Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънец стана олимпийски шампион на 200 метра свободен стил

Снимка: БТА

Давид Попович стана олимпийски шампион на 200 метра свободен стил за мъже на турнир по плуване на Игрите в Париж. 19-годишният румънец проведе отлично тактически своето плуване, като изоставаше през цялата дистанциия, но със силни последни 25 метра успя да финишира първи с време 1:44.72 минута, две стотни пред втория Матю Ричардс. 

Олимпийското злато е първо в кариерата на Попович, което прибави към колекцията си от световни и европейски титли. Румънецът остана далеч от световния рекорд на германеца Паул Бидерман от 1:42.00 минута, поставен с технологичните костюми на световното първенство в Рим през 2009 година. Британецът Матю Ричардс завоюва среброто с 1:44.74 минута, а американецът Люк Хобсън остана с бронза с време 1:44.79.    

Германецът Лукас Мертенс, който стана олимпийски шампион в първия финал от плувния турнир на 400 метра свободен стил, водеше след първите три дължини на 200-те метра, но изостана в последните метри и финишира пети с 1:45.46 минута. Олимпийският шампион в дисциплината от Токио 2020 Том Дийн не участва в Париж, след като не успя да се класира за Игрите, оставайки трети в британските квалификации след Матю Ричардс и Дънкан Скот.

Татяна Смит от Република Южна Африка спечели олимпийската титла на 100 метра бруст при жените. Това е първи златен медал за тази страна на Игрите в Париж, след като Смит спечели изключително драматичния финал с време 1:05.28 минути. Второто място остана за световната шампионка от тази година Цянтин Тан (Китай) с време 1:05.54 или изоставане от 0.26 секунди. Третото място и бронзовия медал е за Мона Макшери от Република Ирландия, която завърши 1:05.59 минути.

Съмър Макинтош спечели първата си олимпийска титла след триумф във финала на 400 метра съчетано за жени в плувния турнир на Игрите в Париж. Канадката, която е световна рекордьорка в дисциплината, водеше през цялата дистанция и уверено спечели златото, което е първо за Канада на плувния турнир във френската столица. 17-годишната Макинтош спечели финала с време 4:27.71 минути. Призовата тройка допълниха две американки - Кейти Граймс е втора с  4:33.40, а бронзовото отличие е за Ема Уеянт с 4:34.93 минути. Двойната олимпийска шампионка на 200 и 400 метра съчетано от Токио 2020 японката Юи Охаши не участва в Париж.

Томас Чекон стана шампион на 100 метра гръб на олимпийския турнир по плуване в Париж. Италианецът и световен рекордьор в дисциплината измина дистанцията за 52.00 секунди след много силна втора част от състезанието. Китаецът Цзяю Сю остана на второ място с 0.32 секунди зад шампиона. Първенецът от Рио де Жанейро 2016 и бронзов медалист от Токио 2020 Райън Мърфи завърши на третото място с време 52.39 секунди. Американецът, който държи олимпийския рекорд в дисциплината, държеше водачеството след 50-ия метър, но беше изпреварен от Чекон и Сю. Томас Чекон осигури втори златен медал в плуването за Италия в Париж, след като Николо Мартиненги триумфира на първото място на 100 метра бруст в неделя. Шампионът от Токио 2020 Евгени Рилов от Русия и неговият сънародник Климент Колесников не участват в тазгодишното издание на олимпийските игри.

Австралийката Моли О'Калахан завоюва олимпийската титла на 200 метра свободен стил за жени, побеждавайки сънародничката си и защитаваща титлата си от Токио 2020 Ариарне Титмус. О'Калахан се движеше пета след първата половина на дистанцията, но със силни финални метри грабна победата с време 1:53.27 минута, което е нов олимпийски рекорд. Шампионката в дисциплината от Токио 2020 Ариарне Титмус бе считана за фаворит да защити титлата си, след като миналия месец постави нов световен рекорд с 1:52.23, но бе победена от своята сънародничка и приятелка О'Калахан.

