Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Държавните институции не работят": От фондация "Даная" очакват стартиране на промени в детското здравеопазване

| Интервю
Кампанията "Детско здраве-Пирогов“, организирана от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и Столичната лекарска колегия
Снимка: Столична лекарска колегия

Остава една седмица до изтичането на законовия срок, в който Народното събрание, Министерският съвет и Министерството на образованието трябва да обявят мерките в отговор на исканията на 12 хиляди граждани за животоспасяващи промени в детското здравеопазване. С отворено писмо до институциите фондация "Даная" припомни исканията.  

"Ние спазихме закона за участие на гражданите в държавната власт. Очакваме и те да спазят собствените си закони. Едно е да говорим за детска болница, която ще се случи след години, друго е да говорим за неща, които могат да се случат толкова лесно", обясни пред БНР Ани Стоянова, председател на УС на фондация "Даная за живот". 

Тя посочи конкретните промени в детското здравеопазване, за които настояват гражданите.

"Да има дигитална информационна система за изграждането на детската болница, горещ телефон, правила за добра медицинска практика, болничните заведения да имат комуникация помежду си, каквато в момента липсва, да бъде въведено задължително продължаващо медицинско обучение, защото се оказва, че при нас може да завършиш "Медицина" и 50 години да не отвориш учебник. Другото важно нещо е ИА "Медицински надзор" да стане с една идея по-независима".

Част от тези неща могат да се случат много лесно - нужна е само политическа воля, заяви Стоянова в предаването "Преди всички". 

След изтичането на този законов срок институциите не носят никаква отговорност, обясни тя. 

"Мълчанието също е отговор. Искаме да демонстрираме как държавните институции не работят. Виждаме го, ние живеем в това. Да им напомним, че трябва да работят. Полагаме усилия да водим битките си морално и отговорно".

Тя посочи, че по време на предизборната кампания някои от политическите сили са подкрепили гражданската инициатива с постове в социалните мрежи, но подкрепата им не е продължила. 

"Сега е моментът правителството да реши поне част от проблемите". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев: Не е необходима друга помощ за борбата с пожарите, освен тази по Механизма за гражданска защита на ЕС

Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че има координация с Гърция и Северна Македония за овладяване на бушуващите по места пламъци. "В този момент не е необходима друга помощ, освен тази, която се оказва по Механизма за гражданска защита на Европейския съюз", каза в отговор на депутатски въпрос Димитър Главчев. Ограничен е пожарът,..

публикувано на 02.08.24 в 10:03
Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на заседанието на ресорната парламентарна комисия -  30 ноември 2023 г.

Гвоздейков поиска оставките на генералния директор и председателя на УС на НКЖИ

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков поиска оставките на генералния директор и на председателя на Управителния съвет на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ заради занижен контрол на безопасността и зачестилите инциденти по жп инфраструктурата. Последният случай е от вчера в участъка Мирково - Долно Камарци, където няколко..

публикувано на 02.08.24 в 09:47

Село Гела е домакин на Гайдарското надсвирване за 21-ви път

Село Гела от днес до неделя за 21-ви път е домакин на Гайдарското надсвирване - най-големият гайдарски празник в Родопите. Богатата фолклорна програма на две сцени, прочутото гайдарско надсвирване, състезания, безплатни уроци по свирене на гайда, демонстрации, занаяти, традиции и родови срещи са само малка част от тридневния празник, който ще..

публикувано на 02.08.24 в 08:52

Илинден е!

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк, заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 08:42
Джейк Съливан

САЩ: 7 държави участваха в най-голямата размяна на затворници от времето на Студената война

От Съединените щати уточниха, че общо 7 държави са взели участие в най-голямата размяна на затворници от времето на Студената война. Русия от една страна и няколко западни държави от друга извършиха размяна на затворници с мащаб, непознат от времето на Студената война. Общо 24-има души, повечето осъдени по дела с обществен интерес, бяха..

публикувано на 02.08.24 в 08:38
Добромир Живков

"Маркет линкс": Може би ще имаме по-малко политически сили в следващия парламент

44 % от респондентите в национално представително проучване одобряват провеждането на предсрочни избори . То е финансирано и реализирано съвместно от "Маркет линкс" и БиТиВи. Проведено е сред 1008 лица в периода от 20 до 28 юли. "През последните 2-3 години във всички проучвания ние измерваме нагласи, които са в обратната посока. За първи..

публикувано на 02.08.24 в 08:17
Димитър Главчев

Главчев на посещение на ГКПП "Русе – Гюргево", а депутатите разискват края на "френската безработица"

Очаква се днес служебният премиер Димитър Главчев да посети Граничния пункт "Русе-Гюргево", за да види на място ситуацията с преминаването на тежкотоварните автомобили. Вчера той предложи на граничните ни пунктове да се въведе отделяне на камионите на два потока - първият за тези от държави членки на Европейският съюз, а вторият за ТИР-овете..

публикувано на 02.08.24 в 08:12