Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Автор:
Снимка: БГНЕС


Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.  

Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си говорим за фурора на тиктокъри и ютюбъри, които бяха избрани за евродпутати през автентичен творчески, рентгеноложки поглед от Враца, та до екземплярна електорална неактивност от Ямбол. 

Постелекторалната ни обиколка, включваща китка от коментари, анализи, прогнози и портрети на герои от изборите за Европейски пърламент не започва от къде да е, а от Враца. При това с точния разрез на ситуацията от един наш стар познайник - рентгенологът Димитър Цолов, фронтмен и лидер на северозападните герой "Докторс Гого бенд". Пред кореспондента ни Ива Антонова д-р Цолов изложи своята визия за резултатите от вота в своя уважаван от нас самобитен стил. Един грамотен по врачански човек. 
Димитър Цолов, рентгенолог

Почти 70% от съгражданите ни с избирателно право не го упражниха на 9 юни. В публичния диалог сме свикнали да осъждаме това им решение, а от Автономията поискахме да чуем този глас.  55 - годишен мъж от Ямбол не гласува повече от 30 години. Не парадира с позицията си, но смята, че е взел правилното решение. Как и защо така нареченият демократичен преход е успял да откаже този избирател да упражнява гражданското си право и какво би променило решението му. С Трифон Иванов разговаря кореспондентът ни Даниела Костова.


Ямбол

И от Ямбол продължаваме следизборната си изотопска обиколка до Острова на Афродита.
24-годишен кипърец предизвика фурор на европейските избори в страната си, като направи шеметен пробив в националния и европейския политически елит. Неговото име е Фидиас Панайоту - инфлуенсър, популярен ютюбър и ТикТокър, фен на Илон Мъск.
Панайоту бе избран за един от шестимата евродепутатите на Кипър в Европейския парламент. Той е първият кипърец, независим кандидат, когото страната изпраща в Брюксел. При това получи шокиращите за аматьор 19,4% от всички подадени гласове при обща избирателна активност от над 50% и се нареди трети в крайната класация. 
Фидиас Панайоту
"Дошъл от нищото", както мнозина в страната му го определят и който, по собствените му признания, никога през живота си не е гласувал, не разбира нищо от политика, няма никакъв политически опит, без образование, с кариера само в социалните мрежи. 
Още за това кой е Фидиас Панайоту, който убеди над 71 000 гласоподователи да предпочетат него -  разказва кореспондентът ни в Кипър Бранислава Бобанац.

Алвисе Перес

Финалът на следизборната ни обиколка в "Изотопия" е за Испания. И там един онлайн герой размести картите на големите политически играчи. 34-годишният Алвисе Перес с неговата партия, носеща името "Партито свърши" (Se Acabo La Fiesta) - това е нова антисистемна формация с грабващо лого, а именно - рисунка на катерица с маска от филма "V for Vendetta".
Алвисе Перес, подобно на кипърския му колега, отправя всичките си послания чрез социалните мрежи, където има над 1 милион последователи. Той се обявява например за депортиране на имигранти.
Още при първата си поява на политическия терен Алвисе Перес получи 800 000 гласа и ще има трима свои представители от общо 61 евродепутати, които праща Испания. Формацията му ще има трима депутати в Европейския парламент, което е огромен резултат. 
Още за това какво постигна на евровота Алвисе Перес и какъв е генезисът на политическата му онлайн кариера - чуйте в интервюто с бившия кореспондент на БНР в Испания - Маргарита Ралчева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59

В Павликенско: Села на драстичен воден режим, поредно лято на протести

Община Павликени е пред обявяване на частично бедствено положение заради безводието . Половината села са на воден режим . През лятото към тях ще се добавят и още селища. Основната причина е пресъхването на водоизточниците. Частично решение за пет от селата е да бъде пусната вода по каналите на "Напоителни системи" , която да вдигне нивото..

публикувано на 18.06.24 в 06:52
Елмалъ баба теке

Дервишкият център Елмалъ баба теке - легенди и мистерии

Възможно ли е край Момчилград да се намира гробът на Фатима - обичната дъщеря на пророка Мохамед ? Според преданията на местните хора, това е напълно вероятно. Смята се, че точното място е религиозен център до днешното село Биволяне , известен в миналото като най-голямото средище на дервишите. Този център съществува и днес под името Елмалъ..

публикувано на 17.06.24 в 13:07