Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато духът е млад:

77-годишната Надка Денчева - спортната гордост на Павликени

Надка Денчева
Снимка: Здравка Маслянкова

Павликени има своята нова спортна гордост. 77-годишната Надка Денчева смая всички и с майсторство и издръжливост спечели златния медал за ветерани на 50-ия национален мастърс турнир по тенис на маса в курортния комплекс "Албена". Бившата трактористка не се дава на младите, продължава да спортува, готви се за следващия си турнир и е запалена фенка на европейското първенство по футбол в Германия.

На 77 години Надка Денчева от Павликени кипи от енергия, а спортният ѝ дух и желанието за победи са несломими. Във възрастта, когато нейните връстници се оплакват от болежки и бастунът е най-верният им приятел, Надка Денчева стана златна медалистка по тенис на маса на турнира в курорта "Албена", който се проведе наскоро.

"От 15-годишна съм започнала да играя. Дойдох в този град в техникума по механизация на селското стопанство през 1962 година. Тогава бях на пансион и всяка вечер тренирахме. Явявах се към училищни първенства и нямаше кой да ме победи, обаче тогава не сe даваха медали".

За известно време вече като пенсионерка Надка Денчева спряла със спорта, но нали шило в торба не стои, се записала във възстановения клуб по тенис на маса в Павликени. За турнира в Албена се подготвила с участие в друг турнир по тенис на маса:

"Разбрах, че ще има турнир и с хилката и екипа влизам при кмета. "Господин кмете, има ли възможност да участвам?". Каза ми, че ще провери групите, бяха 8 грапи и в едната имаше места. Състезавахме се, три жени бяхме срещу мъжете. Това ми беше най-голямата тренировка. Е, не можахме да се класираме. Мъжете се класираха, те в Бе група играят. Ама ми беше приятно, че играхме със силни играчи. Това ми беше тренировката".  

От мастърс турнира в курорта "Албена" 77-годишната тенисистка се завърна с купа и златен медал.

"Сияя от радост! На моите години да стана шампион и то на 50-ата годишнина на шампионата".  

Надка Денчева е изкарвала прехраната си като е карала мотокар, електрокар и дори трактор в павликенските заводи. Със съпруга ѝ работили на смени, за да си поделят отговорностите по грижите и отглеждането на двете деца. Но това не спряло борбеното момиче да тренира любимите спортове.

"По един час на денонощие съм спала и тренирах и хандбал, и баскетбол, и волейбол, лека атлетика".

Баба Надка е пример с неуморния си дух и вдъхновение за по-младите състезатели в клуба по тенис на маса "Павликени 2015", казва треньорът Симеон Симеонов:

"На тези години тя е бърза като пантера. Дай, Боже, и на нас да достигнем нейните години, а, ако може да сме в такова физическо състояние, просто ще се радваме. Спортът е хубаво нещо и я е запазил за годините. Може да бъде пример за много хора тя".

Надка Денчева е мъжко момиче и винаги е била отдадена на спорта, разказва кметът на Павликени Емануил Манолов:

"И се надяваме още една купа и златен медал да донесе още в края на този месец. Тя е авторитет за спорта в нашия град, в нашата община. Надка я познавам повече от 40 години. Тя беше колежка с майка ми, тогава имаше работнически спартакиади. Зная, че тя е много енергична жена и винаги иска да се доказва. В много спортове е била, но явно сега в последните години се е спряла на тениса на маса. Видяла е своето амплоа там и се занимава с това, което ѝ харесва. Ще подкрепяме такива хора и в бъдеще".

Европейското първенство по футбол в Германия сериозно вълнува 77-годишната спортистка:

"Гледам го, как! Даже заспивам пред телевизора от умора от работа. Аз см за победителя, казва тя и няма фаворит. Когато България участва на световното, моят внук тогава се роди, на първия мач. Викам си, той ще стане футболист. Не, правист стана. Другият ми внук играе към "Червено знаме" – Павликени и играе играта на Трифон Иванов. Обира всички точки с глава. Всички от чуждите мачове са ми интересни. Чуждите отбори винаги може да направят изненади, а аз обичам изненадите".

