Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Баева: Преходът завърши с влизането на България в ЕС

| Интервю
проф.Искра Баева
Снимка: Ани Петрова

Преходът завърши с влизането на България в ЕС.

Това каза пред БНР проф. Искра Баева, историк и автор на книги, която представи в "Преди всички" най-новата си книга - "Личностите, които определиха нашата съдба". 

"В книгата са събрани 12 по-кратки и по-странни биографии на политици и други дейци от епохата на социализма и от неговия залез, както и някои от основните фигури от началото на българския преход. Това са хората, които определиха характера на социализма, в който живяхме в продължение на почти половин век, а след неговия крах – и на капитализма, към който се върнахме и в който живеем вече повече от три десетилетия. Шест биографии на политици и други дейци от епохата на социализма: Георги Димитров, Тодор Живков, Антон Югов, Станко Тодоров, Иван Башев, Георги Трайков; както и 6 на някои от основните фигури от началото на българския преход: Петър Младенов, Андрей Луканов, Александър Лилов, Желю Желев, Ахмед Доган и Благовест Сендов.

Историята е субективна – тя се прави от хора, всеки от които има свои чувства и цели, пише се от хора, които имат своите симпатии и антипатии към историческите фигури, а накрая се чете и от хора, всеки от които иска да види своята представа за събитията от миналото. А основният ми мотив за тази книга е надеждата да съчетая дълбоко субективния характер на историческия процес с важния не само за марксизма въпрос за ролята на личността в историята", обясни проф. Баева.

По думите ѝ голямата липса в книгата е на Иван Костов:

"Първите шест личности в книгата определиха модела на социализма, в който живяхме, а вторите шест определиха модела на демокрация и пазарната икономика, в която живеем. Иван Костов е един от създателите на този модел, той направи онази трансформация на СДС от коалиция от партии в единна партия, не случайно му казваха "Командира". Това отправи СДС в една посока, която днес я превърна в брошка на ревера на ГЕРБ. Той е и големият създател на този модел на пазарна икономика, на тази приватизация, която се роди с много злоупотреби и корупция. Той наистина липсва, а липсва, защото нямах готовност и нямах време да направя една задълбочена биография".

Проф. Баева уточни, че Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов преднамерено не са в книгата, тъй като книгата е за социализма и за прехода, а според нея преходът е завършил с приемането на България в Европейския съюз:

"Защото преходът беше от социализъм, това беше съветски модел на държавен социализъм, към пазарна икономика. Приемането ни в ЕС означава, че сме вече действаща пазарна икономика, а това, че сме демокрация, беше признато още преди това". 

Издателство

"С идването на една външна сила, какъвто беше Симеон Сакскобургготски, и създаването на една партия (НДСВ) от хора, които не са участвали в голямото противопоставяне синьо - червено, синьо-червената мъгла, както я наричаха тогава, между СДС и БСП, като че ли имаше едно успокояване, но то завърши с идването на един силов лидер, какъвто е Бойко Борисов, който управлява много дълго. Това дълго управление на Борисов вместо да се възползва от успокояването на страстите и от стабилизацията, защото почти нямаше сили, които да го свалят, но стабилизацията беше изградена и върху корупция, и върху авторитарни методи на управление, роди вълната на протести през 2020 г. За съжаление, тези протести родиха една политическа класа, която е склонна да протестира, но не и да управлява. На която ѝ липсва това умение да чуе другия, да разбере, че сами не могат, трябва да търсят и другия, да търсят компромис", коментира още тя. 

Интервюто на Спас Крайнин с Искра Баева в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Патриарх Даниил отслужи водоосвещение на езерото Бъбрека в Рила

Патриарх Даниил отслужи водоосвещение на езерото Бъбрека в Рила. Негово светейшество се качи пеша на 2282 метра надморска височина, край третото по височина езеро на циркуса. Водоосвещението се случва за първи път. Водоосвещението е част от поклонническото пътуване "Рилският Чудотворец“, което започна в София на 1-ви август в старинния..

публикувано на 05.08.24 в 14:20
Участници в протестите в Дака тичат край запален мотоциклет до болницата на Медицинския университет - 4 август 2024 г.

В Бангладеш хиляди протестиращи нахлуха в двореца на премиера Шейх Хасина, която избяга с хеликоптер

В Бангладеш хиляди протестиращи нахлуха в двореца на премиера Шейх Хасина, предаде АФП. Потвърдено е, че тя е избягала с хеликоптер след масовите демонстрации с искане да се оттегли. Местен канал излъчи кадри, които показват тълпи, които се втурват в официалната резиденция на премиера в столицата Дака,    махайки на камерата,   докато..

публикувано на 05.08.24 в 14:09
Георги Свиленски

Георги Свиленски: Готвеното ляво обединение ще доведе до разединение в БСП

Корнелия Нинова има право да се яви на избора за председател на БСП .  Това заяви пред БНР депутатът от БСП Георги Свиленски и уточни, че " ако бъде издигната от българските социалисти, тя трябва да бъде допусната до избор ". " Контролната комисия няма правомощия да се произнася кой може или не може да се кандидатира за председател на БСП. ... Не..

публикувано на 05.08.24 в 14:01
Изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров коментира връщането на третия мандат за съставяне на правителство.

БСП очаква нов служебен премиер

БСП очаква нов служебен премиер, заявиха на брифинг социалистите, след като по-рано днес от ИТН върнаха неизпълнен третия мандат за правителство. Позицията на левицата беше изразена от временния председател на партията Атанас Зафиров. ИТН върна на президента Румен Радев третия мандат - неизпълнен Президентът кани Рая Назарян на разговор като..

публикувано на 05.08.24 в 13:51

Отменено е частичното бедствено положение за района на Елин Пелин

Отменено е частичното бедствено положение за Гара Елин Пелин, Нови хан и град Елин Пелин, въведено там след взривовете в намиращите се наблизо складове за фойерверки. Това съобщиха за "Хоризонт" от общината в Гара Елин Пелин. Четирима души загинаха при експлозиите. Седмица след взривовете: Отварят пътя между Елин Пелин и Гара Елин Пелин..

публикувано на 05.08.24 в 13:50
Технически университет - Габрово

ТУ-Габрово ще си сътрудничи с "Арсенал" в сферата на обучението и научните изследвания

Техническият университет в Габрово ще си сътрудничи с казанлъшката компания "Арсенал" в сферата на обучението и научните изследвания. Споразумението предвижда и съвместна разработка на нови учебни планове за продължаващо обучение на работещите. Развитие на съвместни проекти и сътрудничество в научно-изследователската и развойна дейност в..

публикувано на 05.08.24 в 13:48

Откриват изложбата "Разкази от злато и сребро" в Балчик

Богата и различна изложба под наслов "Разкази от злато и сребро" ще бъде официално открита в Каменната зала на Двореца в Балчик днес. Експозицията е част от културната програма по отбелязването на 100-годишнината от построяването на лятната резиденция на кралица Мария Единбург. В изложбата са включени оригинали на съкровища, както и две..

публикувано на 05.08.24 в 13:44