Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът по границата с Гърция отново премина на българска територия

Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара при българо-гръцката граница, 29 юли 2024 г.
Снимка: БТА/ФБ/Калин Стоянов

Изминалата нощ бе тежка за българските пожарникари по границата на планината Славянка. Огънят отново е на българска територия, има опасност пожарът да стане върхов.

На още две места е пробил огънят от Гърция, където се гаси само с летателна техника и пожарът не може да бъде овладян две седмици. Какво се случи през нощта? Пламен Поюков, директор на горското стопанство в Катунци:

"Ситуацията в момента е изключително сложна. През нощта силният вятър, който духа откъм Гърция, успя да прехвърли огъня на още две места в наша територия, включително успяха да преодолеят и защитното съоръжение – около 15 м широка противопожарна просека".

Още в четири часа сутринта нашите огнеборци - близо 70 пожарникари, горски служители и военни, са тръгнали към пожарните огнища.

"Опитваме се да прекъснем пожара, тъй като от нашата страна има изключително много иглолистни насаждения, които са силно запалими", каза още Поюков.

Двата френски самолета, които още вчера в късния следобед направиха четири обливания на пожара, по план трябва да се включат в гасенето в 9 часа, казаха от кризисния щаб. Очаква се от авиобаза "Крумово" да излети и военен хеликоптер.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експлозии прекратиха потушаването на пожара в планината Славянка

Борбата с пожара в планината Славянка на границата между Гърция и България е прекратена поради експлозии в района. Въпреки че от 5 часа сутринта нашите огнеборци са на терен и се опитват да овладеят пожарните огнища, които се разразиха през нощта заради силния вятър, по-късно имаше взривове в района на минното поле и работата на пожарникарите..

публикувано на 30.07.24 в 10:07
Кораби на руския Тихоокеански флот ще участват в маневрите.

Русия започва мащабно военноморско учение

Руските военноморски сили започнаха планирано учение с участието на по-голямата част от плавателните си съдове и личния си състав, или 300 кораба и 20 000 матроси, съобщиха руските агенции, като се позоваха на Министерството на отбраната в Москва, предаде Ройтерс. Маневрите се явяват проверка на действията на командванията на три флота от..

публикувано на 30.07.24 в 09:53
Снимката е илюстративна.

Продължава битката с пожара на гръцкия о-в Евбея

Продължава битката на гръцките пожарникари с огъня на остров Евбея. Пожарът е на няколко места. През нощта евакуираха жители и туристи. Няколко километра е огненият фронт на пожара на остров Евбея. Министърът на климатичните кризи Василис Кикилиас пристигна по спешност на острова и следи координацията на действията. Горският пожар се разраства..

публикувано на 30.07.24 в 09:44
Надежда Цекулова

Надежда Цекулова за националната детска болница: Нов модел на грижа, не строеж на нова сграда

На работна среща в Министерството на здравеопазването ще бъде обсъден доклад за структурата на бъдещата национална детска болница. Докладът е изготвен от експерти на Европейската инвестиционна банка и е изпратен до министерството за становище, като бележки по съдържанието ще бъдат разгледани на днешната дискусия. "В текста няма нищо невярно...

публикувано на 30.07.24 в 09:36

Хиляди на протест срещу откриването на мина за литий в Сърбия

Многохиляден протестен митинг се е провел вчера в град Шабац, западната част на Сърбия, срещу плановете на властите в близост да бъде открит най-големият в Европа рудник за литий, предаде Ройтерс. Местните граждани и природозащитници се опасяват, че инвестицията на британско-австралийската компания "Рио Тинто" за около два и половина..

публикувано на 30.07.24 в 09:33

Пеевски отново контролира сайта на ДПС

Председателят на ДПС Делян Пеевски отново е придобил контрол над официалния сайт на партията. Обръщението на Доган е свалено и са публикувани новини, единствено свързани с Пеевски. Пеевски стартира нов сайт на ДПС Доскоро сайтът беше под контрола на лоялните на почетния председател Ахмед Доган кръгове и на 11 юли Делян Пеевски създаде..

публикувано на 30.07.24 в 09:27

В МЗ обсъждат структурата на бъдещата Национална детска болница

Структурата на бъдещата Национална детска болница, предложена от консултанти от Европейската инвестиционна банка, ще бъде обсъдена днес на работна среща в здравното министерство. В срещата ще участват и представители на Обществения съвет, които следят процеса по изграждане на болницата, и които са се запознали с оригиналния доклад на консултантите..

публикувано на 30.07.24 в 09:07