Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На карта е заложено оцеляването на представителната демокрация на Запада"

Констанце Щелценмюлер: Камала Харис е най-неудобният противник за Тръмп

"Разкачването" от Китай е илюзия - както за Америка, така и за Европа, смята анализаторът

| Интервю
Констанце Щелценмюлер
Снимка: Уикипедия

Само преди седмица президентските избори в Съединените щати изглеждаха решени в полза на републиканската двойка Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс. След това дойде малко или много очакваното оттегляне на кандидата на демократите Джо Байдън от президентската надпревара и предаването на щафетата на ново поколение лидери в лицето на неговата вицепрезидентка Камала Харис. "Защитата на демокрацията, която е заложена на карта, е по-важна от всяка титла", заяви Джо Байдън в обръщение от Овалния кабинет.

А този, към когото бяха насочени тези думи - Доналд Тръмп, изригна в своята социална мрежа и на предизборни срещи, че ако Камала Харис влезе в Белия дом, тя ще е най-радикалният крайноляв екстремист и лунатик, който някога е окупирал Белия дом, умножено по десет.

"Операция надежда" - така определят от "Шпигел" смяната в разгара на предизборната кампания. Номинацията на Харис дори беше форсирана - вместо на конгреса на демократите в Чикаго във втората половина на август тя трябва да се случи онлайн още следващата седмица.

"Сигурна съм, че смяната на Джо Байдън с Камала Харис не е била предварително планирана. Не е имало предварително изготвен конспиративен сценарий. Просто Байдън наистина не искаше да продължи. Мисля, че и семейството му не искаше кампанията да продължи. Просто трябваше да назрее моментът да се откаже", казва Констанце Щелценмюлер, директор на Центъра за САЩ и Европа към Brookings Institution във Вашингтон.

Камала Харис  Снимка: АП/БТА

"Проблемът сега е за републиканците. На тяхната конференция в Милуоки те демонстрираха увереност, че изборите са предрешени. Сега трябва да се запитат, дали предизборната им стратегия е правилна. Защото тя е изцяло насочена срещу един възрастен Байдън, а не срещу една енергична и уверена Харис, готова да влезе в битката за Белия дом."

Такава я виждаме от една седмица. Но в трите години и половина като вицепрезидент Камала Харис беше едва забележима. Би ли се справила като президент?

"Нейната предизборна кампания като вицепрезидент на Байдън беше много слаба. Но ролята на вицепрезидента след това, след изборите, не е да засенчва титуляра. В същото време на Харис беше възложено да се справи с проблема с нелегалните мигранти по южната граница на САЩ, което беше непосилна задача. Тя е възможно най-неудобният противник за Доналд Тръмп - млада, енергична, жена с две висши образования от престижни университети, бивш прокурор и дъщеря на академици от имигрантски произход. Това е истинско предизвикателство за възрастен бял мачо като Тръмп! Той определено има проблем със силни жени - помните дебата с Хилари Клинтън и отношенията му с Ангела Меркел."

Камала Харис веднага спечели симпатиите на младите избиратели, на жените, цветнокожите и либерално настроените американци. Или с други думи - на онези гласоподаватели, които или не искаха да избират между двама възрастни мъже, или бяха готови да гласуват за Байдън като за по-малкото зло и за да не допуснат Тръмп да се върне в Белия дом. Тази първоначална еуфория имаше и финансово изражение. Колко важни са парите в предизборната кампания?

"Само за ден в касата на демократите влязоха 50 милиона долара. За разлика от финансирането на предизборните кампании в Европа, в Съединените щати без спонсорите предизборната борба е немислима. Набирането на средства е изключително важно тук и освен големи спонсори, след отказа на Байдън и влизането на Харис в кампанията заваляха желаещи да дарят минимални суми от по 15-20 долара, но най-вече - да се включат като доброволци в предизборната кампания."

