Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките власти с предупреждение за жегите и опасността от пожари

Момче се охлажда във фонтан в Атина, 12 юни 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Областите до границата с България са с изключително висок риск от пожари, предупредиха гръцките власти. Днес и утре са критични дни с много високи температури, които ще достигнат, а на места и ще преминат 43 градуса.
Към туристите отново има препоръка да не остават на плажа в обедните часове, а за възрастните и децата - да бъдат в климатизирани помещения през деня.

До края на седмицата остава под строга забрана работа на открито. 

Министърът на културата разпореди да се затвори Акропола от 12 до 17 часа след предупреждение от лекари за опасност от жертви от високите температури. 

Държавните служители работят дистанционно.

Днес с изключително висок риск от пожари са областите Атика, Пелопонес и Родопи до границата с България.

В няколко области се борят с активни пожарни огнища, като се гасят и по въздух. Засега пожарите не застрашават туристически райони, съобщават гръцките власти.
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Малинов в НС, архив.

Енергийният министър: Няма решение за хранилище за ядрени отпадъци у нас

Няма решение за изграждане на хранилище за погребване на ядрени отпадъци при нас, както и избрани терени, заяви енергийният министър Владимир Малинов в рамките на изслушване в парламента. Той уточни, че за изграждането на такова депо са правени само предварителни проучвания на подходящи терени. "Изводът от тези предварителни проучвания е, че..

публикувано на 16.08.24 в 10:14

Забранено е паленето на огън в района на Рилския манастир

Забраната за палене на огън, във връзка с обявения пожароопасен сезон е за периода 16 април до 30 ноември, напомнят от Природен парк Рилски манастир“. На защитената територия е забранено паленето на огън. Напомнянето е заради увеличения брой туристи и посетители през август и септември заради многото християнски празници, сред които Успение на..

публикувано на 16.08.24 в 10:10

Турция продължава борбата с пожарите, затваря достъпа до някои туристически забележителности

В Турция продължава работата по потушаването на горските пожари, бушуващи в четири окръга на страната. Като причина за бедствието се посочват високите температури през последните дни. БТА съобщава, че докато огънят бъде потушен, в района на историческия полуостров Гелиболу в Чанаккале, ще бъде забранено посещението на туристическите..

публикувано на 16.08.24 в 10:02

Безработицата в страната през юли - 5,41%

5,41 на сто е нивото на безработица в страната през юли, отчитат от Агенцията по заетостта. За изминалия месец регистрираните безработни са 152 844 души, а започналите работа са 14 542. Отчита се и увеличение на броя на заявените свободни работни места, като  сред най-търсените професии са: преподаватели, работници в добивната, и преработващата и..

публикувано на 16.08.24 в 09:45
Доц. Стойчо Стойчев

Доц. Стойчо Стойчев за служебния кабинет: Още нищо не е сигурно

Хората ще запомнят 50-ия парламент със скандалите , каза пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев.  По думите му в този парламент са се гласували законопроекти от всякакъв порядък: "Не е препоръчително един парламент, който не е в състояние да сформира устойчиво и стабилно мнозинство, да законодателства, особено по въпроси, които засягат..

публикувано на 16.08.24 в 09:10

Една година от убийството на Алексей Петров

Точно 1 година се навършва днес от убийството на бившата барета и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров.  Той беше застрелян по време на разходка в местността "Бай Кръстьо" на планината "Витоша".  При атентата беше ранена и треньорката по тенис Мирослава Михайлова.   Стрелялият по Петров и Михайлова бяга от местопрестъплението с..

публикувано на 16.08.24 в 08:58

Изложба с всички корици на българската Конституция гостува във Велико Търново

Изложба, представяща всички корици на българската Конституция, гостува за два дни във Велико Търново. Творбите са на 7 визуални артисти и са част от кампанията "Ако съдим книгата по корицата". Изследване за Българския институт за правни инициативи от края на миналата година показва, че над 90 % от българите не познават конституцията...

публикувано на 16.08.24 в 08:43