Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната седмица на кърменето във Враца

Мария Гусева и Малина Соренко (от ляво на дясно)
Снимка: Ива Антонова

По повод Световната седмица на кърменето във Враца се проведе неформална среща на бременни и кърмещи майки с консултанти от Националната асоциация "Подкрепа за кърмене". 

Домакин на дискусията е регионалната библиотека "Христо Ботев".

Малина Сидоренко и Мария Гусева от Враца са част от Националната асоциация "Подкрепа за кърмене".

Асоциацията предоставя на сайта си национален телефон, на който майки от цялата страна могат да си изберат консултант по кърмене.

Малина е бременна в шестия месец, а Мария е майка на тригодишно момиченце. 

Кърменето е естествена част от майчинството според тях и те са готови да споделят опита си, да дадат компетентни насоки на всички жени, които избират за децата си този начин на хранене. 

Веднъж започнало, ние поясняваме колко дълго трябва да продължи кърменето, посочи Мария Гусева.

"Това е най-естественият начин на хранене и най-удобният начин за хранене навън на бебето.

Кърмата допринася за връзката на майката с детето, спомага за неговото здраве и имунитет.

Майките имат нужда от насока и подкрепа при започването на кърменето, за да продължат да го правят", казаха още Малина и Мария за БНР.


Още по темата в звуковия файл.



По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Украйна Денис Шмигал (вдясно) и министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Лами - Киев, 11 септември 2024

САЩ и Великобритания обещаха нова помощ за Украйна

Обещания за 1 милиард и 500 милиона долара икономическа, финансова и хуманитарна помощ донесоха първите дипломати на САЩ и Великобритания Антъни Блинкън и Дейвид Лами при посещението си в Киев. Голяма част от помощта на Вашингтон е за укрепване на енергийната система на Украйна, която пострада сериозно от руските бомбардировки. Лондон ще помогне на Киев..

публикувано на 11.09.24 в 21:03

Строителството на първата турска атомна централа се забавя

Отказ на германската компания "Сименс" да достави ключови компоненти ще забави с няколко месеца довършването на първата атомна електроцентрала в Турция от руската компания "Росатом". Това съобщи турският министър на енергетиката Алпарслан Байрактар, цитиран от Анадолската агенция и "Ройтерс". Първи блок в централата в Аккую трябваше да бъде готов още..

публикувано на 11.09.24 в 20:30

Заловиха 38 нелегални мигранти в Монтана

Заловиха 38 нелегални мигранти, превозвани в бус, на околовръстния път на Монтана. Мигрантите са задържани при проверка на гранична полиция на обходния път на Монтана тази сутрин. Те са били превозвани в бус. В него са открити 38 чуждестранни граждани, с произход Сирия и Египет, на различна възраст, има и деца. Гранична полиция..

публикувано на 11.09.24 в 20:27

10-метрово дърво е паднало върху автомобил на улица в София

10-метрово дърво е паднало върху автомобил и е прекъснало движението по столичната улица "Любен Каравелов". Няма пострадали хора. От МВР уточниха, че на място е изпратен екип на пожарната, който да премахне дървото.  Заради работата на пожарникарите движението в района е спряно от полицията.

публикувано на 11.09.24 в 20:16

ЦИК регистрира за участие в изборите "Алианс за права и свободи"

С 13 гласа "за" ЦИК регистрира за участие в изборите на 27-и октомври коалиция "Алианс за права и свободи".  Тя се представлява от Румен Йончев от Земеделски народен съюз и Веселин Пенев от партия СБОР.  Към заявлението са приложени 3631 подписа на избиратели, подкрепящи регистрацията на коалицията. В ЦИК бяха внесени документи за регистрация на..

публикувано на 11.09.24 в 20:10
Министърът на външните работи на Украйна Андрий Сибиха

Андрий Сибига призова западните партньори на Украйна да отменят всички ограничения за използването на оръжия

Украинският министър на външните работи Андрий Сибига призова западните партньори на Киев да отменят всички ограничения върху използването на доставените от тях оръжия по територията на Русия. Сибига каза това на обща пресконференция в Киев с колегите си от Съединените щати и Великобритания Антъни Блинкън и Дейвид Лами. Украинският първи дипломат призова..

публикувано на 11.09.24 в 20:04
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова

МРРБ обещава до края на октомври да бъде преодолян проблемът със санирането на жилища

До края на октомври проблемът със забавените проекти за саниране на жилища с европейски средства ще бъде отстранен, заяви Виолета Коритарова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството. Пред депутатите от ресорната парламентарна комисия Коритарова призна, че забавянето е по вина на министерството. По етап 2 от програмата за..

публикувано на 11.09.24 в 19:56