Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Темата за справедливия енергиен преход вълнува все повече млади хора

| Интервю
Снимка: wwf.bg

Темата за справедливия енергиен преход настъпва все по-уверено в класните стаи и все повече ученици от въгледобивните райони излизат с предложения за справяне с тежките екологични предизвикателства, които го съпътстват. Природозащитната организация WWF заедно със своите партньори от Junior Achievement България провокираха десетки млади хора от Радомир, Перник, Кюстендил и Бобов дол да споделят своите мнения и да потърсят решения на наболели проблеми в родните им места в два тематични хакатона: 

  •  „Устойчиво енергийно развитие във въгледобивните райони“ 
  • „Природни решения за справедлив преход“

"С много желание и ентусиазъм 60 ученици се включиха в предизвикателството и, подпомагани от опитни фасилитатори и експерти, генерираха цял списък от свежи идеи, които могат да допринесат за развитието на районите, засегнати от въгледобивната промишленост. Разделени на 12 отбора, учениците търсеха устойчиви решения в сферата на индустрията, транспорта и строителството, а също и разсъждаваха по основополагащи казуси, като например как може природата да спомогне развитието на туризма или хранителната индустрия".

Това разказва Виктория Табакова, експерт "Младежка ангажираност и младежки политики" във WWF.

"Изобилието от новаторски идеи усложни максимално задачата на журито, което трябваше да отличи победителите в двата хакатона. Основните критерии за оценка бяха свързани с тяхната иновативност, устойчивост и пазарен потенциал. След сериозна дискусия все пак членовете на журито присъдиха първото място в хакатон "Природни решения за справедлив преход" на отбор "Маргаритки". Той предложи любопитна идея за екосъобразен хотел, който информира хората по екологични теми и ги стимулира да мислят за природата. Второто място отиде за "Гъбките" и тяхната тематична идея за производство на гъби в изоставена подземна мина в района на Перник.

Не по-малко оспорвана бе надпреварата и в другия хакатон, посветен на "Устойчивото енергийно развитие във въгледобивните райони". Победител в него заслужено стана отбор "Energy storm" с дръзка концепция за изграждане на ФЕЦ с ПАВЕЦ батерия върху затворената мина "Бистрица" с цел получаване на електроенергия за захранване на къщи за гости в две села до Кюстендил. След тях се нареди отбор "Fair and share", който предложи вариант за производство на еко-бетон с отпадъци от въглищната промишленост и други суровини за преизползване", добави тя.

Освен с ученици WWF и JA работят и с техните учители, за да направи образователния процес още по-атрактивен. Седем учители от въгледобивните райони на България вече са преминали обучение и преподават в клас темата за справедливия преход и климатичните промени, използвайки платформата за образователно съдържание Moodle. Чрез нея WWF и неговите партньори предоставят любопитни данни, факти и експертиза, адаптирани за ученици от различните класове. 

Интервюто на Георги Марков с Виктория Табакова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От столичния зоопарк искат крокодила, собственикът му не го дава

Представители на Зоологическата градина в София и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София пристигнаха в столичния квартал "Ботунец", за да вземат открития там крокодил, но представящият се за собственик на животното не им позволява. Крокодил в "Кремиковци" вдигна на крак институции и специалисти Той иска да получи..

публикувано на 06.08.24 в 20:29

Русия: Украинските войски, атакували позиции югозападно от Курск, са отстъпили на своя територия

Украинските войски, атакували руски позиции югозападно от Курск, са отстъпили на своя територия, обяви руското министерство на отбраната, цитирано от РИА "Новости". В съобщението се твърди, че украинците са понесли значителни загуби от артилерията и авиацията на руснаците.  Голяма битка на украинската граница До този момент за боя в района на..

публикувано на 06.08.24 в 20:14
Лидерът на

Лидерът на "Хизбула" заяви, че са "задължени да отвърнат" на Израел за убийствата на Фуад Шукр и Исмаил Хания

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала заяви, че ръководената от него групировка и Иран са "задължени да отвърнат" на Израел за убийствата на командира Фуад Шукр и лидера на "Хамас" Исмаил Хания, независимо от последиците. Израелски военни самолети прелетяха над Бейрут преди обръщение на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала каза това в телевизионно..

публикувано на 06.08.24 в 20:13

Овладян е пожарът в свищовското село Горна Студена

Овладян е пожарът в свищовското село Горна Студена. Локализиран е огънят и в Хаджидимитрово, където има пострадали къщи. Гаси се и пожарът в Козловец.  В Горна Студена пожарът е бил в центъра на селото. Запалила се е и изгоря гористата местност, най-вероятно от късо съединение в електропровода, но няма пострадали хора и къщи. Гасихме с..

публикувано на 06.08.24 в 20:05
Няколко пожара горяха в Разградска област в днешния ден.

Пожар в разградското село Побит камък

Около 16:00 часа е възникнал пожар в къща в село Побит камък, съобщиха от Областната администрация в Разград, цитирани от БТА. След час пожарът се е разраснал и е обхванал четири изоставени къщи, селскостопански постройки, сухи треви и храсти.  Служителите на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" се опитват да..

публикувано на 06.08.24 в 19:44

Археологическите разкопки в центъра на Силистра са наводнени

След проливен дъжд археологическите разкопки в центъра на Силистра са наводнени В следобедните часове проливен дъжд се изля над Силистра. В резултат на това археологически останки от век са под вода. Залята е част от Патриаршеската базилика на древния Дръстър, в която е служил първият български патриарх Дамян. Подобен разлив, но на отпадни води,..

публикувано на 06.08.24 в 19:38
Тим Уолц

Битката за Белия дом през ноември: Харис и Уолц срещу Тръмп и Ванс

Кандидатката на Демократическата партия за президент на САЩ Камала Харис избра днес губернатора на щата Минесота Тим Уолц за свой кандидат за вицепрезидент.  Харис официално обяви това в текстово съобщение до своите привърженици, предаде Ройтерс.  Камала Харис избра губернатора на Минесота Тим Уолц за свой кандидат-вицепрезидент Двойката ще се..

публикувано на 06.08.24 в 19:14