Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гафовете на Байдън и останалите световни новини от седмицата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник Русия нанесе на Украйна един от най-тежките въздушни удари от началото на войната. Масирана ракетна атака порази редица граждански обекти, включително детска болница в Киев, и уби повече от 40 души.

"В 9:52 ч. прозвуча сирена за въздушно нападение. Екипът на болницата започна да води пациентите към бомбоубежищата. Над 600 пациенти и още толкова персонал бяха в лечебното заведение по това време. Имаше деца на системи, на диализа и в интензивното отделение. По време на атаката се извършваха три сърдечни операции. В 10:42 ч. усетихме мощен взрив, земята се разтресе, стените се разклатиха. Деца и възрастни викаха и плачеха от страх, а ренените - от болка. Беше истински ад. Травмата на децата от тази атака е тежка, ще трае дълго и ще се отрази на живота им", разказа хирургът и анестезиолог Володимир Жовнир пред Съвета за сигурност на ООН. Украинският посланик там Сергей Кислица обясни: "Според предварителната оценка на военните специалисти, частите и компонентите са от крилата ракета земя-въздух Х-101, която се използва  от руската армия и по-конкретно - от руските авиационни части."



Позицията на Русия е, че болницата е пострадала от ракета за прехващане земя-въздух, изстреляна от установка в Киев. Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя: "От снимките и клиповете става ясно, че това е ракета на украинската противовъздушна отбрана. Ако това беше руски удар, нямаше да остане нищо от сградата и всички деца, както и повечето възрастни биха били убити, а не ранени."

С бомбардировката на детска болница в Киев съвпадна посещението в Москва на премиера на Индия - първото от 2019 г. Моди заяви следното пред президента Владимир Путин: "Когато убиват невинни деца, човек ги вижда да умират, сърцето го боли и тази болка е непоносима. Знам също така, че решенията не са възможни на бойното поле. Решения и мирни преговори не може да постигнат успех насред бомби, оръжия и куршуми. Небоходимо е да намерим път към мира чрез диалог."

Виктор Орбан със Си Цзинпин в Пекин.

След посещението си в Русия миналата седмица, тази премиерът на Унгария Виктор Орбан посети и Китай, без да уведоми предварително Европейския съюз, чието ротационно председателство пое този месец, и без мандат да преговаря от името на блока. Орбан обсъди с Путин и със Си Дзинпин прекратяването на войната в Украйна. Последва разговор с бившия американски президент и кандидат на Републиканската партия за втори мандат Доналд Тръмп във Флорида. 

Лидерите на 32-те държави членки на НАТО се събраха във вторник във Вашингтон за среща на върха на алианса. На нея стана ясно, че България ще участва в изграждането на два хармонизирани коридора за военна мобилност, с които ще бъде улеснено придвижването в рамките на източния фланг на НАТО. Единият е между Италия, Албания, Република Северна Македония и България, а вторият е между Гърция, България и Румъния.

Йенс Столтенберг

Генералният секретар Йенс Столртенберг декларира, че пътят на Киев към членство е необратим, както и че ще бъдат осигурени 40 милиарда евро военна помощ в рамките на следващите 12 месеца. Русия остава най-значимата и пряка заплаха за сигурността на НАТО, се казва в декларацията на срещата на върха. За първи път бяха отправени директни обвинения към Китай, че подпомага войната на Русия срещу Украйна.



САЩ и НАТО ще изпратят допълнителни системи за противовъздушна отбрана на Украйна, включително още системи „Пейтриът“. Американският президент Джо Байдън обяви нов пакет оръжейна помощ за Украйна в размер на 225 милиона долара. Представянето на Байдън на срещата на върха също беше важно на фона на опасенията за неговите способности да бъде начело на САЩ за още един мандат. Той направи два гафа - първо погрешка представи Зеленски като Путин:

"А сега аз искам да дам думата на президента на Украйна, който има толкова кураж, колкото и решимост. Дами и господа, президентът Путин. Путин ли? Той ще победи президента Путин. Президентът Зеленски. Аз съм толкова фокусиран върху това Путин да бъде победен. Вие сте по-добрият."

