Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За мястото и ролята на родните ни класици в днешния свят

Боян Ангелов: Ако по безскрупулен начин се отхвърлят класически произведения, ние сме обречени на неуспех!

"Ако човек не прояви почит към миналото си, той е загубен"

3
Боян Ангелов
Снимка: Станислава Пирчева

Значимостта на личностите от миналото за съвременните творци, е темата на "Нощен хоризонт" в разговор с председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Заедно с нeго се връщаме назад във времето към важни и вдъхновяващи моменти за мястото и ролята на родните ни класици в днешния свят, влиянието им върху нашата съвременна култура и изкуство.

В предаването слушате и гласове от миналото чрез "Златен фонд" на БНР. С нашия гост говорим още за значението на думите и ценностите и как те формират, променят обществените нагласи и могат ли думите да убиват.

В един задълбочен и интересен разговор за силата на думите и ценностите, които класиците в българската литература са оставили и за въздействието им върху обществото и съвременните нагласи, Боян Ангелов коментира:

"Ако човек не прояви почит към миналото, към предците си, той е загубен. Ние знаем от притчи, от народни приказки и въобще от живота, че ако едно дете не почита родителите си, тази съдба ще бъде постигната и от него. Ние се водим не от страх и от някакво следващо назидание, а за това, че тези хора са направили много за българската литература."

На въпрос за ценностите и идеалите оставени от класиците и как те се отразяват в творчеството на съвременните български писатели той отговори:

"Литературата затова е литература, за да има приемственост. Ако някой реши да отсече с един замах, това което е създадено и да гради на едно голо поле нова литература, това е един предизвестен неуспех. Ако няма връзка между миналите, сегашните и бъдещите поколения, няма да я има тази традиция, защото ние не сме голям народ и родовите ни корени са много силни, родовата кръв е много силна, може би заради това, че векове наред сме били под робство сме успели да припознаем онова, което е дошло през вековете и сега в годините на свободата да можем да покажем това, което умеем

Но ако ние продължаваме да неглижираме класиците на българската литература, както това се наблюдава в съвременните учебници по литература, че по един безскрупулен начин се отхвърлят произведения, които десетилетия наред са били основополагащи за възпитанието на поколенията и се заменят, меко казано със сурогати, които почти нищо нямат общо с литературата, ние наистина, не знам дали можем да разчитаме на някакъв успех. Затова е толкова плачевно и нашето образование. Това го казвам с пълно съзнание.“

В заключение за отговорността на думите, които могат да убиват, за тяхната сила в изграждането и разрушаването на ценности и обществени нагласи, Боян Ангелов заяви:

"Думите могат и да убиват, но думите преди всичко могат и да лекуват. Ние трябва да използваме думите като лек, като лекарство, да топлим човешките души, а не да убиваме с тях.“

В "Нощен хоризонт" имаме досег и до мъдростта на писател, който ни води из полетата на спомена и настоящето чрез неговите разкази и романи наситени с носталгия по отминалите времена, но и с вяра в бъдещето. Това е Петър Доневски - писател, поет по душа и художник – майстор на картини и образи. Човек, чиято творческа и житейска съдба са неразривно свързани с родния му край – Белослатинската равнина

От първия си сборник с разкази "Тихи вечери край Скът" до последния "Земя в реални граници", неговите произведения разказват за драматичната история на българското земеделие и кооперативните стопанства. Той е летописец на една епоха, като пресъздава с майсторска четка както социалните, така и икономическите процеси в селския живот, душеприказчик на художествено-документалната „биография“ на Белослатинския край с обич към природата и хората, с които е работил.

Боян Ангелов

Боян Ангелов е автор на 34 поетични книги на български език. Негови стихосбирки или отделни поетични творби са излизали в: САЩ, Русия, Сърбия, Румъния, Канада, Куба, Индия, Аржентина, Швейцария, Испания, Великобритания, Франция, Италия, Германия, Швеция, Япония, Северна Македония, Словакия, Украйна, Молдова, Китай, Хърватия, Азербайджан, Египет, Кувейт, Полша, Румъния, Мароко, Кипър, Казахстан, Унгария, Австрия, Грузия, Албания, Чехия, Удбекистан, и др.

