Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Треньорка по тенис и 18-годишен са победители на „TroyanRun - По стъпките на Левски“

Треньорка по тенис и 18-годишен са победители на „TroyanRun - По стъпките на Левски“
Снимка: Организаторите

18-годишният Петко Кинчев и 48-годишната треньорка по тенис Мария Цочева са първите победите на ултра дистанцията от 75 км във второто издание на "TroyanRun – По стъпките на Левски". Кинчев, който е родом от Троян, премина дистанцията за 10:39.27 часа, а Цочева за 12:02.02 часа. На второ място при мъжете на 75 км завърши Димитър Димитров, а трети е Йосиф Банков. При жените втора е Милена Стоянова.

Кинчев пристигна изключително свеж на финала, но въпреки това сподели, че състезанието не е било леко.

"Последните 5 км бяха най-трудните в живота ми. Но емоцията и адреналинът, след като завършиш такова състезание, след като си искал да се предадеш, но не си го направил и си продължил, те вдигат. Чувство, което е незабравимо до живот. Който бяга ултрамаратони, знае, че това дава много, за да откриеш себе си. Особено, когато е в родния ми град. Емоцията е страхотна. Бягал съм Витоша 100, тук трасето е по-трудно. Но красиво и живописно. Има много хубави панорамни гледки", каза Кинчев след финала.

Въпреки крехките си 18 години той  показва отговорност към опазване на традициите и физическото здраве.

Кинчев е брат на известния ултрамаратонец Христо Минков.

Мария Цочева е родена в Черни Осъм, но живее в Ловеч.

"Състезанието беше супер. Чувствах се добре, успях да надхитря и дъжда нагоре. Изпреварих го, което беше част от тактиката ми. Чувствам се добре в Балкана. Наслаждавах се на всяка крачка от него. Атмосферата на Амбарица беше супер, имаше много хора, които ни аплодираха. И много ми напомни, когато бях в Италия на световно първенство. Италианците така ни аплодираха", коментира Цочева.

От 22 години тя е треньор по тенис, а с планинско бягане се занимава едва от 2 години.

"Балканът ми е в кръвта. Аз съм израснала тук", казва Цочева и обявява, че е важно събитие като това да имат и допълнителна кауза.

„Ние имаме олимпийско движение и миналата година заедно с Община Троян и Николай Тодоров (организатор на TroyanRun) направихме инициатива с олимпийския факел. Опитваме патриотизмът да се върне при младото поколение. Дали ние ще ги запалим, или ще прегорим – времето ще покаже", завършва Мария Цочева.

В състезанието заедно със сина си за втора година участва Милена Тачева, която е след прекаран тежък инсулт.

Атракция беше ретро мерцедес „Газела“ от 1929 г., който поведе най-масовия старт на 12 и 27 км.

Водещ на събитието беше известният журналист Николай Василковски, който е от Троян.

През тази година за "TroyanRun – По стъпките на Левски" бяха разработени четири нови трасета – 12 км, 27 км, 40 км и 75 км. Маршрутите са част от пътя, по който е минавал Васил Левски от Южна България през Балкана.

Бягането се организира от Сдружение "Троян в бъдещето" с подкрепата на Община Троян, Софарма АД, Девин, Асикс, Дженерали, КартГео, Елеганс мебел, ФорФрендс, МейлБоксес, Sponser, TSD, Out of BOX, Екопак, Асоциацията по Боуен терапия.

Всички медалисти от TrpyanRun на 12, 27 и 40 км:

12 км

Мъже (до 45 г.)

1. Ивелин Колев

2. Румен Стаматов

3. Георги Тодоров

Мъже (над 45 г.)

1. Николай Кичуков

2. Емилиян Борисов

3. Светослав Блажев

Жени (до 45 г.)

1. Маринела Цекова

2. Златка Вълчева

3. Никита Атанасова

Жени (над 45 г.)

1. Румяна Пановска

2. Ралица Кичукова

3. Габриела Александрова

27 км

Мъже (до 45 г.)

1. Мирослав Спасов

2. Константин Василев

3. Иван Гочев

Мъже (над 45 г.)

1. Константин Василев

2. Митко Митков

3. Николай Писаров

Жени (до 45 г.)

1. Емел Махмуд

2. Сара Минкова

3. Джулия Василева

Жени (над 45 г.)

