Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На следващи избори е възможно да се появят нови субекти в НС от типа на "Величие" и МЕЧ, прогнозира анализаторът

Проф. Димитър Вацов: Гласоподавателите да се посъбудят и да дадат ясно вота си в една посока

Според него с третия мандат няма никакъв шанс да се създаде правителство

| Интервю
Снимка: Силвия Великова

"Не виждам никакъв шанс за решение сега без избори. Изборите са неизбежни. Въпросът е дали ще са избори, които ще дадат решение, или ще са още едни избори, които ще ни завъртят отново в спиралата на поредните предсрочни избори, служебни правителства и т.н.".

Това заяви пред БНР проф. Димитър Вацов - философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор. 

"Сегашното разпределение на силите може да се възпроизведе на едни следващи избори при още по-ниска избирателна активност. Възможно е обаче да се появят и нови политически субекти, които да влязат в Народното събрание - тип "Величие", тип МЕЧ. Виждаме, че в момента се търсят някакви алтернативи на съществуващите партии, пък и част от тях пред очите ни се разпадат както са ДПС и БСП".

Според него би било много хубаво, ако българските гласоподаватели се посъбудят и да дадат ясно вота си в една посока, така че да може да има правителство в следващия парламент. Нищо обаче не може да се прогнозира, уточни той. 

По думите му е очевидно, че с третия мандат няма никакъв шанс да се създаде правителство:

"Съставянето на правителство беше провалено още с първия мандат. Оттам нататък цялата процедура е минирана. Тя стана допълнително по-трудна и по-невъзможно да се състави правителство, след като започнаха процесите на разпад в ДПС".

Проф. Вацов напомни, че от ПП-ДБ направиха опит за връщане на разговора между различните парламентарни групи на някакво позитивно ниво. Дори по това не можа да се постигне консенсус, изтъкна той. Според него до голяма степен и парламентарният процес е блокиран, а трибуната на НС се използва, за да се "ругаят" едни други. 

Партиите са в дълг, категоричен е политическият анализатор. Според него те не говорят добре със своите избиратели и не успяват да се обърнат към тях директно. Политическата класа се е самоизолирала, изказа мнението си той и добави, че това е част от наблюдаваната криза. В този смисъл проф. Вацов очаква по-активни послания и насочване на общественото внимание. По думите му обаче клиентелизмът има мощна подкрепа в България и той ще надделява все повече при по-малко гласуващи. 

Делян Пеевски непрекъснато се опитва да дискредитира коалицията ПП-ДБ, коментира проф. Вацов в интервю за предаването "12+4", като подчерта, че медиите около лидера на ДПС правят това от повече от половин година. 

"Целта на Пеевски е да превърне ПП-ДБ в синоним на корупцията", смята анализаторът.

Той обясни, че това е черна кампания срещу основен опонент на стила на управление тип "Пеевски".

За казуса с изпращането на Николай Ненчев като временно управляващ посолството ни в Киев, проф. Вацов коментира, че за страна като Украйна е изключително важно българският представител да бъде изцяло доверено лице и за украинците, и човек, който би съдействал по всякакъв начин максимално бързо за техните нужди и евентуални молби за подкрепа да стигат до българското ръководство и да получават отговор. 

Цялото интервю на Георги Марков с проф. Димитър Вацов в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инфлацията в Германия се понижава по-бързо от очакваното

Германската инфлация се забавя до най-ниското си ниво от повече от 3 години през август, сочат официални данни, което засилва аргументите за ново понижение на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка през следващия месец, предаде АФП. Годишната инфлация в най-голямата европейска..

публикувано на 29.08.24 в 17:18

Владимир Митев: Прибързано е да се мисли, че САЩ има решение за безвизово пътуване на румънците

На 15 октомври ще бъде официално обявено дали румънците ще пътуват безвизово до САЩ, но очевидно все още няма решение от страна на Американската държава. Това съобщи от Букурещ журналистът Владимир Митев в интервю в предаването "12+4" на БНР. Той призова медиите да следят с критична мисъл, това което идва от Марчел Чолаку, "защото той е..

публикувано на 29.08.24 в 17:08

България пое дълг от 3 млрд. евро и 1,5 млрд. долара

България пое нов външен дълг за три милиарда евро и милиард и 500 милиона щатски долара, съобщиха от Министерството на финансите. Както още вчера БНР информира, тройният транш от българските облигации е предизвикал огромен интерес сред инвеститорите, което е позволило да се постигнат изключително добри условия за страната ни. България..

публикувано на 29.08.24 в 17:01

Възобновяват работата по промените в Закона за туризма, свързани със създаването на Гаранционен фонд

От началото на септември министърът на туризма Евтим Милошев ще възобнови дейността на работната група, която подготвя промените в Закона за туризма, свързани със създаването на Гаранционен фонд. Новата структура трябва да защитава потребителите при фалити на туроператорски компании и предизвика възраженията на браша, който заплаши с протести...

публикувано на 29.08.24 в 16:57

В Гърция предупреждават за опасно време

Службата за гражданска защита в Гърция предупреждава за извънредно опасно време в дните до неделя. Властите предупреждават за риск от наводнения. Валежите вече започнаха в някои части на страната, като до вечерта ще обхванат както континенталната част, така и островите. В общините проверяват за изправност на отводнителните системи, а хората от..

публикувано на 29.08.24 в 16:56

Вицепрезидентът се срещна с парламентарна делегация от Северен Рейн-Вестфалия

Сигурността на европейските граждани трябва да бъде приоритет за политиците и институциите в Европейския съюз. Това е заявила вицепрезидентът Илияна Йотова на среща с делегация на местния парламент на германската федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, която е на посещение у нас. Йотова е подчертала доброто сътрудничество между България и..

публикувано на 29.08.24 в 16:51

РЗИ издаде предписание за извънредно пръскане срещу комари в София

Заради двата смъртни случая на заразени със Западнонилска треска, Регионалната здравна инспекция в София изпрати предписание до кмета на Столичната община за извънредна обработка срещу комари в града. Здравното министерство разпореди: РЗИ-тата да засилят контрола над западнонилската треска От три установени случая на заболели от този вид треска,..

публикувано на 29.08.24 в 16:27