Титмус остана втора във финала с 1:53.81 минута. Медалът е шести от олимпийски игри за 23-годишната австралийка. Тя е двойна шампионка от Токио на 200 и 400 метра свободен стил, спечели злато на 400 метра свободен стил в Париж и има още сребро от Токио на 800 метра свободен стил и бронз със щафетата на 4 по 200 свободен стил. Бронзовото отличие на 200 метра свободен стил остана за световната шампионка в дисциплината от Доха 24 - представителката на Хонконг Шибон Хауи с 1:54.55 минута.  




По публикацията работи: Христо Денев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Черно море с първа победа за сезона

Черно море постигна първа победа от началото на първенството. Вицешампионите надделяха над Септември (София) с 2:0, като и двата гола паднаха след почивката. Първата възможност в мача бе за домакините в 6-ата минута, когато Мартин Христов се опита да върне топката към вратаря Димитър Шейтанов и за малко не си отбеляза автогол. В 10-ата..

публикувано на 29.07.24 в 23:20

Берое и Локомотив (София) не си отбелязаха

Берое и Локомотив (София) завършиха наравно 0:0 в среща от втория кръг на Първа лига. Двубоят започна в бавно темпо, като и двата тима чакаха своя шанс, за да изненадат противниковата защита. Първата добра възможност се откри пред Локомотив София в 13-ата минута, когато Красимир Станоев направи отличен самостоятелен пробив, но останал очи в очи..

публикувано на 29.07.24 в 21:13

Ботев (Пловдив) се оплака от погром на "Колежа"

Ръководството на Ботев (Пловдив) излезе с официална позиция след градското дерби срещу Локомотив в неделя, завършило при резултат 2:2. Причина за реакцията от страна на "жълто-черния" клуб са щетите, нанесени от феновете на "смърфовете" в сектора за гости и прилежащите към него помещения. От Ботев публикуваха и снимки в социалните мрежи...

публикувано на 29.07.24 в 20:01

Виктория Томова: Борих се докрай, не съжалявам за нищо

Първата ракета на България Виктория Томова заяви, че е доволна от олимпийския си дебют на турнира по тенис на Игрите в Париж.Томова отпадна днес във втория кръг след оспорван мач срещу поставената под номер 11 Ема Наваро (САЩ) и поражение със 7:6(5), 4:6, 1:6 след почти два часа и половина игра при много горещо време на корт номер 6 в комплекса..

публикувано на 29.07.24 в 19:58

Арсенал обяви трансфера на Калафиори

Вицешампионът на Англия Арсенал обяви трансфера на италианския защитник Рикардо Калафиори. 22-годишният бранител преминава при лондончани с трансфер от италианския Болоня. От клуба не съобщиха трансферната сума, но според медиите тя е 45 милиона евро. "Рикардо е голяма личност и характер. Той има специфични умения, които ще ни направят по-силни..

публикувано на 29.07.24 в 19:56
Филип Янев и Валентина Георгиева

Филип Янев пред БНР: Благодарим за подкрепата на цяла България!

Валентина Георгиева ще помни винаги 18-ия си рожден ден. В деня, в който навърши пълнолетие, тя се класира за финала на прескок на олимпийския турнир по спортна гимнастика в Париж.  България не е имала финалистка на най-големия спортен форум от 32 години. През 1992 година на олимпийските игри в Барселона Силвия Митова завършва на 8-мо място във..

публикувано на 29.07.24 в 17:10
Теодор Кабакчиев

Нов подиум за Теодор Кабакчиев в СШ по хард ендуро в Румъния

Теодор Кабакчиев записа нов успех в кръга от световния хард ендуро шампионат, който се проведе в Сибиу (Румъния). Българският пилот завърши на второ място, като изпревари съотборника си в „Sherco Factory Team“  Марио Роман и остана след световния шампион Мануел Леттенбихлер. Световният шампион по супер ендуро за младежи  спечели втория и..

публикувано на 29.07.24 в 13:31