Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Гаспаров: Победата на Тръмп може да бъде една от най-големите в историята

| Интервю
Симеон Гаспаров
Снимка: Савина Спасова

"Тръмп тръгва като една армада. Не виждам изобщо някой да го спре".

Това заяви пред БНР Симеон Гаспаров - журналист и писател от Чикаго. Той отбеляза, че вижда много голямо обединение на републиканците.

А за кандидата за вицепрезидент - Джей Ди Ванс, коментира:

"Това, което направи Тръмп, от негова гледна точка е може би много гениално, защото той избра точно човека, който изразява гласа на хората, които са готови са умрат за Тръмп, които отидоха да превземат Капитолия, на същите хора, които го следват като месия и той наистина вече се превръща в месия за много хора в САЩ, месия на движение, което ще ги изведе от бедността, от тъмнината, от страха, от несигурността".

"Джей Ди Ванс е като войник – това е най-добрият избор за Тръмп, защото Тръмп винаги е бил генерал, а той има нужда от войник, който да изпълнява. Това е Джей Ди Ванс. Той е израснал без баща. Отношението му към Тръмп е като негов баща, а Тръмп го прие като собствен син", добави още журналистът.

Според Гаспаров кризата за демократите е необратима. По думите му въпросът не е дали Джо Байдън ще отстъпи от поста, а кога. Това е най-малкият проблем, подчерта той и обясни:

"Демократите трябваше да видят, че царят е гол, когато преди това целият свят го видя и те мълчаха, не казваха нищо. Те заживяха в някакви техни замъци, изградени върху пясък. Те отдавна загубиха връзка с работническата класа. Загубиха връзка с чернокожото население. Не знам дали изобщо ще успеят да се изправят на крака, защото тези избори е ясно, че те ще ги изгубят".

По думите му това, което в момента правят демократите, не е за да спечелят президентските избори, а за да се опитат да запазят позициите си в Конгреса и Сената:

"Ако ги изпуснат тях и Тръмп стане президент, той ще вземе цялата власт и това може да промени тъканта, структурата на американското общество за поколения напред. Засега по всичко личи, че победата на Доналд Тръмп и републиканците може да бъде една от най-големите в историята".

Във връзка с опита за убийство на Доналд Тръмп, Симеон Гаспаров напомни:

"В САЩ забравиха, че имат една много дълга история на политическо насилие, специално към политически лидери. 4-ма президенти в американската история са застреляни. Според няколко организации, които се занимават статистически, от 60-те години до днес близо 1 млн. души са загинали от огнестрелно оръжие. Това е потресаваща статистика. Явно това е част от американската действителност".

Според него това е една американска трагедия не само за пострадалите и жертвите.  А за покушението срещу Тръмп, Гаспаров подчерта, че това е и трагедия за този млад човек, който вместо да продължи да търси кариера, да се развива, да живее живота си, той отива да стреля по политически лидери.

"Въпросите тук са повече от отговорите. Едно е повече от ясно – трябва да има някакъв регулиран достъп до оръжие, специално за хора, които не са много добре уравновесени психически".

Да нямаш филтър на устата е много опасно, каза журналистът и припомни изказвания на Доналд Тръмп още като кандидат-президент първия път.

"Това е недопустимо. Не може така да се говори. Особено в тези времена, когато хората са много изнервени, чувствителни, притеснени, това е много опасно поведение".

Относно декларираното от Тръмп след покушението, че ще се обяви за единство на нацията, Симеон Гаспаров коментира:

"От една страна леко абсурдно, но също така звучеше като мехлем да сложиш на една рана, която отдавна кърви в САЩ. Това е разделението на страната. Беше като глътка чист въздух, но имаше много въпросителни, защото мирът, който Тръмп предложи в своята реч, беше мир, но според неговите условия за мир, не мир без всякакви условия".

Цялото интервю на Деян Йотов със Симеон Гаспаров в предаването "Събота 150" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев за пожарите: Нека всички да си изпълняват задълженията по закон

Пети ден продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи И днес продължава овладяването на пожара, като в..

публикувано на 20.07.24 в 12:09
Номинираният за премиер от ПП акад. Николай Денков и съпредседателят на формацията Кирил Петков (вдясно).

Петков и Денков излязоха с предложение да се прави въздушен мониторинг за ранно засичане на пожари

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков и председателят на парламентарната група Николай Денков изразиха намерение да се срещнат и предложат на служебните министри на земеделието и транспорта възможността малки самолети да бъдат оборудвани с осем термокамери и така да се прави въздушен мониторинг на България за ранно засичане..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Верижна катастрофа на АМ "Тракия" в посока Бургас

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. Очаквайте подробности!

публикувано на 20.07.24 в 11:34
Весела Чернева

Весела Чернева: Може да получим по-второстепенен еврокомисарски ресор

В момента в Европа текат много важни разговори за следващите 5 години, в които, за съжаление, България не участва . Това заяви пред БНР зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева. За разпределението на еврокомисарските ресори тя коментира: " Може би най-накрая трябва да започнем и ние да мислим, след като всички..

публикувано на 20.07.24 в 11:27

В 7 дисциплини ще участват нашите атлети на Европейските игри за трансплантирани в Лондон

Единайсет българи заминават тази вечер за Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Нашите атлети ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис, лека атлетика.  За първи път трансплантирани атлети заминават като отбор на Европейско..

публикувано на 20.07.24 в 11:11

Блинкън: Иран се приближава към развитието на ключов аспект от разработването на атомна бомба

Иран се приближава към развитието на ключов аспект от разработването на атомна бомба от април насам, когато Израел и неговите съюзници отблъснаха иранските въздушни удари срещу Израел, съобщиха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан. На форум по сигурността в град..

публикувано на 20.07.24 в 11:05

Локализиран е пожарът, обхванал село Воден

Големият пожар, обхванал село Воден, е локализиран, съобщи кметът на община Болярово Христо Христов. Ситуацията остава изключително тежка. Много от жителите на селото останаха без покрив, след като огнената стихия погълна къщите им. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи "В момента има нужда от много..

публикувано на 20.07.24 в 10:48