Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОТ: Безработицата сред младежите по света е най-ниската за 15 години

Снимка: Pixabay

Световната младежка безработица е на най-ниското си ниво за последните 15 години, но не всички региони са се възстановили от ниските нива по време на пандемията на Ковид-19. Това обяви Международната организация на труда. 

Нивото на младежката безработица през миналата година е било 13 процента, което е най-ниското равнище за 15 години. То е по-ниско и от нивото от 13,8 процента, регистрирано през 2019 г., преди да настъпи Ковид пандемията. "Очаква се то да спадне още до 12,8 на сто през настоящата и следващата година", допълват от агенцията на ООН. "Тази картина обаче не е еднаква във всички региони. В арабските страни, Източна и Югоизточна Азия, както и Тихоокеанския регион нивата на младежката безработица бяха по-високи през 2023 г. в сравнение с 2029 г.", допълват от Международната организация на труда.


Броят на младежите между 15 и 24 години, които не работят, не учат, нито се обучават професионално, е притеснителен, обяснява агенцията на ООН по труда. Освен това жените са по-засегнати от тази тенденция. 

В световен мащаб над половината млади служители работят неофициално. Само в икономики с високи доходи или такива над средното ниво мнозинството от младежите заемат редовни и сигурни работни позиции.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Стабилизация на британската безработица в близо тригодишен връх от 4,4%

Безработицата в Обединеното кралство стабилизира през периода март - май на ниво от 4,4%,   след като през февруари - април достигна това ниво за пръв път от септември 2021 г. насам, показват данни на официалната британска статистика ONS,..

публикувано на 18.07.24 в 09:35

Безработицата се понижи до 5,3% през юни

Регистрираната безработица в страната се понижи до 5,3% през юни. Равнището ѝ е с 0,1 процентни пункта по-ниско спрямо май, показва административната статистика на Агенцията по заетостта. В края на юни регистрираните в бюрата по труда безработни са..

публикувано на 20.07.24 в 14:22

Парламентът ще се опита да сложи край на "френската безработица"

Прекратяването на схемите с т.нар. френска безработица, по които човек получава с месеци 2200 лв. обезщетение срещу 2-3 дни осигуряване във Франция или друга европейска страна, е въпрос на дни. Социалната комисия в парламента прие промените в Кодекса за..

публикувано на 24.07.24 в 12:39

Социалната комисия в НС сложи край на схемата, наречена "френска безработица"

Социалната парламентарна комисия прие на първо четене внесено от ГЕРБ-СДС предложение за допълнение в Кодекса за социално осигуряване. С него се слага край на т. нар. френска безработица - схема, която даваше възможност само с няколко дни работа в..

публикувано на 24.07.24 в 13:49

Премахват така наречената "френска безработица"

Социалната парламентарна комисия прие на първо четене внесено от ГЕРБ-СДС предложение за допълнение в Кодекса за социално осигуряване. С него се слага край на т. нар. френска безработица - схема, която даваше възможност само с няколко дни работа в..

публикувано на 24.07.24 в 16:20

НС прие промени за размера на обезщетенията за безработица

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Те предвиждат при определяне размера на обезщетенията за безработица на осигурявалите се в България и в страни от ЕС, да не се вземат предвид само доходите от..

публикувано на 25.07.24 в 13:00
Деница Сачева

На второ четене: Парламентарната социална комисия сложи край на "френската безработица"

Парламентарната социална комисия прие на второ четене внесен от ГЕРБ-СДС проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се слага край на т.нар. "френска безработица".  Става дума за схема, която дава възможност с няколко дни работа в..

публикувано на 31.07.24 в 16:53
Председателят на Комисията по труда и социалната политика на НС Деница Сачева и заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров разговарят преди заседанието на комисията -  31 юли 2024 г.

Схемата "френска безработица" е проблем не само у нас, във Франция е "люксембургска"

Парламентарната социална комисия прие на второ четене внесен от ГЕРБ-СДС проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се слага край на т.нар. "френска безработица". На второ четене: Парламентарната социална комисия сложи край на..

публикувано на 31.07.24 в 19:22

Област Видин с най-висока безработица в страната за месец юни

През месец юни за едно свободно място у нас са се конкурирали средно шестима безработни, сочат анализите на агенцията по заетостта.  Видин отново е областта с най-висока безработица - 15 %, а в Монтана тя е 12 на 100.  Три от областите са с регистрирана..

публикувано на 10.08.24 в 13:10

Безработицата във Варна за юни е под средната за страната

През месец юни за едно свободно работно място са се конкурирали средно шестима безработни, сочат анализите на Агенцията по заетостта. Най голяма е била конкуренцията в областите Габрово и Хасково, там  за една позиция кандидатите са били по..

публикувано на 10.08.24 в 13:53
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Милена Стефанова

Проф. Милена Стефанова: Съмнявам се, че номинираната за премиер би могла да удържи на политически натиск

"На министър-председателя му трябва политически опит, а не да е счетоводител, инженер, зоотехник или какъвто и да е по професия. Много се съмнявам, че номинираната за кандидат за министър-председател поради факта, че заема позиция в Сметната палата и е..

публикувано на 12.08.24 в 09:21
Кметът на Благоевград Методи Байкушев

Стартира тридневен форум под мотото "Ела си в Благоевград"

" Ела си в Благоевград" е мотото на тридневен форум, организиран от  екипа на кмета Методи Байкушев. Предвидени са срещи с успели в бизнеса местни жители, които ще представят своя модел на работа, както и възможностите да привлекат кадри към своите..

публикувано на 12.08.24 в 09:11
село Стрелец

Безводие мъчи горнооряховскато село Стрелец: Хората са готови да бойкотират предстоящите избори

Умираме бавно, казват хората от село Стрелец в община Горна Оряховица. От началото на август в населеното място с 250 жители е обявено бедствено положение заради безводието. Общинските водоноски все още не са достъпни за хората, затворени са в..

публикувано на 12.08.24 в 09:05

Подменят осветлението пред двата терминала на летище София

От днес започва подмяна на уличното и парковото осветление на площите пред Терминалите 1 и 2 на летище София. До 10 септември са възможни затруднения с трафика, защото дейностите ще окажат влияние на подходите към терминалите, обясниха от..

публикувано на 12.08.24 в 09:00
Снимката е илюстративна

Локализиран е пожарът над Вършец

Локализиран е пожарът над град Вършец. Екипи обхождат опожарените места и наблюдават за  нови огнища. Пожарът над квартал "Изток" е овладян, съобщи тази сутрин кметът на Вършец инж. Иван Лазаров. До късно снощи четири екипа на регионална..

публикувано на 12.08.24 в 08:56

Илия Хрисимов, полицейски синдикат: Политиците - с техните боричкания с министъра, намесват и работещите в системата

"Ние не сме организаторите. УС на синдикалната организация на служителите в МВР не участва в това събиране ". Това обясни пред БНР Илия Хрисимов, зам-председател на синдиката, след като н а Фейсбук страницата на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 12.08.24 в 08:55

Заради пожара край Атина: Евакуираха пациенти на две болници

Продължава гасенето на големия пожар, който избухна вчера до град Варнава близо до гръцката столица Атина. Още хора са евакуирани, сред тях пациентите на две болници. Огънят от пожара до Атина обхвана фронт 20 километра, като изгори горска..

публикувано на 12.08.24 в 08:51