1. Яна Димитрова

2. Галя Югорманска

3. Цветелина Тодорова

40 км

Мъже (до 45 г.)

1. Максим Василев

2. Асен Ватев

3. Денислав Стефанов

Мъже (над 45 г.)

1. Милен Димитров

2. Николай Христов

3. Цоньо Пенев

Жени (до 45 г.)

1. Лина Христова

2. Габриела Бундова

3. Деница Желязкова

Жени (над 45 г.)

1. Атанаска Атанасова

2. Мариана Иванова

3. Юлияна Стоянова

75 км

Мъже

1. Петко Кинчев

2. Димитър Димитров

3. Йосих Банков

Жени

1. Мария Цочева

2. Милена Стоянова


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Кузманов

Димитър Кузманов спечели титлата на „Чалънджър“ в Астана

Националът на България за Купа "Дейвис" Димитър Кузманов спечели титлата на сингъл на турнира по тенис на твърди кортове от сериите "Чалънджър" в Астана (Казахстан) с награден фонд  41 хиляди долара. Поставеният под номер 3 Кузманов победи на финала Саба Пурцеладзе (Грузия) с 6:4, 6:3 за 85 минути.  Двубоят беше прекъснат заради дъжд в..

публикувано на 21.07.24 в 12:27
Никола Цолов

Никола Цолов постигна първа победа в основно състезание от Формула 3

Никола Цолов записа първата си победа в основно състезание от Формула 3, след като триумфира в дългата надпревара на пистата „Хунгароринг“ в Унгария. За българинът това бе трета победа на това ниво. Цолов стартира от второто място на стартовата решетка и още в първите метри успя да изпревари своя съотборник Лорън ван Хьопен.  В края на..

публикувано на 21.07.24 в 10:51
Добромир Карамаринов и президентът на Словакия - Петер Пелегрини

Добромир Карамаринов се срещна с президента на Словакия

Президентът на Европейската атлетика - Добромир Карамаринов, се срещна с президента на Словакия - Петер Пелегрини, в третия ден на европейското първенство за юноши и девойки под 18 години в Банска Бистрица. Карамаринов посрещна Пелегрини на стадион "Дукла" и от името на Европейската атлетика благодари на Словашката атлетическа федерация за..

публикувано на 21.07.24 в 10:29
Даниил Кондраков

Ботев (Враца) привлече нападателя Даниил Кондраков

Отборът на Ботев (Враца) подписа договор с украинеца Даниил Кондраков. 26-годишният централен нападател е най-новото попълнение на отбора. Кондраков е играл в Слиема (Малта) преди пристигне при врачани. В кариерата си е обличал също така екипа на Пирин (Благоевград), където има изиграни 31 мача в Първа лига и 6 отбелязани гола...

публикувано на 21.07.24 в 09:47
Играчите и персоналът на Реал са изненадани от Мбапе

Играчите и персоналът на Реал са изненадани от Мбапе

Играчите и служителите на Реал (Мадрид) са приятно изненадани от поведението на новодошлия Килиан Мбапе, съобщава AS. Според изданието всички в клуба са били изумени от гладкостта и лекотата, с която французинът е общувал с тях. Мнозина също отбелязват неговата скромност и фокус върху работата. Също така се съобщава, че екипът е оценил..

публикувано на 21.07.24 в 09:36
Лудогорец няма да пуска фенове на ЦСКА София

Лудогорец няма да пуска фенове на ЦСКА София

Ръководството на Лудогорец съобщава, че касите на улица "Васил Левски" номер 31 ще отворят днес в 17:00 часа преди мача с ЦСКА София, който по програма е от 21:15 часа. ВАЖНО! Поради наложената забрана за гостуващи фенове на противниковия отбор ПФК Лудогорец няма да продава билети за привърженици на столичния отбор. Такива няма да бъдат..

публикувано на 21.07.24 в 09:13
Стефка Костадинова

Стефка Костадинова поздрави лекоатлети за медалите

Председателят на Българският олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова изпрати поздравителен адрес до Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) по повод пълния комплект медали, които състезателите спечелиха до момента от европейското първенство до 18 години в Банска Бистрица. Радина Величкова взе златния медал на 100 м, Димо Андреев е..

публикувано на 21.07.24 в 08:32