Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според спасител:

Климатичните промени виновни и за мъртвото вълнение през юни

Опасно, с мъртво вълнение и необичаен за юни сологан, е морето през последната седмица на месеца. Причина за това са климатичните промени - коментира старши спасителят на Северния плаж в Бургас Петър Русев. След като само в една седмица се удавиха двама души след скок от моста той даде съвети на почиващите как да плажуват безопасно:

"Пет дни имаше сологан. Когато има мъртво вълнение, то трае 3, 5 или 10 дни. На петия ден беше първият смъртен случай. Времето е динамично. Смъртните случаи станаха по едно и също време - в следобедните часове. Климатичните промени влияят и на морето. Най-безопасно за къпане и плуване е сутрин-между 8 и 11 часа преди да духне морският вятър или да се вдигне вълна." 

Районът около моста е зона, която не се охранява от водни спасители - напомни Русев и призова хората да спазват забраната за скачане от там.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.