Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоверието към ваксините в Европа е причина деца да пропускат имунизации, отчитат от СЗО и УНИЦЕФ

Снимка: pixabay.com/bg

123 хиляди деца в Европа и Централна Азия не са получили каквито и да били рутинни ваксинации, сочат последните данни за националното имунизационно покритие, които бяха оповестени от Световната здравна организация и УНИЦЕФ. 

Ваксинирането на децата по света се е забавило през изминалата година. В сравнение с нивата от 2019 година преди пандемията на коронавирус в момента допълнително 2 милиона и 700 хиляди деца нямат никакви ваксини или не са получили всички видове и дози имунизации.

Децата, на които не е поставена която и да било от обичайните ваксини, са изложени на по-голям риск да се заразят с болест, която може да има фатален изход. Това обикновено е и показател, че те и семействата им нямат достъп до основни здравни услуги. Румъния, Украйна и Азербайджан са страните в региона, в които се намират 51 процента от всички неваксинирани или непълно имунизирани деца в Европа.

Доктор Ефрем Леманго, който е ръководител на отдела за имунизации към УНИЦЕФ обясни, че основният проблем е недоверието към ваксините. "Това, което виждаме в европейския регион, е колебливост по отношение на ваксините. Тя е свързана с факта, че родителите нямат отговори на въпроси, които е възможно да имат, а здравните служители може и да не отговарят на запитванията. Това засяга цялостното доверие към ваксините", каза доктор Ефрем Леманго.
 
Редица проучвания сочат, че хората имат най-високо доверие в личните си лекари, дори да нямат вяра на правителствата и институциите като цяло, посочи доктор Кейт О'Браян, директор на отдела за ваксини и имунизации на Световната здравна организация. Добре обучени здравни служители, които разполагат с достатъчно информация, така че да разговарят за притесненията, които имат семействата, са отлична превенция спрямо колебливостта, свързана с ваксините, допълни тя.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Д-р Виктор Кирчев

Ваксинират безплатно бременни срещу коклюш и в Кърджали

Бъдещи майки от област Кърджали могат да се възползват от възможността да се ваксинират безплатно срещу коклюш в открития специално за това имунизационен кабинет в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Той е в сградата на РЗИ и работи всеки делничен..

публикувано на 13.05.24 в 21:23

Д-р Димитър Димов: Да не се избързва с реимунизацията на ваксинирани от коклюш деца

По-логично е да не се избързва с реимунизацията на ваксинирани от коклюш деца, на които им предстои да получат след около година следващата защитна доза. Това мнение изказа педиатърът д-р Димитър Димов и се аргументира:  " Мисля, че няма..

публикувано на 14.05.24 в 14:52
д-р Любен Колев

Неваксинираните деца не са голяма бройка

До 2-годишната възраст на детето се прави основният ваксинационен курс. Ако родителите откажат поставянето на ваксини, то подрастващите са застрашени не само от коклюш, но и от всички останали заболявания, за които има ваксина. Това предупреждение..

публикувано на 15.05.24 в 08:47

МС задели още 1 млн. лв. за ваксини срещу коклюш

Министерският съвет одобри допълнително 1 милион лева по бюджета на Министерството на здравеопазването. Средствата са предназначени за закупуване на ваксини за безплатна имунизация срещу коклюш на бременни жени, организиране на имунизационния процес,..

публикувано на 22.05.24 в 20:47

Нулев интерес към ваксините

Изключително слаб интерес към поставянето на ваксини срещу коклюш проявяват бременните от Шумен, съобщиха за Радио Шумен от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).  През миналата седмица в кабинета на РЗИ не е влязла нито една бъдеща майка. Ваксината е..

публикувано на 11.06.24 в 11:39
ВИЖТЕ ОЩЕ
Киър Стармър, лидер на победилата Лейбъристка партия

В бъдеще може да има среща на върха Обединеното кралство-ЕС

Европейските лидери са "непредубедени" за това как да рестартират отношенията с Великобритания и не изключват възможността за среща на върха Обединеното кралство-ЕС в бъдеще, каза високопоставен служител на ЕС преди срещата в четвъртък в Бленъм, графство..

публикувано на 16.07.24 в 05:22

Глобалното затопляне удължава денонощието и може да доведе до проблеми с интернета и GPS

Климатичната криза причинява удължаване на денонощието, защото масата на топящите се ледници променя планетата ни. Това показва изследване, публикувано в научния журнал на Националната академия на Съединените щати и цитирано от "Гардиън". Според учените,..

публикувано на 16.07.24 в 05:19
Палестинка в разрушената си къща в град Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 16 юни 2024 г.

Дейвид Лами призова за спиране на боевете в Газа

Новият британски министър на външните работи Дейвид Лами призова за незабавно прекратяване на огъня в Газа по време на първото си посещение в Израел и палестинските територии. "Тук съм, за да настоявам за прекратяване на огъня. Загубата на живот през..

публикувано на 16.07.24 в 04:53
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра –..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на..

публикувано на 15.07.24 в 20:48