Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите избори - на 13, 20 или 27 октомври

Снимка: БТА

Седмите парламентарни избори за последните три години ще се проведат през октомври. Това се случва след окончателното и неуспешно приключване на процедурите по излъчване на редовно правителство от този парламент.

Датата зависи от бързината, с която държавният глава Румен Радев ще изпълни процедурата по назначаване на служебно правителство. Трите възможности са 13, 20, или 27 октомври.

Президентът издава указ за насрочване на изборите два месеца преди определената дата, като едновременно с това назначава  служебно правителство.

С връщането на третия мандат за съставяне на редовно правителство като неизпълнен, се задейства следващата точка от член 99 на Kонституцията, която казва, че президентът след консултации с парламентарните групи по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. Служебният премиер се назначава измежду 10 от хората, които са на висши държавни позиции. Дотук е ясно, че председателят на парламента Рая Назарян отказа на Радев да е служебен премиер във вчерашния ден.

Но също тогава Димитър Главчев, който е настоящ в качеството си на председател на Сметната палата, потвърди публично, че ако президентът му предложи да остане като министър-председател, ще се съгласи. Няма информация дали Радев вече е разговарял с Главчев по темата.

По т.нар. домова книга възможни премиери са и заместник-председателите на Сметната палата Горица Грънчарова – Козарева и Тошко Тодоров. Двамата обаче от 2022 година са с изтекъл 7-годишен мандат. Избрани са на този пост през 2015 година, а Грънчарова- Козарева в момента изпълнява правомощия на председателя, докато Главчев се завърне като титуляр.

Народното събрание така и не избра омбудсман и негов заместник, след като Диана Ковачева замина като съдия в Страсбург, а заместничката ѝ подаде оставка и парламентът я освободи.

Сред възможните премиери остават управителя на БНБ или подуправител, но още в края на март тази година Димитър Радев публично оповести мотиви за несъвместимост, след като тогава бе поканен от държавния глава на разговор. Освен че не е добра идея банката да се въвлича в политиката, той изброи правни аргументи за това, че не може представител на БНБ да поеме поста.

"Има колизия с европейското законодателство. Управителят на Централната банка и неговата роля са изрично дефинирани. Не могат да се съвместяват тези длъжности", каза тогава Димитър Радев. 

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Каква ще е политиката на бъдещия президент на САЩ към Югоизточна Европа и Близкия изток?

Политиката на бъдещия президент на Съединените щати по отношение на Централна и Югоизточна Европа и Близкия изток и до колко тази тема ще бъде застъпена в кампаниите за изборите през ноември на основните претенденти - Камала Харис и Доналд Тръмп. Темата коментира пред БНР Юлия Жожа - експерт по Черноморския регион в Близкоизточния институт в..

публикувано на 06.08.24 в 14:14
Стоян Стоянов е новият генерален директор на НКЖИ.

Стоян Стоянов е новият генерален директор на НКЖИ

Министърът на транспорта назначи нов генерален директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура" до провеждане на конкурс. По закон генералният директор е и член на Управителния съвет на НКЖИ. Постът се заема от Стоян Стоянов, който е експерт с над 30-годишен професионален опит в сферата на железопътния транспорт, посочват в..

публикувано на 06.08.24 в 14:06
Вирусът на западнонилската треска обикновено се пренася от комари.

Трима починали и 17 заразени със Западнонилската треска в Албания

Западнонилската треска се завърна в Албания след 13 години, като от нея са починали трима души, а още 17 са заразени, съобщи албанският информационен портал "Шчиптаря", цитиран от БТА. Западнонилската треска е сезонно заболяване, предавано чрез ухапване от заразен комар, което може да засегне централната нервна система. Директорката на..

публикувано на 06.08.24 в 14:03
Украински бойци на позиция в Донецка област на Украйна

Русия твърди, че е превзела още едно село в Донецка област

Руските сили са превзели още едно село в Донецка област, съобщи министерството на отбраната в Москва. При украински обстрел по руската Курска област има ранени.  Руските войски са превзели село Тимофиевка в Източна Украйна в последното от поредица настъпления през последните дни, съобщи руското министерство на отбраната. Агенция Ройтерс..

публикувано на 06.08.24 в 13:49
Геновева Петрова

Геновева Петрова: Обществото да настоява партиите да обявят в какви управленски формули биха влезли

Има цялостно обществено усещане, че това повече не може да продължава и партиите в НС трябва да понесат отговорността да съставят правителство , защото иначе ще има много силен обратен знак по отношение на самите партии. Това каза пред БНР Геновева Петрова, социолог от "Алфа рисърч" и коментира: "Партиите не излъчват сигнали към избирателите си..

публикувано на 06.08.24 в 13:34
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Вместо да се ядосваме на политиците, да се запитаме какви избиратели сме

Вместо да се ядосваме на политиците, да се запитаме какви избиратели сме . Това мнение изказа пред БНР политологът Петър Чолаков и коментира: "Отговорността си е наша! ... В последните години виждаме, че вървим сякаш в един омагьосан кръг и няма излизане от политическата спирала. Основната причина за това не е толкова в самите политици, колкото..

публикувано на 06.08.24 в 12:57

Въвеждат нов режим на косене за земеделците

Министерството на земеделието въвежда нов режим на косене за земеделците. След заради пожарите в страната беше наложена пълна забрана на косенето на трева и машинното почистване на храсти в периода от 18 юли до 18 август, сега е издадена  нова Заповед, според която забраната за косене важи само за часовия диапазон от 10:00 до 18:00 часа...

публикувано на 06.08.24 в 12:55