Нека погледнем и в лагера на републиканците, които са видимо разтревожени от смяната на кандидата на демократите. Казахте вече, че тяхната предизборна кампания се обърка. Във външнополитически аспект обаче със сигурност няма да настъпи промяна - Доналд Тръмп и Дже Ди Ванс ще продължат да виждат в Китай своя основен, но преди всичко икономически противник. Защо тандемът Тръмп/Ванс е така фокусиран върху Китай?

"До голяма степен това се дължи на поведението на китайците. Пекин води една много агресивна външна политика, насочена към утвърждаването на Китай като незаобиколим фактор във международната политика. Инвестират милиарди в модернизацията на въоръжените сили. И се намесват изключително агресивно във вътрешната политика не само на своите съседи, но и в Европа. Това поведение е сериозна заплаха.

Нали си спомняте скандала с водещия кандидат на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" за европейските избори? Максимилиян Кра имаше китайски асистент, който беше арестуван по подозрение в шпионаж. Сигурна съм, че това не е единственият такъв случай. Така че заплахата, която идва от Китай, не е за подценяване. На същото мнение са и повечето европейски правителства. Проблемът на Съединените щати, но и на Европа е прекалено тясното обвързване с Китай в редица области, но най-вече в икономиката. Не мисля, че "разкачването", за което толкова много говорят американците, е възможно. Дори бившият съветник на Доналд Тръмп по въпросите на сигурността Ричард О`Брайън наскоро призна, че "разкачването" е илюзия - както за Америка, така и за Европа.

С други думи - Западът трябва да инвестира много усилия в ограничаването на китайското влияние, но най-вече - за преодоляването на нашата зависимост от Китай. А това Америка и Европа могат да постигнат само заедно. Ако не сме заедно, Китай ще продължи да ни настройва един срещу друг."

Тръмп интересува ли се изобщо от геополитика, от партньорство и съюзи, или идвайки първоначално от бизнеса, вижда във всичко сделка?

"О, Тръмп мисли за всичко като за сделка. Първият му въпрос винаги е: "Какво ще получа аз?" Не всички републиканци обаче разсъждават така. Затова смятам, че това отношение на Тръмп към политиката като цяло тепърва ще създава проблеми в партията. Съвсем наскоро Тръмп предупреди Тайван, че няма да се грижи за тяхната сигурност без пари. Да не говорим, че публично изрази симпатии към китайския лидер Си Цзинпин. Представяте ли си как се чувстват републиканците, които са се фиксирали върху съперничеството с Китай? Проблемът е, че флиртуването на Тръмп с авторитарни лидери е изпитание не само за неговата партия, а за целия свят."

Това, което казвате, поставя въпроса за демокрацията. Наистина ли е застрашена, както каза Байдън в обръщението си от Овалния кабинет, или предупрежденията му са преувеличени?

Бившият американски президент Доналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания   Снимка: АП/БТА

"Съвсем не са преувеличени. За Байдън борбата за демокрацията е кауза. По време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон присъствах на съпътстваща конференция на републиканците извън тръмпистката фракция MAGA. Изслушах първата външнополитическа реч на републиканския председател на Камарата на представителите в Конгреса Майк Джонсън. Изводът ми е, че интернационалистите републиканци се опитват да представят партията си като предвидима. Тръмписткото крило MAGA, което е фокусирано върху вътрешните дела, е точно обратното. MAGA-фанатиците са непредвидими. Те говорят за обвързване на църквата и държавата. Подобно на Русия. Те проповядват бял етнонационализъм. Те наричат администрацията на Джо Байдън "режим", при това нелегитимен, защото не признават изборния резултат преди четири години. Те искат "смяна на режима", но имат предвид не само смяната на стопанина на Белия дом, а смяната на конституционния ред в Съединените щати. 

Затова смятам, че Байдън е напълно прав, когато казва, че демокрацията е застрашена. Тя е застрашена и в Европа, където се надига една радикална, крайна десница, а в Русия и Китай потриват ръце и си казват: "Точно така - точно това искаме!" Затова смятам, че в момента на карта е заложено оцеляването на представителната демокрация на ЗападаИ сега се връщам на конференцията на умерените републиканци. Бях впечатлена, че в речта си сенаторът Джим Риш от Айдахо, старши републиканец в комисията по външни отношения на Сената, който е причисляван по-скоро към тръмпистите в партията, им размаха пръст." 