Автор е на разкази и новели, на сценарии, на монографии с историко-философска и литературно-критическа насоченост. Съставител е на литературни антологии и енциклопедии.

Награди: Наградата "Златно перо" на СБЖ, поетичната награда „Полет“ на Международния литературен фестивал „Духовност без граници“ с участието на поети от близо 20 държави - 2021 г.; награда „Писменост“ на Съвета на европейската научна и културна общност за творец с висок престиж и обществено признание в областта на културата; международна литературна награда „Сребърен кръст за чест“ – Русия; международна награда „Книжовен Дедал“ – Северна Македония; националните литературни награди „Иван Вазов“, „Нешо Бончев“, „Иван Шишманов“, „Захарий Стоянов“, „Христо Смирненски“, „Васил Воденичарски“, „Никола Фурнаджиев“ и др. Отличаван е с годишните литературни награди на Съюза на българските писатели. През 2018 г. е избран за чуждестранен член на Съюза на словашките писатели.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
 Проф. Панайот Карагьозов

Проф. Панайот Карагьозов: "Петте кьошета" е роман пъзел, в които героите постигат катарзис

"Може би преди три години започнах да пиша романа , паралелно с разказите, които изненадващо за себе си, също започнах да пиша по време на пандемията, сподели за "Нощен Хоризонт" проф. Панайот Карагьозов, преподавал дълги години в СУ и автор на новата си книга-  "Петте кьошета" . "Петте кьошета" е първият роман на проф. Панайот Карагьозов , който..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Кристина Александрова: Човек до последно трябва да опитва да постигне дори невъзможното

Весела и небрежно звучаща като италианска канцонета – така описва себе си оперната певица Кристина Александрова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е незряща и от няколко години работи като музикотерапевт с деца и младежи от Дневния център за хора с епилепсия в София.  На 44 години Кристина Александрова продължава да сбъдва мечти, да се..

публикувано на 14.07.24 в 07:05
Надка Денчева

77-годишната Надка Денчева - спортната гордост на Павликени

Павликени има своята нова спортна гордост. 77-годишната Надка Денчева смая всички и с майсторство и издръжливост спечели златния медал за ветерани на 50-ия национален мастърс турнир по тенис на маса в курортния комплекс "Албена". Бившата трактористка не се дава на младите , продължава да спортува, готви се за следващия си турнир и е запалена фенка..

публикувано на 13.07.24 в 07:50
Владимир Карамазов

Владимир Карамазов: Фотографията дава възможност да разказваш

Фотографията дава възможност да разказваш. Това каза в предаването "РадиоТочка" актьорът Владимир Карамазов, който е и награждаван фотограф. "В последната година и половина се пренасочих към най-смислената част от фотографията, заради която исках да стана фотограф, защото исках да започна да разказвам моите истории и темите, които мен ме..

публикувано на 12.07.24 в 19:26

Марина Маринова: Музиката винаги е с мен

"Музиката винаги е с мен, независимо къде се намирам". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" и рубриката "От другата страна на Радиото" музикалният редактор Марина Маринова, която е и водеща на "Музикална шарения". Тя работи в БНР от година и споделя, че се чувства точно на мястото си.  "Може би слушателите ме свързват с народната..

публикувано на 12.07.24 в 15:55
Емил Пеняшки

Емил Пеняшки: Животът не е в крайности

"Казвам се Емил Пеняшки и съм на много години вече", казва актьорът, който преди 40 години става част от врачанския театър. "Аз се опитвам да не съм постоянно в роля. Надявам се като изляза от сцената да не съм в роля. Опитвам се да съм си аз." За него най-важното е семейството и децата. След това са мечтите. Съпругата му Капка Пеняшка също е..

публикувано на 30.06.24 в 07:39
Мартен Калеев - писател

Мартен Калеев: Мисията на човека е да инвестира в човечност

Писател, учител, журналист, общественик - такъв е Мартен Калеев. Литературата го среща с добрите хора, с благородни намерения и с горещи сърца. Най-голямото качество на човека е да премълчава, казва авторът на "Всичко и нищо", "Тъгата идва привечер", "Очите на жаждата". Когато даваш, получаваш повече, убеден е Калеев. "Най-голямата..

публикувано на 23.06.24 в 08:00