Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на В. Търново иска от Общините подробна информация за ВиК мрежата

Снимка: Здравка Маслянкова

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков е изискал от 10-те Общини в региона да изготвят подробна информация за състоянието на водопреносната и канализационната мрежа.

След това ще се проведат срещи с кметовете за поставяне на проблемите и търсене на решенията. 
Проблемите с безводието във Великотърновска област се изострят, обявени са бедствени положения, въведени са водни режими, хората излизат на протести.

Това предизвика среща между областния управител Ивайло Здравко и управителят на ВиК „Йовковци“ Илиян Илиев.

Сред най-критичните села са горнооряховските Драганово и Стрелец, павликенските села Върбовка, Димча и Лесичери, еленското село Майско, както и свищовски села.
"Основният проблем идва от това, че в годините назад някои от Общините в областта не са си свършили работата като собственици на мрежата и не са направили всичко, за да намерят финансиране за нейната подмяна. Сега ще работим в тази насока", посочи областният управител.

"На места в областта водоизточниците са почти пресъхнали. Паралелно с това някъде водопроводите са на повече от 60 години, изключително амортизирани и създават допълнителни затруднения", поясни управителят на ВиК дружеството.

След срещата не стана ясно какви най-спешни мерки се предприемат за бедстващите заради безводието хора.
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Къдринка Къдринова

Къдринка Къдринова: Няма геополитическа сила, заинтересована от пламване на Венецуела

Венецуела е един много дълъг латино сериал . За да се разберат детайлите на всичко, което се случва, трябва да си следил всички предходни серии. С това уточнение започна коментара си пред БНР за ситуацията след президентските избори във Венецуела журналистката Къдринка Къдринова. "В момента няма геополитическа сила, която да е заинтересована от..

публикувано на 06.08.24 в 16:51

Огнеборци спасиха от пожар бензиностанция и вили край Лом

Огнеборци спасиха от пожар бензиностанция и вили в местността Бахчите край Лом. Шест екипа са гасили пламъците. Междувременно в монтанския квартал "Кошарник" днес за пореден път възникна пожар. Пожарът в ломската вилна зона Бахчите е възникнал в 12:30 часа днес. Първоначално на място е изпратен един екип на пожарната от Лом. В последствие..

публикувано на 06.08.24 в 16:50

Ген. Итамар Яар: Да се надяваме, че напрежението между Израел и Иран няма да се превърне в регионален конфликт

Напрежението в Близкия изток не стихва. Причината – очакваният отговор от Иран след убийствата миналата седмица на лидерите на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран и на "Хизбула" Фуад Шукр в Бейрут. Израел обяви, че е готов да се защити от евентуални ответни удари.  Пред БНР ситуацията коментира генерал Итамар Яар, бивш заместник-началник на Съвета..

публикувано на 06.08.24 в 16:27
Губернаторът на Минесота Тим Уолц (вляво) с губернатора на Мериленд Уес Мур (вдясно).

Камала Харис избра губернатора на Минесота Тим Уолц за свой кандидат-вицепрезидент

Кандидатът на демократите за президент на Съединените щати Камала Харис избра губернатора на Минесота Тим Уолц за вицепремиер, съобщиха световните агенции. Уолц ще се опита да привлече повече гласове за демократите от селските райони в Средния запад, коментират американски медии. Според първите коментари Уолц е прогресивен политик и "говорител на..

публикувано на 06.08.24 в 16:11

Непълнолетни без придружител след 22 ч. в заведения в Радомир и Трън, съставени са актове

При полицейска акция в Трън и Радомир в заведения, където се продава алкохол, са установени шест  малолетни и непълнолетни лица без придружител след 22:00 часа.  Всички са предадени на родителите им, на които са съставени актове по Закона за закрила на детето. Актове са съставени и на собствениците на питейните заведения, съобщават от Областната..

публикувано на 06.08.24 в 16:08
Снимката е илюстративна, архив.

Шофьор блъсна дете с тротинетка на пешеходна пътека в Габрово и избяга

Шофьор блъсна дете на пешеходна пътека в Габрово и избяга. Детето няма сериозни наранявания, а полицията вече е установила кой е шофьорът на колата.  По първоначална информация от полицията в Габрово лек автомобил е блъснал преминаващо на зебрата дете с тротинетка. От дирекцията на МВР към момента не могат да уточнят дали детето е бутало тротинетката..

публикувано на 06.08.24 в 15:33
Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Комисията по отбрана подкрепи проекта за зенитно-ракетни комплекси IRIS-T

Комисията по отбрана подкрепи предложението на правителството,  България да купи германски зенитно- ракетни комплекси IRIS-T. Стойността на първия етап, в който се предвижда страната ни да купи системите, е над 356 милиона лева.  Допълнително е предвидена възможност за закупуване на до пет броя от друга модификация на системата...

публикувано на 06.08.24 в 15:01