Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод – Началото

Снимка: Ани Костова

Антарктида вдъхновява множество географски открития в миналото, включително търсенето на митичната Непознатата южна земя. Антарктика всъщност се нарича регион, обхващащ континента Антарктида и водите и островните територии в Южния океан – около 20% от Южното полукълбо. България установява постоянно присъствие в Антарктида през 1988 г., когато е построено българското убежище на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови, обявено за изследователска база "Св. Климент Охридски" през 1993 г. В края на същата година е регистриран Научен институт в София, наречен Български антарктически институт.

В "Радиоенциклопедия", започваме поредица за тази непозната земя, където се вее български флаг – с думите на инж. Петър Сапунджиев, инженер по електроника, който се занимава с алпинизъм и планинарство, обича снега, студа и зимното предизвикателство още от малък. Запознава се по-подробно с дейността на Българския антарктически институт, докато работи върху специално измервателно устройство, необходимо за базата ни на ледения континент. По-късно се присъединява към екипа като инженер и за трета поредна година бе част от българската антарктическа експедиция.

За поставянето на началото разказва проф. Христо Пимпирев – учен, полярен изследовател, председател на Българския антарктически институт и директор на Националния център за полярни изследвания. С какво леденият континент го е спечелил и каква е цената на мечтата, споделя проф. Пимпирев.
Своите впечатления за това какво е Антарктика разказва хидробиологът доц. Любомир Кендеров.

За първи декември 1998 година и своя първи досег с ледения континент в този епизод разказва доц. Борислав Александров от геодезическия факултет на Университета по архитектура строителство и геодезия, който шест пъти е участвал в български антарктически експедиции.

За усещанията и емоциите си при досега с ледения континент разказва и доц. зам.-ректора на Университета по архитектура, строителство и геодезия доц. Борис Цанков.
В първия епизод от поредицата за Антарктида ви разказваме за това как проф. Христо Пимпирев поставя началото на българското присъствие на ледения континент и за усещанията и емоциите, които предизвиква докосването до непознатата земя.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Пием ли чиста вода? Как да филтрираме водата в домашни условия

Още от началото на света водата се върти в безкраен кръговрат. Понеже е добър разтворител, тя неизменно понася след себе си всякакви химически вещества и минерали наред с микроорганизми, твърди частици и още редица други примеси, с които влиза в досег по пътя си. Затова и съставът на водата навсякъде е различен. Огромният проблем настъпва..

публикувано на 20.12.23 в 10:40