Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на чешмата с кристална вода край Доспат, дар за хората от рода на Красимир Рашилов

| Интервю

За да има вода, трябва да има гора, казва мъдро Красимир Рашилов - 86-годишен майстор-чешмар от Доспат. По думите му, водите, които извират от Родопите, са кристални, а държавата е обърнала гръб на природата и водните богатства. 

"Любител съм на природата, на водата, на гората и на всички останали природни забележителности. Затова хрумна ми някаква идея преди много години - с моя баща да вземем да направим една хубава, модерна чешма. Но за да направим такава чешма, искат се много неща - първо, трябва да намериш извор или поток от някъде, а след това да положиш някакви средства, да я изкараш на път, а това значи много проблем и е много рисковано", добави той. 

Повечето вода излиза от дебели, сенчести места и за да има вода, трябва да има гора, подчерта в интервю за БНР Красимир Рашилов от Доспат, който е бил финансист по професия и е дълбоко религиозен:
"Навремето старите хора благодарение на водата са заселили селото тука - село без вода го няма! Навремето не е било като сега - включат водопроводи, а всичко е било самородна вода. Тук някога е идвал султан Мехмед Четвърти на лов и неслучайно е идвал от Истанбул, от Цариград, през Одрин и в Доспат, минавайки Батак. Помня какви гори имаше навремето преди да се появи тази дървена мафия, която поголовно изсякоха материали, създадоха бизнес, а държавата - мълчи. А и в тези пожари сега има и човешка ръка ..."

Водата, която е изградил с баща си преди около половин век е в памет на целия род. Минават през различни перипетии, докато я изведат на един километър от гората, за да е достъпна за хората. Чешмата се намира на изхода на Доспат на главния път в посока Гоце Делчев и има 10 чучура.

"Водата не е за напояване - тя е за хората, но идва далеч от гората, където те не минават. Мислихме, умувахме и накрая намерихме една вода и се пазихме да не я откраднат други, да не я направят чешмата, да не ни изпреварят! И решихме с моя баща, разграфихме и всяка година започнахме да следим водата в най-топлото, най-студеното и най-валежното време. И си водехме едно дневниче, и като минаха три години вече трябваше да направим нещо!"

"И преди да построим чешмата взехме няколко проби от водата, отидохме до Стара Загора в лаборатория, която я изследва по няколко показателя. И по 32 показателя - всичките са отрицателни! И там ги залепихме, за да ги виждат хората в специална рамка и спокойно да пият",
разказва 86-годишният мъж.

"Няма утайки - нашата вода е кристал чиста и колкото да пиеш, повече огладняваш. Хубаво е! Водата е живот! Направихме чешма с 10 чучура като всеки чучур е в памет на най-близките. Свободен чучур няма! И я пуснахме на забележима дата - 24 май 1974 година", каза още Рашилов, който познава изворите и чешмите в целия Доспатски регион и околностите. 

Според него около 5 процента от откритите изворни води изчезват напълно, а другите поетапно като всичко зависи от годините и мястото, където е изведена вода:
"Природата е майката - тя е живот! Въздухът обаче, е отровен, атмосфертата е отровена и от там идва. И химията много напредна, мръсотията и народът е лош, не пази ...". 

Възрастният родопчанин призова и да се вземат сериозни мерки предвид засушаването, което ще доведе до по-чести проблеми с безводието:
"Държавата и Народното събрание ако не се вземат в ръце да се дадат средства - не е на хубаво! Държавата и народът вървят назад, болниците се пълнят ... Пълна ревизия трябва да направят в България на тези благи, на тези природни богатства и ресурси, на водата, на изворите! Особено тук в Родопите с тези кристални, чисти, хубави води, а държавата е обърнала гръб на природата и всичко е бизнес, престъпление и бизнес! Мъка ми е голяма, не всичко е пари ...".

Цялото интервю с Красимир Рашилов на Радостина Чернокова за предаването "Чуй лятото" с Мария Петрова и Зорница Близнашка, както и подробности може да чуете в звуковия файл.  

По публикацията работи: Зорница Близнашка и Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изпепелени домове във Виня дел Мар, Чили, 4 февруари 2024 г.

Как се бори с горските пожари Чили - страната, в която всички пожарникари са доброволци?

Чили е латиноамериканската страна с най-дългата територия в света - над 4600 км. Тази ивица осигурява изключително разнообразна екосистема от север на юг, като започва с най-сухата пустиня в света - Атакама, преминава през зона с гори, джунгли и езера и завършва със смятаната за най-чиста в света природна зона - Патагония,..

публикувано на 07.08.24 в 19:22
Поглед от италианското селище Кастелина Маритима към морето, което не се вижда от високата влажност.

Италия не помни толкова продължителни летни горещини

В Италия лятото е с продължителни горещини, придружени с висока влажност. Времето е тежко. Отразява се на хората, на селското стопанство и на природата. В 14 от общо 20 региона беше забранена поетапно от края на юни трудовата дейност на открито между 12 и 16 часа местно време. Наредбата е в сила до 31-и август. Хората не си спомнят морето и..

публикувано на 07.08.24 в 18:19
Владимир Николов

Изследването на мезозойската гръбначна фауна и динозаврите е прохождащо научно направление у нас

Поредната експедиция към Трън в търсене на следи от динозаври поема на път.  "Тръгваме обичайната група към Трън с ръководител доц. Латинка Христова от Националния природо-научен музей, с колеги от Геологическия институт на БАН и палеонтолози от СУ, тоест групата, която вече от 7 години работим в находището, разказа за "Хоризонт" палеонтологът..

публикувано на 07.08.24 в 12:25
Краеведът от село Звиница Мухарем Алиосман

Сбъдва ли се пророчество на три века България да се превърне в пустиня?

Пророчество на повече от 300 години вещае превръщането на южните Балкани в пустиня заради температурни катаклизми и засушаване. Предсказанието се свързва с гръцки светец и се разпространява сред мюсюлманите - алиани в Източните Родопи, където в последните години десетки села страдат от липса на питейна вода. За повече от 30 милиона..

публикувано на 07.08.24 в 10:38
Проф. Николай Ненов

Когато западните курортисти "насаждаха буржоазното влияние от капиталистическите страни"

Години наред България се опитва да направи от туризма индустрия по модела на Италия и Гърция. Успехите са съмнителни, но пък е важно да се отбележи, че е имало времена, в които чужденците не са били добре дошли в страната ни.  През август, когато слънцето е закачено за небето и няма мърдане, над цялата ни страна като че ли виси табела с..

публикувано на 06.08.24 в 16:02

Вкусните палачинки на Иван Чолаков привличат туристите в Китен

Иван Чолаков е добре познат в Китен с вкусните палачинки и бургери, които продава от 15 години в курорта. Преди това е работил 13 години в Албена и 10 години в Златни пясъци. Казва, че в Китен идват предимно български туристи. Някога е бил посещаван от чехи, словаци, поляци. Преди години са идвали и деца от Русия и Украйна. Политиката обаче е..

публикувано на 06.08.24 в 11:54

Художникът Стойко Гъгъмов рисува портрети на известни личности на морските скали

Родом е от Асеновград, но живее в Пловдив. През лятото отсяда в Приморско.  Можете да го срещнете и в Китен или в Созопол, където е изрисувал скалите край морето с портрети на известни артисти и личности. Той е художникът Стойко Гъгъмов, който често рискува фасади на училища и общини без да взима пари за труда си. Знаят го и на остров Тенерифе, където..

публикувано на 04.08.24 в 08:24