Спортната кариера на Надка Денчева продължава и 77-годишната тенисистка се готви за следващото си първенство:

"Ще се включа. Имам желание. Докато съм жива и здрава на този свят, ще продължавам да се състезавам".


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Карамазов

Владимир Карамазов: Фотографията дава възможност да разказваш

Фотографията дава възможност да разказваш. Това каза в предаването "РадиоТочка" актьорът Владимир Карамазов, който е и награждаван фотограф. "В последната година и половина се пренасочих към най-смислената част от фотографията, заради която исках да стана фотограф, защото исках да започна да разказвам моите истории и темите, които мен ме..

публикувано на 12.07.24 в 19:26

Марина Маринова: Музиката винаги е с мен

"Музиката винаги е с мен, независимо къде се намирам". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" и рубриката "От другата страна на Радиото" музикалният редактор Марина Маринова, която е и водеща на "Музикална шарения". Тя работи в БНР от година и споделя, че се чувства точно на мястото си.  "Може би слушателите ме свързват с народната..

публикувано на 12.07.24 в 15:55
Емил Пеняшки

Емил Пеняшки: Животът не е в крайности

"Казвам се Емил Пеняшки и съм на много години вече", казва актьорът, който преди 40 години става част от врачанския театър. "Аз се опитвам да не съм постоянно в роля. Надявам се като изляза от сцената да не съм в роля. Опитвам се да съм си аз." За него най-важното е семейството и децата. След това са мечтите. Съпругата му Капка Пеняшка също е..

публикувано на 30.06.24 в 07:39
Мартен Калеев - писател

Мартен Калеев: Мисията на човека е да инвестира в човечност

Писател, учител, журналист, общественик - такъв е Мартен Калеев. Литературата го среща с добрите хора, с благородни намерения и с горещи сърца. Най-голямото качество на човека е да премълчава, казва авторът на "Всичко и нищо", "Тъгата идва привечер", "Очите на жаждата". Когато даваш, получаваш повече, убеден е Калеев. "Най-голямата..

публикувано на 23.06.24 в 08:00
Хавиер Милей

Неподражаемият Хавиер Милей - колко ще е търпелива Аржентина към ексцентричния си лидер?

Хавиер Милей, на 53 години, икономист, от половин година президент на Аржентина. Към тази кратка визитна картичка трябва да допълним: аржентинският президент е явление в политиката , към чието управление има поне две и то напълно противоположни гледни точки. Сам той се описва като анархокапиталист и либертарианец . Открито заявява, че ще руши..

публикувано на 22.06.24 в 13:10
Национална Асоциация на Доброволците в Република България - НАДРБ

Ясен Цветков: Имаме огромна нужда от промяна, от реформа, от подобряване на сектора за реакции при кризи

Представете си стихията на природните бедствия – земетресения, наводнения, пожари... Представете си хаоса и отчаянието, когато светът около нас се руши. В тези мрачни часове, когато надеждата изглежда като далечен мираж, се появяват те - смелите доброволци със своята решителност и човечност.  Те са там, където най-много са нужни, готови..

публикувано на 19.06.24 в 09:26
Ирен Кривошиева

Ирен Кривошиева: Мястото на паметник на Стефан Данаилов е в градинката пред Народния театър "Иван Вазов"

"След кончината на Стефан Данаилов, който е баща на моя син, имах едни личен момент, в който исках да направя нещо, но извън този личен момент, идеята ми да има паметник на Стефан е свързана с това, че в неговата фигура ние можем да намерим палитра от изкуство, политика, десетки роли в киното и в театъра , той беше част от Народното събрание,..

публикувано на 18.06.24 в 10:38