Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Стайков: Пет години по-късно даваме същите помощи, все едно още сме в Covid пандемия

| Интервю
Калоян Стайков
Снимка: Ани Петрова

"Пет години по-късно ние даваме същите помощи. Нищо не се  е променило, все едно още сме в Covid пандемия. Това няма никакво обяснение. Хем се опитваме да либерализираме един сегмент, хем регулираме старите, които уж бяха на свободния пазар".

Така Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, коментира решението на Министерския съвет да предостави компенсации на небитовите потребители на електроенергия. 

Новата мярка ще действа до края на годината.

"Малко трудно е да говорим за либерализиране на домакинствата при положение, че бизнесът вече работи при на практика регулиран пазар, който има максимална цена, но няма минимална". 

Той обясни в предаването "Преди всички", че все още не е ясно колко средства ще са необходими по програмата. 

От бюджетна гледна точка и от обществена гледна точка не виждам нищо положително в тази мярка, заяви Стайков. 

"Когато се дават помощи, те могат да бъдат с широк обхват, ако нещо инцидентно се случи, но след това трябва да бъдат фокусирани, таргетирани и адекватни на необходимостта, независимо дали говорим за домакинства или за компании".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Терзиев

Терзиев: Благодаря на Борисов, че е конструктивен критик

Кметът на София Васил Терзиев благодари на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за това, че е "конструктивен критик". Повод за изказването му стана призивът на  Борисов към ПП-ДБ да се разграничат от столичния кмет заради скандал около декларацията на Атанас Атанасов от ПП-ДБ срещу предложението на Министерството на културата да бъде награден с орден "Стара..

публикувано на 01.08.24 в 15:20

Огнеборците преградиха пътя на пожара в Малешевската планина

Пожарникарите успяха да преградят пътя на пожара в Малешевската планина до границата със Северна Македония.  Пожарът в Малешевската планина продължава да е активен по целия фронт Над 200 огнеборци и доброволци от Националната асоциация участват в битката с огъня, от сутринта започна и гасене от въздуха.  Това каза пред БНР Николай..

публикувано на 01.08.24 в 15:04
Николай Николов

Николай Николов: Вижда се решимост за закупуване на техника за гасене на пожари от въздуха

Необходимостта от въоръжаване на България с летателни средства за гасене по въздух е отдавна. Като отмине, и забравяме. Сега се вижда решимост за доставка и капацитет за гасене от въздуха. Говори се какви реорганизации да се направят. Естественото място на тези средства е в ГДПБЗН, съгласно функциите и закона.  Това каза главен комисар..

публикувано на 01.08.24 в 14:34

При спешност: От Монтана до София за 18 минути с т. нар. "въздушни линейки"

При спешен случаи пациент вече ще може да бъде транспортиран от Монтана до София по въздух за 18 минути. Хеликоптерната площадка за кацане на така неречните "въздушни линейки" в болницата в Монтана получи сертификат за експлоатация.  160 000 лева бяха отпуснати от Здравното министерство за направата на площадката, каза изпълнителният директор на..

публикувано на 01.08.24 в 14:17

Комисия в НС проверява дали кметът на Община Доспат е злоупотребявал със служебно положение

Парламентът създаде Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършени от кмета на Община Доспат - Елин Радев.  Според решението Временната комисия се състои от 12 народни представители и се създава в срок от един месец. За председател на комисията бе избран..

публикувано на 01.08.24 в 14:08

Стотици вярващи поеха по поклонническия път от София до Рилския манастир

Стотици вярващи от цялата страна поеха по поклонническия път "Рилският Чудотворец“ от София до Рилския манастир.  Началото на похода беше дадено в столичния храм "Св. София", с тържествена Света Литургия и водосвет, предстоявани от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил. Поклонението, посветено на..

публикувано на 01.08.24 в 13:51

Таня Георгиева подаде оставка като зам.-министър на земеделието

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев от длъжността заместник-министър на земеделието е освободена Таня Георгиева.  В молбата ѝ като причина за напускането са посочени лични причини, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Въпреки че част от браншовите организации в земеделието от две седмици настояват за оставката на..

публикувано на 01.08.24 в 13:43