Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Техника за понижаване на температурите в САЩ може да причини горещи вълни в Европа

Пожарникар се бори с огнената стихия в Гърция.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Техника, създадена да намали високите температури в Калифорния, може да направи по-интензивни горещите вълни в Европа. Това е установило ново проучване, което цели да моделира неочакваните последствия от регионални намеси за смекчаване на последствията от климатичните промени. 

Проучването показва, че целенасочена намеса за намаляване на температурите в даден регион за един сезон може да донесе временна полза за населението в него, но трябва да бъдат отчетени и потенциално негативните последици за други части на света. Според авторите на изследването резултатите от него са, цитирам, "плашещи", защото по света има много малко или въобще няма регулации за предотвратяване на регионалното прилагане на климатичното геоинженерство. То включва техника, известна като изсветляване на облаци над океаните. При нея те отразяват повече слънчева радиация обратно в космоса, след като са били напръскани с аерозоли, като обикновено това е морска сол.

Авторите на изследването, публикувано в петък в научното издание "Нейчър", твърдят, че са първите, които са демонстрирали, че въздействието от изсветляването на облаците може да бъде по-минимално или даже да има обратен на желания ефект.

"Изследването ни е много конкретно", посочва Джесика Уан, която е част от научния екип, оглавяван от Института по океанография към Университета на Сан Диего. "То показва, че изсветляването на облаците над океана може да бъде много ефективно за западното крайбрежие на Съединените щати, ако бъде направено сега, но може да е неефективно там в бъдеще, както и може да причини горещи вълни в Европа", допълва Уан. "В момента наистина няма управление на соларното геоинженерство. Не искаме да сме в ситуация, при която един регион е принуден да прилага геоинженерство, за да се бори с направеното в друга част на света като реакция на суша и горещи вълни", обяснява Джесика Уан и призова науката и разработването на политики да се развиват заедно.

Според експерти малкото регулации в сферата означават, че трудно ще бъде попречено на отделни държави, градове, компании или дори на достатъчно богати личности да се опитат променят местния климат дори това да е пагубно за хора, които живеят в друг район. Това може да доведе до конкуренция и конфликти, посочва британското издание "Гардиън".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Климатичните промени водят до смъртни случаи и разпространението на болести в Европа

Глобалното затопляне причинява смъртни случаи и е двигател за разпространението болести в Европа. Това сочи преглед на стотици изследвания в рамките на период от девет години. За периода от 2013 до 2022 г. на 100 хиляди души е имало средно 17 смъртни..

публикувано на 19.06.24 в 05:26

Липсват автобуси по шест линии в Пловдив, глобяват двойно повече за климатици

Драмата не е само с климатиците, шест линии от градския транспорт в Пловдив са разбити, сутринта от 150 автобуса са излезли 120 , съобщи директорът на общинското предприятие "Организация и контрол по транспорта“  Георги Стоилов , като уточни, че..

обновено на 20.06.24 в 17:23

До края на юни по програма монтират над 1500 климатика в софийски домакинства

Започна монтажът на климатици, като част от кампанията за подмяна на стари отоплителни уреди на дърва и въглища в рамките на Интегриран проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" – LIFE IP CLEAN AIR,..

публикувано на 20.06.24 в 16:37

Виктория Клещанова, НИМХ: До момента сме под климатичната норма за валежи

До този момент сме под климатичната норма за валежи , каза пред БНР метеорологът от НИМХ Виктория Клещанова. "През нощта имаше валежи и гръмотевични бури на много места в страната. Най-мощна беше купесто-дъждовната облачност в Централния Балкан...

публикувано на 14.06.24 в 11:42
ВИЖТЕ ОЩЕ
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на Европейската комисия за втори мандат

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност.  С одобрението..

обновено на 28.06.24 в 03:17
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен: EС се нуждае от 500 млрд. евро инвестиции в отбрана

Eвропейският съюз се нуждае от 500 милиарда евро инвестиции в отбрана през следващите 10 години. Това е заявила председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред лидерите на 27-те еврочленки, които заседават в Брюксел. За това съобщава..

публикувано на 27.06.24 в 20:37
Йенс Столтенберг

Столтенберг: НАТО е много издръжлив отбранителен съюз и няма да има заплаха за оцеляването му

НАТО е много издръжлив отбранителен съюз и няма да има заплаха за оцеляването му нито от евентуално завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом, нито от победа на крайната десница на изборите във Франция. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг..

публикувано на 27.06.24 в 20:25
Димитър Главчев

Премиерът Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Премиерът Димитър Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това стана ясно от негово изявление пред журналисти в Брюксел, след като президентът Румен Радев отхвърли предложението на служебния кабинет да ръководи българската..

публикувано на 27.06.24 в 20:02
Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев

Министерството на отбраната: Позицията на България е синхронизирана със съюзниците от НАТО

В приетата от Министерския съвет позиция на страната ни за срещата на върха на НАТО във Вашингтон идния месец няма нищо, което да накърнява националния ни интерес или да застрашава националната сигурност. Това заяви заместник-министърът на отбраната..

публикувано на 27.06.24 в 19:20
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Карадимов (вляво) и кметът на Сливен Стефан Радев

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на Сливен по ПВУ

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на община Сливен по Плана за възстановяване и развитие за изграждане на довеждаща инфраструктура в новия индустриален парк. Той е планиран да заема площ от 450 декара в района летище „Бършен“. Днес министърът..

публикувано на 27.06.24 в 19:02

МВР даде още подробности за Брендо

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов потвърди на брифинг, че последната информация, свързана с Евелин Банев-Брендо, води към сепмеври 2021 година, когато той беше задържан близо до Киев. Министърът уточни, че след ареста на Банев българската..

публикувано на 27.06.24 в 18:53