Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-широко разпространение през есента на грипа и респираторно синцитиалния вирус

Проф. Аргирова: Covid-19 не може да се нарече сезонен, ще е активен през цялата година

Важно е да има нова актуализирана ваксина, смята проф. Радка Аргирова

Проф. Радка Аргирова
Снимка: Станислава Пирчева

"Covid-19 не е престанал да мутира, той е в състояние на еволюция. За Гърция и Белгия има данни за ръст на заболелите, в САЩ има също сериозен ръст в отделни щати, което означава, че изменчивостта на този коронавирус продължава, каза за "Нощен Хоризонт" вирусологът проф. Радка Аргирова.

Три вируса излагат на риск почивката на кипърци и туристи на острова

"Вирусът търси начин да продължи да живее, да се разпространява, а това става чрез заразяване на нови лица, когато може да се пребори с техния имунитет.

За отделните варианти на Covid-19 последната година е важно да кажем, че преживяват подобни, еднакви мутации, което означава, че те се стремят да "бият в една обща точка" - тази цел е да инфектират по-дълбоко клетката.

Според мен също вирусът не може да се нарече сезонен, той ще е активен през цялата година.

Новият подвариант "Флирт" идва като название от аминокиселините, които се изменят, те ще продължат да се развиват, защото хората спряха да се изследват или малко се тестват, което ни пречи да знаем в момента кой вариант и къде и до каква степен е разпространен.

Сега отиваме и към сезона на респираторните инфекции - грип и респираторно синцитиалния вирус, като очакванията на специалистите са те да бъдат много по-разпространени през тази есен. Към тях ще се включат и Флирт, и други мутации.

Това, което трябва да се направи на национално ниво, е да имаме точна информация какви са вариантите, които са разпространени, което е много трудно

И не заради липса на финансиране или лаборатории, а защото е спаднала бдителността да се правят PCR - тестове, които да се изпращат след това към Националния център по заразни и паразитни болести за секвениране, за да определят те какво циркулира у нас.

Второто нещо, за което настоява и световната общност, e да има нова актуализирана ваксина. Имаше дискусия кои варианти да се допълнят и включат в новата ваксина.

Предполага се, че в края на септември вече ще има такава ваксина, която ще се препоръчва изключително на хората над 60 години, защото се оказа, че възрастта е от ключово значение. Има и данни за България от 10% смъртност през март 2024 г. от мутациите на коронавируса", допълни още вирусологът.

Проф. Аргирова каза също, че препоръчва на места с голямо струпване на хора да се носят маски. Също и проветряване на въздуха, висока лична хигиена и на храната, топлинна обработка на храната също е от полза.

4-5 дни е инкубационния период на Флирт, но има и асимптомно протичане, като два дни преди да се появи симптоматиката, човек е заразен и може да пренесе инфекцията по въздушно-капков път.

Рядко има загуба на вкус и мирис, но се случва и седмица след симптомите, човек да бъде още заразен. Затова от седмица до 10 дни е добре да се направи самоизолация, за да се пазят и околните.

Не протича тежко, но това е страшното, защото заблуждава с тези неспецифични признаци, които са като настинка, второто нещо, вирусът - много добре понася горещината и влажния въздух, което способства за неговото разпространение.

 България има малък процент на ваксинирани, много от хората получиха и естествен имунитет след преболедуване, а ваксината има по-слаба защита към новите мутации, отколкото в началото, затова е възможно при определен брой хора да възникне по-малко или по-голямо огнище. Винаги съм казвала, че България ще остане ендемична и ще има такива ендемични огнища, и го виждам на практика", допълни проф. Аргирова за БНР.

"Вирусът Нипа ни е отдавна известен, правеше малки огнища в Австралия преди много години, сега в Индия има прекрасни условия да се развива, не мисля, че ще се стигне до световна пандемия или епидемия, защото ние имаме опит как да се борим с него", посочи още проф. Аргирова.

Проф. Аргирова съобщи за БНР, че след изследвания на отпадните фекални води в софийски и бургаски отпадни води са открити вируси, които имат общо с Covid-19, което означава, че това е едно силно предупреждение, че вирусът го има и той е тук. Подобни изследвания се правят регулярно в цял свят. 

Проф. Радка Аргирова

Проф. Аргирова е предложена за удостояване с орден "Св. св. Кирил и Методий" - огърлие, за нейните особено значими заслуги в развитието на вирусологията, включително приноса ѝ в борбата със СПИН и Covid-19. Предстоящото удостояване на проф. Аргирова с ордена е заслужено признание за нейния принос в медицинската наука и общественото здраве.

В разговора ще чуете и журналистката Юлия Пискулийска за съвместната им работа, както и за значението на тяхната дейност в областта на медицината и журналистиката.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветан Цветанов: При бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара

"При една ситуация на бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара. Възможно е кръгът около Пеевски и този около Чакъров да бъдат в различни конфигурации с други партии – мандатоносители и с наименованията на коалиции, които обаче няма да бъдат "ДПС".  Такава прогноза направи пред БНР Цветан Цветанов, председател..

публикувано на 31.07.24 в 14:00
Десислава Христозова

Деси, къде си? – как да се преборим с излишните килограми заедно

Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите . Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора. Мисията на Десислава Христозова е да покаже на светло хората с наднормено тегло , как живеят те и как се борят с излишните килограми. На това е посветена нейната..

публикувано на 30.07.24 в 09:42

Задава ли се контрол върху личната кореспонденция през чат приложения?

С добрата инициатива на законодателя се въвеждат мерки, които нарушават драстично и нашите права . Това заяви пред БНР Богомил Шопов, съосновател на "Електронна граница - България", във връзка с обсъждана промяна в директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации. Става дума за предлагана задължителна..

публикувано на 30.07.24 в 09:13
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова за решението на КС: Късогледство и двоен стандарт

" Конституционният съд не успя да надскочи собствените си ограничения и да бъде на висотата на актуалната политическа и геополитическа обстановка. Това конституционно решение не е просто затворено в рамките на България, а има проекция и извън нашата територия." Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни..

публикувано на 30.07.24 в 08:35
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Отровените отношения в лявото трябва да бъдат преодолени

Събиранията на Бузлуджа са знакови. Бузлуджа този път беше вид лакмус дали процесите, тръгнали между различните леви формации, срещат подкрепа сред левите хора. Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", след срещата за ляво обединение в Стара Загора. Призиви от Бузлуджа: Да се обединим Левите хора одобряват тези..

публикувано на 29.07.24 в 08:25

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през деня стана ясно, че това не се е случило 2 пъти в изминалите часове след старта на инцидента...

публикувано на 26.07.24 в 09:07

Росен Белишки: Мит е, че през летните месеци има бум на домови кражби

1679 са извършените домови кражби на територията на цялата страна за първите 6 месеца на тази година . Това обяви пред БНР Росен Белишки от Главна дирекция "Национална полиция".  За сравнение той посочи, че за същия период на миналата година те са били 2018. " Имаме намаление на регистрираните престъпления с 16% , което е около 340 случая..

публикувано на 25.07.24 в 15:28