Какво им каза, какво Ви впечатли?

"Три неща. Първо - църквата и държавата остават разделени. Второ: Не искаме бял етнонационализъм. И трето - и това беше ново за мен и много впечатляващо - не искаме трета катастрофа в историята - не искаме протестантски Франко. Представяте ли си?! Такова нещо не бях чувала тук, в Америка. Но сенаторът всъщност даде най-доброто описание на президентската администрация, която ни очаква, ако Тръмп спечели изборите."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голям пожар лумна до Гребната база в Пловдив

Мащабен пожар, обхванал сухи треви, лумна  край Гребната база в Пловдив.  Мястото е в близо до луксозния хотел "Ландмарк".  Заради близостта със съседната горичка веднага са изпратени пет аварийни екипа на пожарната, които веднага са започнали да обливат огнището с вода и пяна.  Въпреки това, горящите сухи треви са образували гъсти облаци дим,..

публикувано на 27.07.24 в 19:03

Започна описването на щетите, нанесени от взрива в Елин Пелин

Продължават гърмежите от мястото на инцидента край Елин Пелин. Започнало е описването на щетите, които са нанесени по къщите в населеното място. Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов каза, че екипи вече са обходили част от къщите, започнало е описването. Ето какво е важно да се знае, обясни Ивайло Симеонов: "Това, което знам от вчера и нямам..

публикувано на 27.07.24 в 18:14
Виктор Орбан

Орбан окачестви управлението на Русия като "рационално и предвидимо"

Унгарският премиер Виктор Орбан окачестви управлението на Русия като "рационално и предвидимо" и посочи, че Украйна няма да успее да осъществи надеждите си за членство в Европейския съюз и НАТО. Орбан прогнозира, че везните на световната политика ще се наклонят от "нелогичния запад" към Азия и Москва. В реч на събитие на унгарската общност в Румъния,..

публикувано на 27.07.24 в 17:26
Снимката е илюстративна

Пожарът в планината Пъстрина край Монтана е изгасен

Пожарът в планината Пъстрина край Монтана е изгасен.  Вчера и днес огнеборци гасиха сухи треви и храсти на площ от над 4000 декара. Пожарникари ще продължат с наблюдение на място да не се разрази отново огън в района. Продължава борбата с пожара в Монтанско, изгорил 4000 декара сухи треви и храсти   

публикувано на 27.07.24 в 17:09
Жералд Дарманен

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен не изключва вероятността за чуждестранна намеса в саботажа в жп транспорта

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен не изключи вероятността да е имало чуждестранна намеса в саботажа, заради който голяма част от железопътния транспорт във Франция беше блокиран часове преди откриването на Олимпийските игри вчера, съобщава БТА.  Вандали нанесоха щети на инфраструктурата по линиите, свързващи Париж с градове като..

публикувано на 27.07.24 в 17:02

В Смолян предлагат училища и детски градини да бъдат включени в списъка със защитени учебни заведения

Общинският съвет в Смолян предлага четири детски градини и пет основни училища в села в общината да бъдат включени в списъка със защитени учебни заведения.  С тяхното запазване ще бъде гарантиран достъпът до образование на децата от малките населени места и предотвратено още по-бързо обезлюдяването на района, мотвират се общински съветници...

публикувано на 27.07.24 в 16:55
Марсоходът на НАСА

"Пърсивиърънс" откри скала с характеристики за възможен микробен живот на Марс преди милиарди години

Марсоходът на НАСА "Пърсивиърънс" откри скала с характеристики, които подсказват, че преди милиарди години на червената планета е имало възможен микробен живот, съобщиха от космическата агенция на САЩ. Търсенето на живот на Марс е основна цел на мисията.  Преди шест дни марсоходът е открил въпросната скала. След анализи, направени с помощта на..

публикувано на 27.07.24 в 16:36