Президентът на САЩ Джо Байдън

Малко по-късно на въпрос дали вицепрезидентът му Камала Харис би могла да победи Доналд Тръмп Байдън отговори: 

"Нямаше да избера вицепрезидентът Тръмп на тази позиция, ако не смятах, че тя е квалифицирана да бъде президент."

Джо Байдън твърдо отказва да се откаже от номинацията и почти всеки ден тази седмица трябваше да отговаря на въпроса дали ще се оттегли:

"Бях подложен на три задълбочени неврологични прегледа от невролог. Всеки път, последният беше през февруари, казват, че съм в добра форма. Въпреки че имам малък проблем с левия ми крак, който е загубил малко чувствителност, защото когато го счупих не носих гипс. Добре съм. Подлаган съм на тестове всеки ден относно неврологичното ми състояние с решенията, които взимам всеки ден. Всеки ден съм обграден от добри доктори. Ако мислеха, че има проблем, но не смятат така. Ако сметнят, че трябва да ме подложат отново на преглед - ще го направя. Но никой не ми го предлага в момента."

Въпреки това призивите да се оттегли се увеличават, включително и в собствената му Демократическа партия.

Жан-Люк Меланшон, лидер на La France Insoumise (LFI),  реагира след обявяването на резултатите от втория тур на изборите във Франция, Париж, 7 юли 2024 г.

Коалицията от леви и крайнолеви партии "Нов народен фронт" изненадващо получи най-голяма подкрепа във втория тур на парламентарните избори във Франция в края на миналата седмица. Алиансът "Заедно" на президента Еманюел Макрон остана на второ място. Не се сбъднаха прогнозите за категорична победа на крайнодесните на Марин льо Пен и Жордан Бардела, които водеха след първия тур, а сега останаха трети. Очертават се обаче парламент без мнозинство и нестабилност. Крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон заяви, че новото правителство на страната трябва да признае палестинската държава. 

Тази седмица Израел засили офанзивата си в северната и централната част на Ивицата Газа. Най-засегнат беше най-големият в региона - град Газа. 



Тази седмица стана ясно, че новият крайнодесен съюз, иницииран от унгарския премиер Виктор Орбан, официално ще бъде третата по големина група в Европейския парламент. Групата се казва „Патриоти за Европа“. В понеделник към нея се присъедини и „Национален сбор“ на Марин льо Пен. Евродепутатите Жан-Пол Гаро и Кинга Гал заявиха:

"На тази историческа среща създадохме група заедно, която отразява националистическото движение, към което сме силно привързани и което събира 12 нации. Ние сме силно против ултра-федералисткия аспект на Европейския съюз, срещу факта, че ЕС иска да доминира над страните членки на всяка цена."

"Дългосрочната ни цел е да променим разработването на политики в ЕС. Нашата нова група ще работи за запазването на европейските индо-християнски корени, ще се стреми към най-силна защита на европейските външни граници. Твърдо ще казваме "не" на нелегалната миграция и ще работим за една силна и конкурентноспособна Европа."

А българската партия "Възраждане" се присъедини към също новоучредената, но най-малка група в Европейския парламент - "Европа на суверенните нации". Тя обединява 25 депутати от осем държави, 14 от тях са от крайнодясната "Алтернатива за Германия". 



Испания и Англия се класираха за финала на Европейското първенство по футбол. Сблъсъкът ще се играе в Берлин утре вечер. Най-младият футболист на първенството - 16-годишният Ламин Ямал от испанския тим записа името си в историята на футбола като стана най-младият футболист, отбелязал гол в историята на турнира:

"На първо място съм наистина щастлив за победата и че стигнахме до финала. Не знам дали моят е бил най-добрият гол на турнира, но е най-специалният за мен. Сбъдната мечта е за мен да стигна до финала с националния отборр. Това беше дори мечта и на майка ми. Така че съм наистина щастлив. Това беше първият ми гол срещу Франция."

