Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Белев: Наредбата за къмпирането трябва да бъде заличена от закона, ненужна е

| Интервю
Тома Белев
Снимка: БГНЕС

Изготвянето на наредбата за къмпиране отново разбуни духовете. От Българското кемпер общество (БКО) изпратиха остро писмо, с което информират, че на проведеното на 24 юли заседание на работната група към МРРБ не е била отправена покана към експертните организации. БКО настояват за ясно дефиниране на местата за къмпиране, облекчен режим за създаването им и електронно приложение, което да ги обслужва.

Тома Белев от "Зелени закони" всъщност смята, че наредбата е напълно излишна.

"През 2019 г., когато се промени Законът за устройство на черноморското крайбрежие и се въведе необходимостта от тази наредба, не беше оценено, че задачите, които ѝ се възлагат, не могат да бъдат изпълнени. За устройството на различните видове територии си има специални закони". 

5 години различни работни групи се мъчат да измислят някаква наредба, каквато не е необходима, посочи той в предаването "Преди всички".

"Секторът има нужда да се разработи наредба към Министерството на туризма, която регламентира къмпингите и да се даде възможност да има такива с по-ниски услуги, без да са задължително в урбанизирани територии. В момента се къмпира много лесно, когато има регулирани къмпинги, които предлагат туристическа услуга. Извън това обаче е трудно". 

Когато местните власти и областните администрации не прилагат законите, тогава се измисля поредната наредба, обясни Белев.

Има достатъчно контролни органи, посочи той. 

"Лошото е, че те обръщат малко внимание на проблема. Сега някои от тях са проработили. Така трябва да продължи. А тази наредба трябва да бъде заличена от закона".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.  

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Опасност от пожари в голяма част от страната в следващите 2 дни

В следващите два дни индексът за пожароопасност се повишава до максимална степен - червено, за голяма част от страната - почти цяла Северна България, югоизточните области, а също - Пловдив, Кърджали и Хасково, както и поречието на река Струма.  В тези райони са възможни бързо разпространяващи и трудни за овладяване пожари. Това показва..

публикувано на 01.08.24 в 17:06

Движението на влаковете от Подбалканската линия е спряно заради дерайлирали вагони

Движението на влаковете от Подбалканската линия в участъка Мирково - Долно Камарци е спрян заради инцидент.  Пет празни вагона на частен товарен влак са излезли от релсите минути преди 15.00 часа в участъка между гарите Мирково и Долно Камарци. Композицията е била от 20 вагона, няма пострадали. Към мястото са изпратени техника и екипи за..

публикувано на 01.08.24 в 17:00
Валентин Мундров

Приоритети на МЕУ: Прозрачното удостоверяване на машините и видеонаблюдението на вота

Основният приоритет на Министерството на електронното управление е да осигури открит и прозрачен процес по удостоверяването на машините за гласуване, както и видеозаснемането и видеонаблюдението на изборния процес в деня на вота. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров по време на изслушване в Комисията по..

публикувано на 01.08.24 в 17:00

Главчев ще пита НС, ако му се наложи да номинира еврокомисар

Премиерът Димитър Главчев заяви, че оглавяваното от него служебно правителство не трябва да номинира кандидат за нов български еврокомисар, тъй като скоро може да бъде сменено или от редовен, или от друг служебен кабинет. Срокът, в който България трябва да предложи кандидатура, е 30 август. Ако все пак се наложи номинацията да бъде направена от..

публикувано на 01.08.24 в 16:53
кърмене

Д-р Станислава Хитрова: Мит е, че майката, приемаща медикаменти не трябва да кърми

Най-често жените се опасяват дали ще се справят добре относно техниката на кърменето и техниката на поставяне на бебето на гърда. Чувстват се несигурни през първите дни, дали имат достатъчно кърма да се нахрани бебето. Тези притеснения трябва да се преодолеят. Това споделя д-р Станислава Хитрова, неонатолог в столичния „Майчин дом“ в..

публикувано на 01.08.24 в 16:45
БМП

Бюджетната комисия в НС одобри купуване на боеприпаси за бойните машини "Страйкър"

Бюджетната комисия одобри ратификацията на договора за закупуване на боеприпаси за бойни машини "Страйкър". Общата стойност на договора е над 64 милиона долара, която ще се плаща на вноски през годините.  Министърът на отбраната Атанас Запрянов увери, че няма да има оскъпяване на вече договорената сума.  Всяка партида ще бъде тествана, преди да бъде..

публикувано на 01.08.24 в 16:35
Българска агенция по безопасност на храните

БАБХ забрани животновъдните изложби и животинските пазари

Агенцията по храните налага временна забрана за провеждането на животновъдни изложби и животински пазари в страната. Причината е влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция, където има все по-голямо разпространение на чума по дребните преживни животни. Мярката е в допълнение към вече предприетия засилен контрол на всяка пратка животни..

публикувано на 01.08.24 в 16:33