като дял на по-притеснителните спрямо по-буйните деца или пък на по-бързо справящите се със задачите в сравнение с останалите, пояснява Татяна Михайлова.

"Ако се случва някъде изпитване за приемане, това е нередно."

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на който съдът установил несъответствие на текст от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс и..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“. Задържаните за побоя над шофьор на автобус до Карлуково са освободени..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват? "Не сме доволни, тъй като готвените промени в наредби на Касата и здравното..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се увеличава с 50,8 млн. лв., а общата прогнозна стойност на проектите за периода 1 януари 2024 - 31 декември..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. От съобщението излиза, че Севджан Съдкъев, чиято оставка от Надзорния..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град Тир.

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват най-добрия период в своята история и изтъкна, че те са изградени на принципите на равенство, взаимна..

публикувано на 03.07.24 в 18:43