Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По повод Световния ден за борба с болестта:

Безплатни изследвания за хепатит днес в Бургас

| обновено на 26.07.24 в 08:11

Бургас ще отбележи Световния ден за борба с хепатита – 28 юли, с безплатни и анонимни изследвания за хепатит В и C. Кампанията ще се проведе днес от 10.30 часа в мобилен медицински кабинет, разположен до Часовника. През това време екипи от доброволци ще раздават здравно-информационни материали и ще мотивират гражданите да се изследват за хепатит В и С - напълно анонимно, бързо и безплатно.

Кампанията има за цел и да напомни, че хепатит В и С са безсимптомни заболявания и единственият начин за навременното им диагностициране е чрез конкретно кръвно изследване. Тя се организира от Община Бургас в партньорство с Регионална здравна инспекция и Български младежки червен кръст.

28 юли, е  рождения ден на д-р Барух Блумберг, който открива вируса на хепатит В  и първата ваксина срещу него. За тези изключителни постижения през 1976 г.од д-р Блумберг получава Нобеловата награда за физиология и медицина.  
Хепатитът е възпаление на черния дроб, което най-често се причинява от вирусна инфекция. Има пет основни вируса на хепатит, наричани типове A, B, C, D и E. Хепатит В и С са най-често срещани и обикновено протичат без проява на симптоми до момента, в който се развива животозастрашаващо заболяване. Над 350 милиона души по света страдат от вирусен хепатит.

У нас първата Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити 2021-2025г. към настоящия момент осигурява безплатни изследвания за: хепатит В и С на всички здравноосигурени граждани на възраст между 40 и 60 години - на всеки пет години с направление от общопрактикуващ лекар; АСАТ и АЛАТ на всички здравноосигурени граждани на възраст между 20 и 60 години - на всеки пет години с направление от общопрактикуващ лекар.

При желание да се изследвате извън кампанията може да посетите Регионална здравна инспекция - Бургас по всяко едно време и да се възползвате от безплатни и анонимни изследвания за хепатит В и хепатит С, напомнят оттам.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.