Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лявото трябва да бъде такова, каквато беше БСП преди 15 години – с много лидери, а не с един, който тропа по масата, изтъкна той

Георги Кадиев: Нинова си представяше лявото обединение като Варшавския договор. Трябва да е като ЕС

"Най-важно за бъдещото обединение е как ще се вземат решенията в него"

| Интервю
Георги Кадиев
Снимка: БТА

Ако се прави обединение на лявото, то трябва да е качествено ново. Корнелия Нинова си представяше лявото като Варшавския договорБСП в ролята на Съветския съюз и малки сателитни партии, които изпълняват, а ако не го правят – им пращат танкове. Ако ще правим нещо ново и различно, то трябва да наподобява Европейския съюз.

Това заяви пред БНР Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите и бивш депутат от БСП, лидер на партия "Нормална държава".

"За това нещо трябва време. Вярно е, във Франция го направиха за 4 дни, защото се обединиха срещу Марин льо Пен, а не "за" лявото. Резултата го видяхме – три дни след изборите се изпокараха."

Трябва от лидерския модел на Корнелия Нинова да се мине към обратното, убеден е Кадиев, който напомни, че в БСП винаги е имало много крила.

Сега лявото трябва да бъде такова, каквато беше БСП преди 15 години – с много лидери, а не с един, който тропа по масата, коментира Георги Кадиев в предаването "Преди всички". Той определи като грешни политиката и представите на Нинова за ляво обединение.

"Най-важно за бъдещото обединение е как ще се вземат решенията в него", смята Кадиев.

Като "добра, но напълно нереалистична" той определи идеята на Мая Манолова за пълно преосноваване на лявото.

"Бяха направени плахи опити да ни поканят, през трети лица, през членове на парламентарната група. Прозвуча ми несериозно", обясни той за предстоящото днес събиране в Стара Загора, което ще направи първа крачка към ляво обединение.

Лявото обединение е за всички онези гласоподаватели, които бяха загубени, обобщи Кадиев.

Според него има "математически начин" третият мандат "да стане", но той включва прекалено много компромиси и затова е безсмислен.

Не сме готови за влизане в еврозоната, изрази мнение бившият заместник-министър на финансите. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пеевски изпрати записи в МВР, ДАНС и прокуратурата, иска проверка на автентичността им

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски изпрати в МВР, ДАНС и прокуратурата записи, в които се чуват реплики, свързани с парични потоци, които бяха разпространени от медии и социални платформи през месец май, съобщиха от пресцентъра на партията. Пеевски внася в прокуратурата публична информация за корупция в ПП-ДБ В сигнала..

публикувано на 26.07.24 в 10:07

Овладян е пожарът в логистичния център на голямата верига за хранителни стоки край Елин Пелин

Пожарът в логистичния център на голямата верига за хранителни стоки край Елин Пелин е овладян. Няма пострадали сред работещите в базата, информираха от веригата.  Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин Тази сутрин взривовете в складовете на фирмата за пиротехнически изделия намаляха, но все още има силно горене в складовата..

публикувано на 26.07.24 в 10:02

Премиера на "Рилският пустинник" на площад "Св. Александър Невски"

Тази вечер на площад "Св. Александър Невски" ще се състои премиерата на музикалната поема "Рилският пустинник". Спектакълът, посветен на 100-годишнината от освещаването на Патриаршеската катедрала, ще се изпълни в три поредни вечери от петък до неделя с начален час 21 часа.  "Рилският пустинник" е поема за живота и делото на небесния..

публикувано на 26.07.24 в 09:52
Снимката е илюстративна

България - сред лидерите в ЕС по ръст на нощувките, свързани с вътрешен туризъм

България е сред водещите държави в Европейския съюз по ръст на нощувките, свързани с вътрешен туризъм според данните на Евростат през май.  Статистиката на Евростат по текущи данни потвърждава тенденцията за увеличение на интереса на българи към туризъм в страната и ни отрежда 5-то място сред държавите в Европейския съюз с увеличение от 29 на сто на..

публикувано на 26.07.24 в 09:45

Шест допълнителни точки в пленарното заседание

Депутатите гласуваха включване на шест допълнителни точки в днешното пленарно заседание. След изслушването на служебния енергиен министър Владимир Малинов за финансовото състояние на "Мини Марица - изток"  Народното събрание ще обсъди проект за предоставяне на компенсации за бизнеса заради високите цени на тока.  Депутатите изслушват..

публикувано на 26.07.24 в 09:36
Антон Иванов

Антон Иванов за скока в цените на тока: Пазарните играчи да се адаптират. Не може все да се търси държавата

Сметките за ток за бизнеса през юли може да са с 60% по-високи . От бранша изказаха опасения за фалити, ако държавата не се намеси. Свободният пазар се характеризира с това, че има периоди на високи и на ниски цени. Пазарните играчи трябва да се адаптират към тази среда и да не търсят непрекъснато решения чрез държавата в зависимост от..

публикувано на 26.07.24 в 09:35

Петър Пенчев, НД "Екогласност": Въздухът в Елин Пелин е опасен, затворете прозорците!

Въздухът в Елин Пелин е опасен за дишане, предупреди в интервю за БНР Петър Пенчев, заместник-председател на Национално движение "Екогласност". При висока температура се отделят диоксини и фурани , химически съединения, които са силно канцерогенни , обясни той. Огледи с дрон в Елин Пелин: Няма активно горене. Силата на взривовете..

публикувано на 26.07.24 в 09:21