Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Милена Стефанова: Съмнявам се, че номинираната за премиер ще удържи на политически натиск

| Интервю
проф. Милена Стефанова
Снимка: БТА

"На министър-председателя му трябва политически опит, а не да е счетоводител, инженер, зоотехник или какъвто и да е по професия. Много се съмнявам, че номинираната за кандидат за министър-председател поради факта, че заема позиция в Сметната палата и е в "домовата книга", от която президентът избира, на практика би могла да удържи на политически натиск. Самите политици трябва да си дадат сметка, че именно те направиха така Конституцията и по този начин да се сформира кабинет". 

Това коментира пред БНР проф. Милена Стефанова - политолог и преподавател по публична администрация в СУ "Св. Климент Охридски".

"При новата ситуация, с новия конституционен модел за формиране на служебно правителство, се предполагаше, поне по заявките на законодателя тогава, че се прави по този начин с конкретно изброени лица уж за да няма намесата на президента, който може да оказва влияние и ние виждахме какво се случва. И съответно Народното събрание също трябва да стои настрани, т.е. партиите да не оказват политически натиск. Нали си говореха, че искат равно отдалечени от всички политически партии премиер и министри. Няма да има възможност такова нещо да се случи. Колкото и да са им били добри намеренията, механизмът не дава такава гаранция. Това е едно дървено желязо - идеята, че трябва да бъдат политически равно отдалечени". 

Според нея това е още едно доказателство за това как партийците се опитват да решават всичко по начини, неописани в процедурите. Тя е съгласна, че номинираната за премиер Горица Грънчарова-Кожарева е под политически натиск
В предаването "Преди всички" политологът изтъкна, че честните и прозрачни избори не могат да бъдат гарантирани единствено и само с действията на правителството, което и да е то.

"Гражданите сме тези, които трябва да бъдем гаранцията - чрез гражданско участие, чрез неправителствени организации, с наблюдатели, които партиите да излъчат във всички секционни комисии в страната".

Цялата тази работа с нагнетяване на напрежението, че пак нямало да имаме честни избори, не е свързана само с изборите, тя е свързана и с други дейности, които се извършват в МВР, коментира Стефанова. Тя отбеляза и отвращението на мнозина български граждани от политиката. Според нея хората трудно могат да се ориентират и са се отказали:

"Не бива по този начин политиката да бъде подценявана, но това е в резултат от действията на нашите партийци от всички политически партии, които успяха да ни отвратят още повече от политическото. Ситуацията е много притеснителна". 
За купения и корпоративен вот проф. Стефанова коментира: "Ако хората знаят, че гласът им не може да бъде контролиран, няма да се подвеждат под натиск. Всички тези схеми ще станат неприложими. А това се случва с въвеждането на районните преброителни бюра. В рамките на районите не се броят бюлетините в отделните секции. Просто се налага промяна на начина, по който се броят бюлетините и се отчитат резултатите. Когато от всички секции в рамките на един избирателен район бюлетините се съберат на едно място и там други хора броят бюлетините, нещата се подобряват".

Според нея за това обаче трябва съществена промяна в Изборния кодекс, която за предстоящите избори няма как да стане. Тя е категорична, че няма смисъл да се бави този процес повече. 
Цялото интервю на Лора Търколева с проф. Милена Стефанова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Месец преди първия учебен ден - някои вече започват подготовката

Месец преди 15 септември някои родители вече подготвят децата си за първия учебен ден.  Част от тях започват да купуват необходимото още сега, защото смятат, че е по-евтино и има по-голям избор. Други смятат да го направят непосредствено преди започването на учебната година.  Продавач-консултанти в столични книжарници обаче отбелязват, че не..

публикувано на 12.08.24 в 11:19

Максимумът на метеорния поток Персеиди за тази година е днес

Максимумът на метеорния поток Персеиди за тази година е днес. Той настъпва за България между 16 и 19 ч. Наблюдения на Персеидите можеха да се правят през изминалата нощ и също през предстоящата нощ. Традиционната препоръка на учените е визуалните и фотографски наблюдения на персеидите да се извършват от места, достатъчно отдалечени от..

публикувано на 12.08.24 в 11:16

Военнослужещи продължават да се борят с пожара в планината Славянка

Продължават действията на военнослужещите от Сухопътните войски за овладяване на пожара в планината Славянка, съобщават от Министерството на отбраната. Днес са се включили 18 военнослужещи с 6 броя техника от състава на 3-то бригадно командване - Благоевград. Те прокарват просеки в района между селата Петрово и Голешево с цел да не се допусне..

публикувано на 12.08.24 в 11:03

Иван Николов: Западните покрайнини трябва да запазят българската си идентичност, история и култура

Западните покрайнини трябва да запазят българската си идентичност,  история и култура. За това призова в ефира на БНР Иван Николов, председател в Културно-информационния център в Босилеград. "Да се запазят българските организации и сдружения.  Винаги съм изживявал България като родина. Роден съм на няколко стотин метра от..

публикувано на 12.08.24 в 11:00
адвокат Деница Любенова

НПО-та искат вето на промените, забраяващи ЛГБТ темите в училищата

Неправителствени организации и граждански активисти ще внесат днес в Президентството искане за вето върху поправките в Закона за предучилищното и училищното образование.   Повод за това са приетите промени, които забраниха теми, свързани с ЛГБТ общността, да се обсъждат в училище. "Внасяме искането си до президента на Република България за..

публикувано на 12.08.24 в 10:49

"Варна се е превърнала в строителна площадка": Жителите излизат на протест срещу изсичането на дървета

От 16 часа във Варна ще се проведе протест срещу изсичането на дървета. Гражданите ще се съберат пред общината, за да изразят недоволството си. От 7-те кедровите дървета, с които хората имат спомени от 60 години, останаха само две , разказа кореспондентът на БНР Даниела Стойнова. Недоволни жители се срещнаха с кмета на града Благомир..

публикувано на 12.08.24 в 09:17
Кметът на Благоевград Методи Байкушев

Стартира тридневен форум под мотото "Ела си в Благоевград"

" Ела си в Благоевград" е мотото на тридневен форум, организиран от екипа на кмета Методи Байкушев. Предвидени са срещи с успели в бизнеса местни жители, които ще представят своя модел на работа, както и възможностите да привлекат кадри към своите компании. По време на форума кметът ще представи стратегията за развитие на Благоевград за..

публикувано на 12.08.24 в 09:11