Новата ракета

Тази седмица Европа се завърна самостоятелно в Космоса след като новата ракета "Ариана 6" изведе успешно сателити в орбита. Успехът на ракетата носител бе посрещнат с бурни аплодисменти и възторжени възгласи в космическия център във Френска Гвиана.


С над 14 милиона гледания за два дни в събитие се превърна тази седмица и разпространяването на трейлъра на втората част на "Гладиатор", 24 години след премиерата на първия филм на Ридли Скот. Действието се развива няколко десетилетия след събитията в първия филм. Почитателите на киното и историческите епоси ще се пренасат в центъра на тънещата в корупция Римска империя, където войната се е превърнала в единствената форма на прехрана, а кървавите схватки в Колизея са малкото отдушници за народа и възможност за робите да се превърнат в свободни хора. 

По публикацията работи: Силвия Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
главен комисар Александър Джартов

Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като фронт и като площи в района на село Срем, както и в Горнославци, община Ивайловград. Продължава в..

публикувано на 13.07.24 в 11:20

Национален туристически фестивал идната седмица

В края на следващата седмица ще се проведе първото издание на Национален туристически фестивал.  Организаторите от Българския туристически съюз събират планинарите в курортния комплекс "Мальовица" - на емблематичната за българския планински туризъм "Меча поляна".  Събитието има за цел да затвърди традициите на масовите туристически дейности,..

публикувано на 13.07.24 в 11:00
Снимката е илюстративна

Пожар в петролно депо в Русия след атака с дрон

Руската Ростовска област беше подложена на атака с дрон рано тази сутрин.  В резултат на нападението е възникнал пожар в петролно депо, съобщи в Телеграм местният губернатор.  Няма информация за пострадали или жертви.  Дронът е бил свален в Ростовска област, а отломките му са паднали на територията на предприятие, където се е..

публикувано на 13.07.24 в 10:49

Двама пилоти на Ryanair са загинали при катастрофа на такси с камион във Великобритания

Във Великобритания двама пилоти на нискобюджетната авиокомпания Ryanair са загинали при катастрофа с камион на път към летище „Джон Ленън“ в Ливърпул, съобщиха от полицята.  28-годишният Мат Грийнхалг и 24-годишният Джейми Фернандес са пътували към "Джон Ленън", когато колата им се сблъскала с два камиона на магистралата, отвеждаща към..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Мартин Танчев: Нужна е разяснителна кампания за черните кутии в новите автомобили

Да има широка информационна кампания за наличието на нови системи за сигурност. Това призова Мартин Танчев - лицензиран експерт по събиране на информация.  Дилърите на автомобили трябва да информират клиентите си, че в колите им има "черни кутии". В България това не се случва. Нужна е кампания, която да обяснява за новите системи.   "Огромна..

публикувано на 13.07.24 в 10:35
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Европа, Америка и целият Запад са в лидерска криза

Няма лидерска криза на НАТО, а криза на западния свят като цяло.  Европа, Америка и целият Запад са в лидерска криза . Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Огнян Минчев. "Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои слабости, свързани с възрастта и здравословното състояние. Редица други лидери бяха по-тихи и..

публикувано на 13.07.24 в 10:30
Виктор Орбан

Даниел Хегедюш: Орбан се подиграва на Европейския съюз

Унгарският премиер Виктор Орбан е вече към края на втората седмица на ротационното си председателство на Европейския съюз под мотото "Make Europe Great Again", или съкратено MEGA. Също като MAGA на Доналд Тръмп в Америка. През тези две седмици Орбан наблегна на външнополитическите си приоритети, които се оказаха изненада за съюзниците му в НАТО..

публикувано на 13.07.24 в 10:00