Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В бъдеще може да има среща на върха Обединеното кралство-ЕС

Киър Стармър, лидер на победилата Лейбъристка партия
Снимка: БТА

Европейските лидери са "непредубедени" за това как да рестартират отношенията с Великобритания и не изключват възможността за среща на върха Обединеното кралство-ЕС в бъдеще, каза високопоставен служител на ЕС преди срещата в четвъртък в Бленъм, графство Оксфордшър.

Вестник "Гардиън" цитира неназован източник, че Брюксел е отворен за бъдещите отношения, но европейските лидери смятат, че "топката е твърдо в полето на Обединеното кралство" и очакват предложение от Лондон по въпроси като младежката мобилност и правата на гражданите, за да се задвижат нещата. 

Намерението на новото лейбъристкото правителство да промени отношенията няма да бъде в официалния дневен ред на Европейската политическа общност в двореца Бленъм, родното място на Уинстън Чърчил, но се очаква премиерът Киър Стармър да го обсъди на две двустранни срещи – едната с ирландския премиер Саймън Харис в Чекърс в сряда вечерта и другата с френския президент Еманюел Макрон в Оксфордшър в четвъртък. 

Новият министър за отношенията с ЕС Ник Томас-Саймъндс посети Брюксел в понеделник за първа среща с Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия, който отговаря за отношенията с Обединеното кралство. Източници от ЕС казаха, че срещите със Стармър в кулоарите на срещата на върха на НАТО миналата седмица във Вашингтон са преминали добре.


По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Киър Стармър

Киър Стармър: Джо Байдън е наистина в добра форма

Премиерът на Обединеното кралство Киър Стармър коментира пред британски медии, че американският президент Джо Байдън е "наистина в добра форма" след като разговаря с него в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. На въпрос на..

публикувано на 12.07.24 в 08:22

Киър Стармър е сигнализирал, че Украйна може да използва ракети за удари във вътрешността на Русия

Новият британски премиер Киър Стармър е сигнализирал, че Украйна може да използва ракети на Обединеното кралство за удари във вътрешността на Русия, съобщи "Скай нюз", позовавайки се на негово изявление пред журналисти във Вашингтон, където се..

публикувано на 10.07.24 в 16:42
Британският министър-председател Киър Стармър говори на пресконференция след първото заседание на кабинета на Даунинг Стрийт в Лондон, 6 юли 2024 г.

Стармър предлага на шотландското правителство "истинско пълноправно място на масата"

Британският премиер Киър Стармър днес е на посещение в Единбург в рамките на обиколка в Обединеното кралство, за да се срещне с ръководителите на децентрализираните правителства. В понеделник той ще посети Северна Ирландия и Уелс.  Киър Стармър..

публикувано на 07.07.24 в 17:02
Киър Стармър

Киър Стармър проведе първото заседание на кабинета и веднага даде пресконференция

Новият британски премиер Киър Стармър проведе първото заседание на кабинета си само часове след неговото сформиране. Веднага след това той даде пресконференция. Мнозина са изненадани от факта, че Киър Стармър реши да даде пресконференция след..

публикувано на 06.07.24 в 17:06
Киър Стармър, лидер на победилата Лейбъристка партия

Киър Стармър отива във Вашингтон за срещата на върха на НАТО

Четири дни след като беше избран за министър-председател на Обединеното кралство Киър Стармър се отправя на първото си задгранично пътуване до Вашингтон за срещата на върха на НАТО. Британски политически коментатори отбелязват, че основната цел..

публикувано на 09.07.24 в 08:34
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бонбони с дрога са били раздадени в пакети с храна в Нова Зеландия

Бонбони с потенциално смъртоносно ниво на съдържание на метамфетамин са били раздадени в пакети с храна в Нова Зеландия. Неизвестно лице е дарило ананасови бонбони в запечатана опаковка за продажба на дребно. Те после били раздадени като част от..

публикувано на 14.08.24 в 18:04
След пожара в района на Анатоли Неас Макрис, близо до Атина, Гърция, 13 август 2024 г.

Нови огнища на пожарите в Гърция се разпалиха от високите температури

Нови огнища се разпалиха в Гърция от високите температури, след като по-рано днес беше съобщено, че е потушен големият пожар край гръцката столица: Изгасен е големият пожар край Атина Големият пожар в Гърция взе жертва А жителите на гръцкия..

публикувано на 14.08.24 в 17:59

Украинската армия напредва в Курска област, нов район на Русия обяви извънредно положение

Украинската армия продължава да напредва в руската Курска област, докато още един район на Русия обяви извънредно положение. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че армията е напреднала с около два километра в Курска област и е..

публикувано на 14.08.24 в 17:48

Авария и намалял дебит по водохващането оставят без вода кюстендилското с. Слатино

Авария и намалял дебит по водохващането отсяват от седмици без вода кюстендилското с. Слатино - едно от трите,   където, заедно със съседните Мурсалево и Смочево, от 1 юли е обявено бедствено положение, сигнализират до БНР местни жители. Според тях..

публикувано на 14.08.24 в 17:15

Издирват 28-годишна жена от Вършец, разследват отвличане

Окръжна прокуратура Монтана ръководи разследване за отвличане на жена от Вършец. Сигналът е подаден от родителите на момичето, малко преди полунощ. Предстои момичето и извършителя да бъдат обявени за общодържавно издирване Родителите заявили в..

публикувано на 14.08.24 в 17:09

В област Велико Търново 23 села са на сериозен воден режим

В област Велико Търново 23 села са на сериозен воден режим. Те се водоснабдяват от местни водоизточници, които са почти пресъхнали. Отделно е проблемът с остарялата и непрекъснато авариращата водопроводна мрежа. В три от селата е обявено безсрочно..

публикувано на 14.08.24 в 16:56
Проф. Галин Цоков

Министър Цоков: В над 550 образователни институции в страната в момента се извършват ремонти

В над 550 образователни институции в страната в момента се извършват ремонти, като в 45 сгради дейностите няма да приключат до началото на новата учебна година, съобщи пред депутатите от парламентарната просветна комисия служебният министър на..

публикувано на 14.08.24 в 16:46