Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобалното затопляне удължава денонощието и може да доведе до проблеми с интернета и GPS

Снимка: Български антарктически институт

Климатичната криза причинява удължаване на денонощието, защото масата на топящите се ледници променя планетата ни. Това показва изследване, публикувано в научния журнал на Националната академия на Съединените щати и цитирано от "Гардиън".

Според учените, провели анализа, феноменът е поразителен пример за това как действията на човечеството променят Земята и се конкурират с естествени процеси, които са съществували милиарди години. Промяната в продължителността на денонощието се равнява на милисекунди. Това обаче е достатъчно, за да доведе до проблеми с интернет трафика, финансовите трансакции, както и навигацията с джи пи ес, защото всички те зависят от прецизно отчитане на времето.

Продължителността на земното денонощие постепенно се е увеличавало милиарди години наред заради гравитационното притегляне, което упражнява Луната върху океаните и сушата на Земята. Топенето на ледниците в региона на Антарктика и Гренландия заради причиненото от човека глобално затопляне обаче води до преразпределяне на водата в световните океани, като повече от нея вече се намира в района на екватора. Това забавя въртенето на планетата.

"Виждаме влиянието ни като хора върху цялата земна система, не само на местно ниво като повишаване на температурите, но и наистина на фундаментално равнище как Земята се движи в космоса и се върти", обяснява професор Бенедикт Соджа от швейцарския Федерален технологичен институт в Цюрих. "Заради въглеродните емисии сме го постигнали за само 100 или 200 години", подчертава изследователят и определя откритието като поразително.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Анна Стойкова

Обмисля се създаването на климатичен хъб

Обмисля се да бъде създаден образователен еко център за зелени политики - климатичен хъб. Предложението е на Анна Стойкова и Драгомир Младенов, общински съветници в Столичния общински съвет (СОС). През последните години София се е превърнала в..

публикувано на 12.07.24 в 09:45

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Климатичните промени виновни и за мъртвото вълнение през юни

Опасно, с мъртво вълнение и необичаен за юни сологан, е морето през последната седмица на месеца. Причина за това са климатичните промени - коментира старши спасителят на Северния плаж в Бургас Петър Русев. След като само в една седмица се удавиха двама..

публикувано на 30.06.24 в 15:20

Светът върви към "войни за храна" на фона на геополитиката и изменението на климата

Светът се е насочил към "войни за храна", тъй като геополитическото напрежение и изменението на климата тласкат страните към конфликти заради намаляващите доставки, предупреди един от най-големите търговци на селскостопански стоки в света - Olam..

публикувано на 26.06.24 в 09:18
Планът е изготвен от МОСВ

Старт на обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат"

Започват обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат", изготвен от Министерствата на енергетиката и на околната среда и водите. Националният интеграционен план за енергетика и климат е..

публикувано на 25.06.24 в 08:11

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова..

публикувано на 24.06.24 в 09:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

Недоверието към ваксините в Европа е причина деца да пропускат имунизации, отчитат от СЗО и УНИЦЕФ

123 хиляди деца в Европа и Централна Азия не са получили каквито и да били рутинни ваксинации, сочат последните данни за националното имунизационно покритие, които бяха оповестени от Световната здравна организация и УНИЦЕФ.  Ваксинирането на децата по..

публикувано на 16.07.24 в 05:29
Киър Стармър, лидер на победилата Лейбъристка партия

В бъдеще може да има среща на върха Обединеното кралство-ЕС

Европейските лидери са "непредубедени" за това как да рестартират отношенията с Великобритания и не изключват възможността за среща на върха Обединеното кралство-ЕС в бъдеще, каза високопоставен служител на ЕС преди срещата в четвъртък в Бленъм, графство..

публикувано на 16.07.24 в 05:22
Палестинка в разрушената си къща в град Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 16 юни 2024 г.

Дейвид Лами призова за спиране на боевете в Газа

Новият британски министър на външните работи Дейвид Лами призова за незабавно прекратяване на огъня в Газа по време на първото си посещение в Израел и палестинските територии. "Тук съм, за да настоявам за прекратяване на огъня. Загубата на живот през..

публикувано на 16.07.24 в 04:53
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра –..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на..

публикувано на 15.07.24 в 20:48