Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ландшафтния архитект Невена Цветкова: Необходимо е качествено управление на зелената екосистема

Какви мерки трябва да бъдат предприети за зеления ландшафт в Пловдив?

2
Цар-Симеоновата градина
Снимка: Миглена Иванова

Жителите на Пловдив са свикнали с летните жеги. Много специалисти обаче вече предупреждават, че градът трябва да е по-добре подготвен за климатичните промени , които вече се усещат и призовават администрацията да реагира. 

За това какви мерки трябва и могат да бъдат предприети в по-кратък и по-дългосрочен план разказва ландшафтния архитект Невена Цветкова. 

"Ако ние започнем да контролираме адекватно синята и зелена инфраструктура, тогава ние ще получим истински една добра система, която спомага при климатичните промени. 

Синя инфраструктура се грижи за водата, зелената за зелената система. Може да събираме дъждовната вода, като я използваме за поливане или за миене на улици, така ще помогнем на града. 

За зелената система нееднократно се казвали, че няма обвързаност, няма поливна система, трябва да се мерят праховите частици регулярно.

Грижата за парковете ще намали температурите в Пловдив, а политиките за борба с климатичните промени са познати, те са били прилагани у нас и преди, но се надявам, че пак ще стане това...


В Пловдив, а и в цяла България няма никаква прилагане на мерки като покривно и вертикално озеленяване. Няма изградени такива системи. То е скъпо занимание, но пък инвеститорите могат да бъдат стимулирани да ги изпълняват, каза още Цветкова.

Невена Цветкова преподава парково строителство в Пловдивската професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия, председател е на Научно-техническо дружество по озеленяване и член на Съюза на ландшафтите архитекти, откъдето не веднъж са предлагали на местната администрация различни съвременни подходи за поддържане и развиване на зелената система на града.

По думите е много важно да се засаждат видове дървета и храсти, които са устойчиви на естествено засушаване, а масовата практика показва, че се засаждат дървета, които изобщо не са подходящи за този климатичен пояс - като брези, явор, кестени, шестил...

Подходящи са сухоустойчивите като копривка, полски ясен, дъбове, чинари, софората не е подходяща за тротоарите, а за парковете, затова подходът трябва да е бъде експертен, допълни Цветкова. 


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартин Томов, координатор в

Как влияят климатичните промени на Черно море и защо е важно да има защитена морска зона в него?

Необичайно високи температури на морската вода бяха регистрирани по българското Ч ерноморие през настоящото лято. Какви са причините за това анализира Мартин Томов, който е координатор на кампанията "Живо Черно море“ в екипа на "Грийнпийс“ - България . Какви са причините за високите температури на морската вода и как влияе това върху..

публикувано на 10.08.24 в 07:10

Как да се грижим в жегите за цветята на балкона ни?

"Трябва да правим разлика между почвеното засушаване и атмосферната суша", подчерта в интервю за предаването "Чуй лятото" по програма "Хоризонт" специалистът по озеленяване Антония Василева  от Ботаническата градина на БАН.  " Почвеното засушаване много лесно може да го предотвратим чрез поливане, а атмосферното засушаване -  най-лесно..

публикувано на 08.08.24 в 17:40

Арх. Невена Цветкова за капковото напояване и подходящите дървета по улици и паркове в Пловдив

Пловдив, титулуван като Европейска столица на културата - винаги е бил горещ през лятото и в пряк, и в преносен смисъл.  Жителите на града са свикнали с жегите, които в Тракийското поле не са изненада, но това лято много високите температури, жарещото слънце и задухът продължават доста дълго време, а промяната е видима за всички. Масово изгорели..

публикувано на 07.08.24 в 22:34

Как се справят с огнената стихия в САЩ - страната с най-много и най-чести горски пожари?

Съединените щати са държавата, която оглавява световната класация по брой и честота на горските пожари . Те са концентрирани предимно в западната част на страната, като най-засегнатият щат е Калифорния , но множество пожари се наблюдават и в други щати като Орегон, Вашингтон и Аризона. През последните 5 години в третия по големина..

публикувано на 07.08.24 в 17:33

Как влияят високите температури и топлите ветрове на реколтата в Добруджа?

Промените в климатичните условия в световен мащаб неминуемо се отразяват и на земеделието. Така е и в  Добруджа, известна като житницата на България, която страда от суша, придружена с трайната тенденция за все по-високи средноденонощни температури.  За някои хора пейзажът в Добруджа е скучен – няма планини, реки, възвишения.  За други обаче, той..

публикувано на 07.08.24 в 17:09
Христо Панчев

Ако нямаше парников ефект, щяхме да живеем на ледена планета

Защо климатът се промени толкова бързо , защо слънцето стана толкова силно и трябва ли наистина да се приспособим към новите условия или можем нещо да променим? Оказва се, че да обвиняваме слънцето за високите температури е крайно несправедливо . Публикация в научно-популярната платформа Климатека.бг посочва, че слънцето далеч не е..

публикувано на 07.08.24 в 16:55

Д-р Стойка Радева: Слънцето и ултравиолетовите лъчи имат болкоуспокояващ ефект върху ставните заболявания

Морската вода, морските соли и климатът на морето действат лечебно и подсилващо на нашия организъм. "Всяка болка от опорно-двигателният апарат, която няма остро възпалителна компонента към момента на излагането на ултравиолетови лъчи, може да се повлияе благоприятно от слънчевите лъчи и морската вода, защото те предизвикват намаляване на..

публикувано на 06.08.24 в 13:42