Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе.

В София-град кодът за дъжд е жълт.

За 12 области в Централна и Източна България в сила е жълт код за високи температури (виж графиката по-долу).

Днес в по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево и горещо. Според прогнозата на НИМХ след обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. По-интензивни ще са явленията в Северозападна България. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток, вечерта ще започне да се ориентира от запад-северозапад, ще се усили и с него ще прониква относително хладен въздух. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, малко по-ниски в северозападните райони и по Черноморието, в София - около 33°.

В планините преди обяд ще бъде слънчево. В следобедните часове над масивите от Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки. Ще духа умерен до силен югозападен вятър, който вечерта ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 29°, на 2000 метра - около 21°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток. 


По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия поела контрола над част от Часов Яр, ожесточените боеве продължават

Русия твърди, че е поела контрол над част от град Часов Яр, а Украйна съобщава за ожесточени боеве. Министерството на отбраната на Русия оповести, че силите му са поели контрола над квартал в стратегически важния град Часов Яр. В същото време, Украйна твърди, че районът е обхванат от активни бойни действия и ситуацията е "критично трудна,..

публикувано на 04.07.24 в 07:51
Протест на фармацевти в Бургас, 3 юли 2024 г.

Протестиращите фармацевти се срещат със здравния министър

Собственици на аптеки ще внесат в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната каса. След това по искане на Българския фармацевтичен съюз в Министерството на здравеопазването ще се проведе среща с министър Галя Кондева, представители на касата и Информационно обслужване. Вчера имаше протест..

публикувано на 04.07.24 в 07:42
Джейхан Ибрямов

ДПС – Търговище снема доверието си от Джейхан Ибрямов

Областният съвет на ДПС - Търговище снема доверието си от народния представител Джейхан Ибрямов, това се съобщава във Facebook страницата на ДПС - Търговище. От справка, разпространена вчера от пресцентъра на парламента след гласуването за проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, става ясно, че  Ибрямов е гласувал с "въздържал се". В..

публикувано на 04.07.24 в 07:33
Раул Грихалва

Призиви към Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом

Втори американски конгресмен от Демократическата партия призова Джо Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом след слабото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп миналата седмица. Раул Грихалва каза, че той все пак ще го подкрепи, но смята, че това е възможност "да се огледаме другаде". Подобен призив отправи и Рийд Хейстингс,..

публикувано на 04.07.24 в 07:30

Избори в Обединеното кралство

Днес в Обединеното кралство се провеждат общи избори. И последните проучвания на общественото мнение са тревожни за управляващата вече 14 години Консервативна партия, тъй като прогнозират повече от убедителна победа за Лейбъристката партия. Обединеното кралство, което се състои от Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, е разделено на 650..

публикувано на 04.07.24 в 07:17

НС изслушва премиера Главчев за предстоящата среща на НАТО

В Народното събрание са предвидени четири изслушвания на представители на Министерския съвет. Премиерът Димитър Главчев и министърът на отбраната Атанас Запрянов ще информират за подготовката за предстоящата среща на НАТО във Вашингтон и за българската позиция на форума.  Главчев, в качеството му и на министър на външните работи, ще..

публикувано на 04.07.24 в 07:11

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на който съдът установил несъответствие на текст от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс и..

публикувано на 03.07.24 в 20:08