Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За пожарите на летище Балчик: Не си играйте със съдбата и не палете огън безконтролно!

Районът на пожара.
Снимка: Албена Иванова

След тричасовата борба с огнената стихия снощи в района на летището в Балчик началникът на пожарната в Белия град Стелиян Стойчев излезе с обръщение към хората да не си играят със съдбата и да не палят огън безконтролно, защото последиците могат да бъдат фатални - както за колегите му, така и за хората.

Това е вторият пожар на мястото само за седмица, за който се предполага, че възниква умишлено, предизвикан от хора, които пасат животните си там и очакват порастването на нова трева. Ако при следващото палене вятърът не е с огнеборците, могат да бъдат засегнати хора в местността Сухи лозя и кв. Левски, предупреждава той.

Обхванатите от пламъците близо сто декара треви снощи са били с височина около 60 сантиметра, а пожарът е бил на няколко фронта.

В отговор собственик, който от 15-20 години пасе животните си там, заявява, че паленето на поляната е последните две години и че за тях е по-добре суха трева, отколкото изпепелена пръст, а при липсата на дъжд свежата трева би се появила чак през есента.

"В последните години стана вече традиция от края на юни до края на август месец да хвърляме сили и да хабим ресурси заради безконтролните запалвания на сухи треви в района между военно формирование 28770 край Балчик и там, където е надписът БАЛЧИК ... Част от имотите там са частни, след тях е имотът на "Летище София" ЕАД, към което е и Летище Балчик - не военната част, а цивилната.... Една от вероятните причини (и то с голям процент вероятност) е тази, че когато тревата изсъхне, няма какво да пасат животните, които отглеждат някои стопани от Балчик... И тук на помощ идва огънят - сухата трева се пали и след време на нейно място израства нова зелена трева... Това е положението... Но както се казва - някой си играе с огъня... В местността Сухите лозя има обитаеми постройки, хора живеят и не ми се мисли, ако вятърът не е с нас и при следващото палене обърне в посока на кв. "Левски"..... Тази вечер (7 юли) с огромните усилия на два наши екипа и един екип на военно формирование 28770 с техен автомобил (след разрешение лично от началника на отбраната на Българската армия) успяхме да се справим с пожар с няколко различни огнища, с няколко фронта и с площ около 100 декара... Ще завърша и с призива - не си играйте със съдбата и не палете огън безконтролно - застрашавате живота на колегите и на хората близост до пожара!” - призова в социалната мрежа началникът на пожарната Стелиян Стойчев.

Следва и отговор на собственик на земя в района, Мирослав Василев: "От 15-20 години си пашуваме животните там и е нямало проблеми, последните две години се пали поляната, което за нас също е загуба. По-добре суха трева, отколкото изпепелена пръст. А доколкото поникването на нова трева, в тези жеги чак късна есен ще излезе с тия обилни "валежи". Винаги сме участвали в погасяването на огъня, само снощи не участвахме, защото животните се бяха пръснали и се притеснявахме да не попаднат в пламъците. Едва ли някой собственик ще запали огън, когато животните му са на паша там".

Междувременно днес балчишките огнеборци гасиха възпламенена суха трева и отпадъци между старите гробища и бл. 40 в ЖК "Балик" в Балчик. Потушаваха и пожар в село Дъбрава, възникнал в изоставен двор в центъра на селото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.