Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мунир Мамадзаде за детската болница в Киев: Трагедията е опустошителна

| Интервю

В понеделник Русия предприе изненадващ масиран дневен ракетен бараж срещу столицата Киев и още няколко украински града. Загинаха повече от 40 души, ранените бяха много повече. Поразени бяха граждански обекти, сред които и детската болница в Киев. Москва се опита цинично да хвърли вината върху украинската противовъздушна отбрана. Доказано е безусловно обаче, че попадението е на дозвукова крилата ракета Х-101.

"Когато удари крилата ракета, усещането е потресаващо. Взривът е не просто силен. Оглушителен е. Само за миг адреналинът ти скача неимоверно. Ударната вълна буквално минава през тялото - усеща се по-силно от ураганен вятър. Ако човек е късметлия и не е твърде близо, може просто да бъде пометен на известно разстояние. Ако е достатъчно далече, ще усети просто силно налягане, може би болка, ужас, страх. Но ако няма късмет, няма как да разкаже тази история", казва директорът на украинския офис на УНИЦЕФ Мунир Мамадзаде, свидетел на попадението и участник в спасителната акция.

"Много прахоляк се вдигна. Навсякъде беше пълно с прах. Екипите на спешната помощ пристигнаха много бързо. Започнаха да се събират много хора. Доброволци носеха вода за пиене и помагаха с каквото могат. Станах свидетел на невероятна солидарност и непримиримост у тези хора", обрисува картината Мунир Мамадзаде.

С колегите му от украинския офис на УНИЦЕФ тръгват към болницата "Охматдит" веднага щом чуват експлозията на руската ракета. Трагедията е опустошителна, казва опитният служител на ООН - но не просто заради огромните щети, които са нанесени, а въобще защото е поразена не коя да е сграда, а най-голямата детска болница в Украйна.

Киев не беше единствената мишена на масирания руски ракетен бараж посред бял ден този понеделник.

"Най-шокиращото през този ден беше ударът върху болницата. Защото всички очакват болниците да са най-безопасното убежище за хората, особено за децата. Още повече - това е най-голямата болница в Украйна, където се лекуват деца с хронични и много тежки заболявания. Затова беше ужасяващ този ракетен удар.

Преди него на лечение в болницата бяха 627 деца. Само на 68 към момента продължава терапията там - в незасегнатите блокове на комплекса. 70 процента от конструкцията на болницата е или разрушена, или повредена. Останалото продължава да функционира.

94 деца бяха преместени от "Охматдит" в други лечебни заведения в Киев. Други 465, които имат насрочени процедури, бяха прегледани и временно изписани. Поддържаме връзка с тях, както и с медицинските екипи, които полагат грижа за младите пациенти. Те са в непрекъснат контакт с родителите им."

Веднага след пристигането си на мястото на ракетния удар екипът на УНИЦЕФ, в координация с държавните и местните служби и болничния персонал, се включва в спасителната операция - доставят вода за пиене и хигиенни материали за доброволците. Разговарят с главния лекар в опит да преценят размера на материалните щети.

"Докато разговаряхме, чухме нова експлозия, ревнаха сирените за въздушна тревога и трябваше да тичаме до най-близкото укритие. В този момент най-тежко беше да гледам как лечението на някои деца продължаваше буквално на улицата, включително химиотерапия и хемодиализа.

Имайте предвид, че става дума за деца, които страдат от рак или от бъбречна недостатъчност. Потресаващо беше - бебета и малки деца в обятията на родителите си или на медиците, които бягат с тях към бомбоубежището докато вливанията от системите продължава. Много кръв видях по пътя."

Видя се и от кадрите, които "Асошиейтид прес" публикува - хора бягат в различни посоки по кървавия под в болницата. Доброволци безмълвно работят - носят вода, ровят сред руините, търсят евентуално затрупани пациенти, родители или медици.

