Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарите в Благоевградско събраха общини на работна среща за бедствия и аварии

| Репортаж
Пожар край Петрич
Снимка: БГНЕС

Заради тежката ситуация с пожарите местните власти и държавните институции в Благоевград проведоха работна среща, на която обсъдиха необходимите спешни мерки за недопускане на бедствени ситуации, както и координацията помежду си.

Дни преди тази среща децата на Благоевград участваха в забавни игри и състезания, за да научат повече за работата на пожарникарите, за безопасното поведение в къщи и в гората.

Недостигът на вода е най-тежкото следствие от горещото и сухо лято и един от сериозните проблеми, с които се сблъскват огнеборците. В област Благоевград, която е предимно планинска, това се усеща повече от всякога. 

Водните запаси в Рила и Пирин са намалели повече от два пъти, заявиха на работната среща директорите на двата национални парка.

Водният дефицит е проблем и в населените места, особено там, където мрежата от пожарни хидранти и водоеми не е достатъчна, призна заместник-директорът на областната пожарна служба Георги Сарафов.

Стопанисването на водоемите и малките язовири е критично занемарено, оплака се кметът на община Симитли Апостол Апостолов. Той посочи като основна причина решението на държавата общините да предадат повечето от тях на предприятието за управление и стопанисване на язовирите.

Нито кметове, нито държавните институции в област Благоевград не са ползвали до този момент системата БГ-АЛЕРТ за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия, призна заместник-директорът на пожарната Георги Сарафов.

А това лято определено е едно от най-тежките от гледна точка на пожарите.

Само горските такива от началото на годината са 60, като близо половината от тях са през юли. Огнената стихия е засегнала над 3600 декара горски масиви, заявиха от Югозападното държавно предприятие.

За ефективна борба с пожарите дружеството е обучило над 80 горски служители като ръководители на екипи за гасене на пожари. От заместник-директора на предприятието Ваня Каменова разбирам, че на територията на сраната има само един такъв център - в Монтана.

И докато възрастните гледат с тревога пожарната обстановка в страната, децата на Благоевград имаха възможност да влязат в истинско приключение, за да научат повече за опасността от запалвания, за работата на огнеборците. На ужким малчуганите гасиха пожари, спасяваха животни и птици, пренасяха на мрежа от въжета земното кълбо, за да опазят живота на планетата. И много знаеха, толкова много, че почти изнесоха открит урок на пожарниккарите на тема дронове.

Представителите на Югозападното държавно предприятие представиха информационни брошури и видеоклип за най-честите причини за горските пожари, в рамките на кампанията на МЗХ "Безотговорността е най-опасната искра".

Под този надслов дни преди това се проведоха занимания с деца от Благоевград, които чрез игри и състезания научиха най-важното за пожарите.

724 горски служители с 206 автомобила са участвали в борбата с пожарите, възникнали от началото на годината на територията на ЮЗДП.

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тошко Йорданов: Вместо да е независим и отдалечен от всички, КС е политически овладян

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов коментира, че вместо да е независим и отдалечен от всички, Конституционният съд е политически овладян: "Сглобката си овладяха Конституционния съд, половината от сглобката ПП-ДБ излязаха глупаците в сглобката, защото другата половина ги надигра и им се подигра в момента с тези..

публикувано на 26.07.24 в 17:11

ЕС преведе на Украйна първите 1,5 млрд. евро от неочакваните печалби от блокираните руски активи

ЕС преведе в помощ на Украйна първите 1,5 милиарда евро от неочакваните печалби от блокираните руски активи, съобщи Европейската комисия. Приходите, генерирани от операторите в ЕС и съхранявани в централните депозитари на ценни книжа, са преведени на Комисията от намиращия се в Белгия депозитар "Юроклиър" (Euroclear) на 23 юли. Следващото..

публикувано на 26.07.24 в 17:07

КС отхвърли жалбата на Иван Гешев срещу механизма за разследване на главния прокурор

Веднага след решението, с което отмени почти всички промени в главата "Съдебна власт" в Шестата поправка на Основния закон, Конституционният съд се произнесе и по жалба, внесена от бившия главен прокурор Иван Гешев срещу въведения през май 2023 г. механизъм за разследване на обвинител номер едно и неговите заместници. КС обяви за..

публикувано на 26.07.24 в 16:51

Преподаватели по конституционно право не са изненадани. Очаквали решението на КС

Конституционният съд взе правилното решение и отмени една значителна част от направените промени. Справиха се по един много сложен въпрос, дори объркан в юриспруденцията на Конституционния съд.   Те възстановяват предишното положение, смело решение . Така коментира в интервю пред БНР бившият служебен премиер и юрист проф. Георги..

публикувано на 26.07.24 в 16:39

НС прие на първо четене внесения от МС законопроект за въвеждане на еврото в България

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България.  В него се уреждат принципите, правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица.  В закона са утвърдени и важни срокове. През първия месец ще..

публикувано на 26.07.24 в 16:29

Костадин Костадинов: КС за пореден път взема решения под натиск на Делян Пеевски

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира, че Конституционният съд за пореден път взема решения под натиск от страна на Делян Пеевски, защото това е неговият съд:  "Ако КС беше взел наистина правилно решение, той трябваше да отмени 100% всички, абсолютно всички промени в Конституцията. С частичното, на парче взето решение, той за пореден път..

публикувано на 26.07.24 в 16:17

Административният съд потвърди избора на Васил Терзиев за кмет на София

Административният съд София-град потвърди решението на Общинска избирателна комисия – Столична, с което Васил Терзиев е обявен за избран за кмет на Столична община на втория тур, проведен на 5-и ноември 2023 г. Решението за избора му, обявено от Общинската избирателна комисия, беше оспорено от загубилата вота Ваня Григорова. Решението..

публикувано на 26.07.24 в 16:10