Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Дучев: Рентабилността на хотелския бизнес в България намалява

Георги Дучев
Снимка: Мила Младенова, БНР

Забавянето на ръста на приходите и повишаващите се разходи за труд поставят на сериозно изпитание рентабилността на хотелите в България. Това сочат данните от традиционното национално допитване до мениджъри и собственици на хотели, направено от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели към края на първото полугодие. Хотелиерите не очакват подобрение на бизнес средата. До края на годината не се очаква повишение на цените в хотелиерството, а в обектите, които предвиждат такова, то ще бъде с не повече от 10 на 100. 
    

За БНР Георги Дучев - изпълнителен директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, сподели:

"Стихийното хотелиерство е към своя край у нас - хора, които са имали пари, и са решили, понеже няма къде другаде да ги вложат, че е добре да направят хотели. Ситуацията в хотелиерството се усложнява. Шансове за успех и, евентуално, за просперитет ще имат тези, които разполагат с опитни, обучени мениджъри, които имат визия, които са гъвкави и могат да реагират на бързо променящите се условия.

70% от участниците в допитването посочват като основен проблем пред техния бизнес липсата на кадри. Вносът на персонал е актуална тема, особено преди началото на летния сезон, коментира Дучев пред "Хоризонт": 

“Хотелиерите все по-малко виждат това решение като устойчиво. Спрямо миналата година се увеличава процентът на хотелиерите, които смятат да заложат на студенти и ученици в горните класове. Очевидно, решение ще се търси и с внос на персонал, и с развитие на собствени кадри. Хотелският бизнес е от тези, които разчитат от хора на място. Няма как някой да работи дистанционно в хотел. Предизвикателствата са големи, търсят се решения".

Заплатите в хотелиерството нарастват през последните 2 години, допълни експертът в предаването "Преди всички": 

"Прави впечатление неохотата на хотелиерите да повишават цените до края на годината. Ако въобще има някакво повишение, то ще бъде максимум до 10% и то за малък процент от хотелите, които не са го направили до момента". 

При 30% от хотелиерите приходите от нощувки остават на нивата си от 2023 г. При 1/3 - нарастват с до 10%. Едва 17% от хотелите са успели да постигнат ръст над 10%, а 20% от хотелиерите отчитат спад. Миналата година 70% от хотелиерите са отчели ръст на приходите сумарно. През тази година са 50%. Това означава, че ръстът на приходите се забавя значително, като тенденцията е към застой. 

"Ако трябва да съпоставим с разходите, те растат доста стремително. Преведено на бизнес език означава, че рентабилността, като цяло, на хотелския бизнес в България намалява".


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на страната, предаде БТА. Според правителството в Скопие, поетите ангажименти са двупосочна улица, като..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по държавната телевизия. "Днес е известно, че Съединените щати не само произвеждат тези ракетни..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на агенцията. Руското военно министерство обяви, че войските му са взели Росдоливка. Това е украинско..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в размер на 28,256 млрд. лв. или около 37,5 % от разчетените в държавния бюджет, докато разходите са..

публикувано на 28.06.24 в 19:47
Чакащи пътници на летище Гетуик

Хиляди пътници бяха блокирани на лондонското летище "Гетуик"

Хиляди пътници на лондонското летище "Гетуик" (Gatwick Airport) бяха блокирани, след като пистата за излитане и кацане бе затворена заради повреда на самолет. Общо 23 полета трябваше да бъдат отменени след прегряване на спирачките на самолет на "Бритиш Еъруейс" (British Airways), съобщиха от летището. Пистата вече е разчистена и работи..

публикувано на 28.06.24 в 19:34

В село Карпачево стартира фестивалът "Джаз под звездите на Деветашкото плато"

Тази вечер в ловешкото село Кърпачево се открива десетия фестивал "Джаз под звездите на Деветашкото плато", който продължа до неделя. Фестивалът събира популярни български музиканти на откритата сцена на поляната край пещерата "Гарваница", между селата Кърпачево и Горско Сливово, съобщи Ива Таралежкова, председател на сдружение "Деветашко..

публикувано на 28.06.24 в 19:25

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха в Перник

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха при съвместна операция ГДБОП и ДАНС. Специализираната операция е проведена на територията на град Перник.  Действията са осъществени от служители на ГДБОП и ДАНС и са във връзка с разкриването на престъпна схема, свързана с изпиране на пари от незаконна търговия с..

публикувано на 28.06.24 в 19:18