"Когато сирените за въздушна опасност спряха, предположихме, че всичко е свършило. Но всичко се повтори отново. Деца бягаха уплашени наоколо. До мен стоеше едно момче с майка си, която трепереше и плачеше. Опитахме се да ги утешим, доколкото е възможно. Имаше много малки деца. Родителите им бяха шокирани - не знаеха дали ще си тръгнат от това място живи, дали ще могат да защитят децата си или не."

Най-важното е да се открият оцелелите хора и бързо да се настанят в друга болница. Но още какво прави УНИЦЕФ, за да помогне?

"Изключително горещо е тези дни в Киев. Осигурихме възможно най-безболезнен специализиран превоз. В контакт сме с министерството на здравеопазването, за да разберем дали се налага транспортиране на някои деца за лечение в чужбина. Осигуряваме и психологична и социална подкрепа с гореща линия онлайн и по телефона.

Другите болници в Киев бяха мобилизирани незабавно, особено тези, които също са специализирани в онкологични и бъбречни заболявания. Някои от медиците, които работят в "Охматдит", се присъединиха към екипите на другите болници и продължават лечението на своите пациенти там. В това отношение правителството организира процеса много ефективно."

Снимките са предоставени от УНИЦЕФ

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Денков: Имаме план, ще го представим в следващите дни

"Продължаваме промяната" свиква Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" двете формации да се опитат да съставят правителство с втория мандат.  На влизане председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков каза, че с Демократична България имат план и: "ще се опитаме да направим максималното". Денков не уточни..

публикувано на 13.07.24 в 12:20
Военнослужещи участват в гасенето в различни райони на страната.

Александър Джартов: Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната

Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов : Два хеликоптера се включиваха в гасенето край ивайловградското село Горноселци, където вчера изгоряха 10 къщи, две-три от които обитаеми. Областният управител Мехмед..

публикувано на 13.07.24 в 12:14
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Има нова ситуация в Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви изненадващо в края на миналата седмица, че е отправил към президента на Сирия Башар ал Асад покана за официално посещение. Владимир Путин бил предложил преди това услугите си да посредничи това да се случи. Поканата към Асад е интересен и важен поврат , защото веднага след избухването на гражданската..

публикувано на 13.07.24 в 11:58
Момче се охлажда във фонтан в Атина, 12 юни 2024 г.

Жега и риск от пожари в Гърция

Днес е пореден ден на високи температури в Гърция с риск от пожари. Лекарите отново препоръчват в обедните часове да се стои в климатизирани помещения. Продължава екстремно топлото време в Гърция. Според прогнозите днес температурите на много места ще достигнат 43 градуса. По крайбрежието морският бриз ще доведе до по-ниски..

публикувано на 13.07.24 в 11:56
Израелски танк на границата с Ивицата Газа

Барбара Слейвин: Нетаняху е заложник на фанатици, Израел удължава агонията

Миналата неделя се навършиха 9 месеца от терористичния рейд на палестинската групировка "Хамас" в Южен Израел, след който започна войната в ивицата Газа. "Хамас" дадоха да се разбере, че са готови да се откажат от ключови свои условия за прекратяване на огъня и споразумение за освобождаване на отвлечените на 7 октомври израелци. "Хизбулла"..

публикувано на 13.07.24 в 11:39
Балансът на силите в новия френски парламент е сложен

Юлия Талева: Широката коалиция е необичайна за Франция

След втория тур на извънредните парламентарни избори във Франция обединената левица и центристката коалиция на президента Еманюел Макрон успяха да мобилизират и да организират достатъчно избиратели, за да попречат на "Националния сбор" на Марин льо Пен не само да не спечели мнозинство в парламента. Крайната десница ще разполага със 143 места и е..

публикувано на 13.07.24 в 11:25
главен комисар Александър Джартов

Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като фронт и като площи в района на село Срем, както и в Горнославци, община Ивайловград. Продължава в..

публикувано на 13.07.24 в 11:20