Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В дома за мъже с умствена изостаналост в с. Русокастро се нуждаят от спално бельо и зимни дрехи

| Интервю
Спално бельо
Снимка: Иванка Петрова

"Има хора, които постоянно ни изпращат помощи. Винаги имаме нужда от подкрепа. Всичко се използва и отива по предназначение". Това обясни пред БНР Любчо Марков, директор на дома за мъже с умствена изостаналост в бургаското село Русокастро.

Той посочи, че през тази година все още не са правили дарителска кампания, въпреки появилата се информация за това. 

"Ще направим есента. Спалното бельо е много необходимо. При нас постоянно се пере и то бързо се захабява. Другата необходимост е от зимни дрехи".

В дома живея 130 потребители на социалната услуга. По-голяма част от тях нямат близки, а ако имат, то те не желаят да се занимават с тях. 

"Здрави сме, ходим на лагери, на екскурзии", посочи директорът.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кабинет в Националния институт по метеорология и хидрология

НИМХ: Правителството да постави справедливо института наред с другите научни организации

От Националния институт по метеорология и хидрология недоволстват, тъй като за изпълнение на заложените в Закона за висшето образование минимални възнаграждения за асистенти, специалисти и изследователи са необходими над 2 милиона и 160 хиляди лева, а по бюджета на Министерството на околната среда и водите за Института са одобрени допълнително едва 736..

публикувано на 07.08.24 в 16:09

РИОСВ - Русе с нов директор

Със заповед на служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров е сменен директорът на Регионалната екоинспекция в Русе. На мястото на Анелия Николова застава предишен директор - Дауд Ибрям. Рокадата в еконспекцията в Русе се случва точно седем месеца след последната смяна на директор. С днешна дата начело на контролната институция..

публикувано на 07.08.24 в 16:02
Симеон Матев

Симеон Матев: Очаква се август и септември да са с по-високи от обичайните температури

Очаква се и септември да бъде с по-високи от обичайните температури, какъвто ще е и август . Това прогнозира пред БНР климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски":  Той обясни, че зад тези по-високи температури през септември "се крият и някои аномалии, които ще видим..

публикувано на 07.08.24 в 15:54
УМБАЛ

27-годишен мъж в мозъчна смърт даде шанс за живот на четирима души

Нова донорска ситуация е реализирана преди часове в университетската болница Света Анна в София, съобщиха от агенция Медицински надзор. Донорът е 27-годишен мъж, транспортиран в мозъчна смърт. Сърцето и белите му дробове ще бъдат трансплантирани в Германия по линия на международното сътрудничество.  Предстои да бъдат направени трансплантация на черен..

публикувано на 07.08.24 в 15:49

Министрите на културата и на туризма казаха дали биха запазили постовете си в следващото служебно правителство

Министърът на културата Найден Тодоров каза, че е склонен да запази поста си в следващ служебен кабинет. Колегата му Евтим Милошев, който оглавява туризма, посочи, че не е обмислял дали да продължи да изпълнява тази длъжност. Така двама отговориха на въпросите на журналистите дали биха запазили постовете си в следващото служебно правителство:..

публикувано на 07.08.24 в 15:45
Станислав Бачев

Станислав Бачев: Този път Иран може и да не предупредят преди удара

Ескалацията на конфликта Израел – Иран е в интереса на Нетаняху, за да се запази на власт. Той беше в Конгреса на САЩ и отиде във Флорида при Тръмп. Ударът в сърцето на Иран няма как да стане без позволението на САЩ. Това коментира в интервю пред БНР Станислав Бенчев, политолог и експерт по Близкия изток и прогнозира докъде ще ескалира..

публикувано на 07.08.24 в 15:44
Иванка Динева

Собственик на болница е заплашил шефката на "Медицински надзор"

Директорът на агенция Медицински надзор Иванка Динева е получила заплаха от собственик на болница, след като от институцията са направили проверка и има вероятност да бъде отнет лицензът на лечебното заведение. Заплаха е имало и към още един служител. За случая вече е сезирана Главната дирекция за борба с организираната престъпност, съобщи Иванка..

публикувано на 07.08.24 в 15:38