Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е сред големите производители на боеприпаси, а нямаме подготвени кадри

Полк. о. з. Красимир Петров: От гръцка страна не е разминирано в планината Славянка

| Интервю
с. Петрово пожарът в планината Славянка
Снимка: БГНЕС

Изключително важно е да имаме подготвени кадри по боеприпаси. България е една от най-големите производители на боеприпаси, а нямаме собствени обучени кадри. Преди години се обучаваха в Тула и Ленинград (сега Санкт Петербург), Русия. Имаше катедра в Шумен и беше закрита. Наложително е да се вземат мерки от МО.

Това предупреди о. з. полковник Красимир Петров, отговарял за артилерийско въоръжение в Българската армия, в интервю пред БНР.

„В Шумен да се възстанови тази специалност, където да се обучават офицери за складовете на МО и за служба КОС на МВР, както и за цивилни фирми. Дано министър Запрянов да ме чуе. Това не е само мое лично мнение“, препоръча полковникът.

За минните полета в планината Славянка, където продължава да бушува пожар, прехвърлил се от гръцка територия, той каза, че гърмят противопехотни мини от страна на съседите ни.

„Мините са поставени по време на студената война, за да препятстват нахлуването на войски от едната на другата територия и обратно. Българската страна подписа международна конвенция за унищожаване на мини. Извадихме всички пехотни мини от наша страна, утилизирахме ги и в склад на армията има около 7000 броя за учебна дейност“, обясни полк. Петров.

Той бе категоричен, че противопехотните мини, които затрудняват гасенето на пожара в Славянка, са от гръцка страна.

„Когато гръмна заводът в Миджурово и 15 души загинаха, там утилизираха точно гръцки противопехотни мини, немско производство, защото гърците нямат потенциал да си ги утилизират. Те бяха докарали само мините в складовете им“, припомни Красимир Петров.

И обясни, че когато се минира поле се прави карта, на която се отбелязва, къде са поставени, за да може после да се разминира, ако се наложи да преминава собствена войска.

„Такива карти има, а вътрешният министър каза, че след пожара ще има разговор с гръцката страна, за да се реши проблема. Сега гърмят мини от гръцка страна“, заяви полковникът, който е отговарял за артилерийското въоръжаване на Българската армия.

Той открива много нарушения и за взрива в склада за фойерверки в Елин Пелин и прогнозира, че най-малко 2 години ще продължи разследването.

„Досега, където е имало такива взривове, напоследък не са малко, трудно се доказва причината, поради която е възникнало взривяването, тъй като няма кой да каже“, предупреди полк. Петров.

И коментира причините: 

"Първо – територия, където се съхраняват пиротехническите средства. Те трябва да са в отделни хранилища, отдалечени, така че като се изчисли тротиловия еквивалент и ако се взири едно помещение, да не засегне другото. Самите складове в Елин Пелин са като гаражни клетки и са едно до друго."

Другото било липса на дисциплина: 

"Забранено е след работно време да се влиза и да се работи, а те са направили точно това и са присъствали хора, които нямат работа там. А това момче, което викало такси, недоумявам! Дъщерята на доц. Шишков какво прави там, не е работник и специалист? Зарите се правят с кълба – боракс, може да е бил дефектен, може да е имало статично електричество от неподходящи дрехи.

Полк. Петров е категоричен, че нямаме достатъчно опитни и подготвени специалисти, изучавали взривни средства и боеприпаси. И прогнозира, че около 2 години може да продължи разследването: Карнобат, Долни Лом, Петолъчката - не се стигна до нищо.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Петкова

Людмила Петкова отрече да е участвала в срещи с представители на КОНПИ и НАП

Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова отрече да е участвала в срещи с представители на Антикорупционната комисия или Националната агенция за приходите, свързани с твърденията за оказван натиск върху представители от ДПС.  По-рано днес народни представители от ДПС, лоялни на Ахмед Доган, излязоха с позиция, в която казват, че не са получили..

публикувано на 30.07.24 в 16:24
Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов дава брифинг след срещата в НС с Красимира Катинчарова - нечленуваща в парламентарна група (от бившата ПГ

Докъде стигнаха разговорите на ИТН в търсене на подкрепа за кабинет с третия мандат

С неуспех завърши първата среща, организирана от ИТН, в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. Те не приеха условието на депутатите от разпадналата се група на "Величие". ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме с всички, за кабинет е нужна широка подкрепа Три от големите парламентарни формации потвърдиха, че не биха..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Трето дете е починало след нападението с нож в град Саутпорт

Трето дете е починало след нападението с нож в детска занималня в град Саутпорт, Северозападна Англия, съобщиха от местната полиция. Пет деца и двама възрастни остават в тежко състояние.  9-годишното дете е починало в резултат на получените наранявания.  Властите смятат, че двамата възрастни са били ранени, докато се опитвали да защитят децата,..

публикувано на 30.07.24 в 15:51
Богомил Николов

Богомил Николов: Нямаме регистър на енергийно бедните, никой не иска да свърши работата

След година и половина битовите потребители излизат на свободния пазар на ток, а все още не се знае колко са енергийно бедните домакинства в България. След като бе приета дефиниция, законът предвиди създаването на регистър на енергийно бедните. Това каза Богомил Николов от „Активни потребители“ в интервю пред БНР за л иберализацията на..

публикувано на 30.07.24 в 15:48

Системата BG-Alert е задействана в района на Струмяни, където се развива огромен пожар

Предупреждение за евакуация издаде системата BG-ALERT за жителите на села в община Струмяни, първо в Каменица и Кърпелево, заради големия пожар, който избухна в района. Пожар е избухнал край границата с РСМ, евакуират хората от с. Каменица В потушаването на огъня са се включили и хеликоптери, на терен са пожарникари и доброволци, съобщи..

публикувано на 30.07.24 в 15:16
Деница Сачева

Сачева: ГЕРБ-СДС няма да подкрепи друг мандат за правителство, срещите са добра основа за следващото НС

Многократно сме казали, че няма да подкрепяме други мандати, освен първия, коментира пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева преди началото на заседанието на Комисията по европейски въпроси. При първия мандат предложихме всички тези срещи, припомни тя. По думите ѝ е хубаво да има диалог, да се провеждат срещи...

публикувано на 30.07.24 в 14:53

Пожар е избухнал край границата с РСМ, евакуират хората от с. Каменица

Пожар е избухнал в планината Малешево и се разпространява в посока към селата по границата с Република Северна Македония. Застрашени са жителите на село Каменица и е започнала евакуация. На място е пристигнал и директорът на ГДПБЗН Александър Джартов. Два самолета от планината Славянка са пренасочени към Малешево и са направили обливания в..

публикувано на 30.07.24 в 14:14