Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Симеонова: Находището на литий в Сърбия е важно за Европа и Вучич, но е много противоречиво

| Интервю
Протестът в Белград, 10 август 2024 г.
Снимка: БТА

"Находището на литий в Сърбия е важно за Европа, важно е и за президента Вучич, но то е много противоречиво, защото екологични организации и голяма част от сръбското общество изразяват силни притеснения, че добивът на литий ще доведе до много сериозно замърсяване на водата и почвата". 

Това коментира пред БНР Мария Симеонова, директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика. 

Тя отбеляза многохилядните протести в страната, като подчерта обаче, че те не са нещо ново

"Протестите срещу добива на литий, който беше обявен официално преди около месец, белязаха Сърбия и в края на 2021 г. и 2022 г. Тогава, под натиска на обществото, Вучич спря разрешителното на една британо-австралийска компания да започне добива на литий в западната част на Сърбия. Това находище е изключително голямо и много важно. Това е критична суровина, която има много важно значение за зеления преход на Европа и тя допринася за производството на електрически автомобили и мобилни устройства. Тази суровина е изключително важна и допринася за това Европа като континент да бъде по-конкурентна, но и по-независима от други трети актьори, както и да се съревновава с Китай".
В предаването "Преди всички" Симеонова напомни за подписания преди около месец меморандум между ЕС и Сърбия за стратегическо партньорство - за веригите на доставки и за критичните суровини. По думите ѝ чрез този меморандум ЕС работи за своята икономическа сигурност. 

Сърбия често се лъкатуши и балансира между Изтока и Запада, отбеляза още Мария Симеонова и обясни: 

"ЕС, сключвайки това споразумение със Сърбия, намалява възможността до тези залежи да имат достъп страни като Китай и Русия".

"Вече меморандумът е сключен. Въпросът е да се спазват екологичните стандарти", добави тя. 

По думите ѝ е много трудно сръбската опозиция да бъде единна и да достигне до повече хора. 

Симеонова не очаква ЕС да стане по-малко чувствителен по въпроса за напрежението между Косово и Сърбия. Въпросът "Косово" е много важен за бъдещата европейска интеграция на Сърбия, подчерта също тя.

Цялото интервю на Лора Търколева с Мария Симеонова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синдикат "Огнеборец" обезпокоен от "агресивните" политически изказвания за дейността на МВР

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" изразява безпокойство от "агресивните" политически изказвания за дейността на МВР и опити за насаждане на мнение сред обществото за неспособността му да изпълнява законово регламентираните му дейности. "Като служители на МВР, ние не приемаме тези обвинения. МВР е основен фактор за..

публикувано на 12.08.24 в 09:52
Доктор Гергана Герасимова

Как да се погрижим за домашните си любимци в жегите?

От какво имат нужда домашните ни любимци в жегите? Как да им помогнем да се наслаждават на лятото и високите температури да не им пречат? Отговорите на тези и други въпроси потърсихме в "Чуй лятото" от доктор Гергана Герасимова , специалист по ветеринарна дерматология и микробиология и член на Европейската и Световната ветеринарна..

обновено на 11.08.24 в 17:20

Емоция и безплатен сърф за младежи със специални нужди на плажа Аспарухово

За четвърта година на плаж Аспарухово край Варна се провеждат безплатни занимания по водни спортове за деца и младежи със специални нужди . Следващите дати на инициативата "Yes Сърф" са 18 август и 8 септември. Сигурно не си представяте как човек може да слезе от инвалидната си количка и влезе със сърф сред морските вълни.  Сигурно си..

публикувано на 11.08.24 в 09:05
Теодора Георгиева от

Как да окажем първа помощ при топлинен удар, изгаряне или ухапване от насекомо и змия?

Какви са правилните реакции в случай на изгаряне, топлинен удар и други проблеми, причинени от жегата, както и вадим ли "глътнат" език и как действаме при ухапване от кърлеж и змия? Отговори ни дава Теодора Георгиева , инструктор по първа помощ към "Училище по първа помощ" и към Европейския съвет по ресусцитация . Тя почти 20 години се занимава..

обновено на 10.08.24 в 18:17

БСП обсъжда на пленум участието си на предсрочните избори

На фона на критики за нелегитимност БСП се събра на пленум. Партията трябва да реши как ще се яви на предсрочните парламентарни избори. Пленумът се свиква седмици след като 17 леви партии подписаха меморандум за обединено ляво пространство.  Много преди началния час - 11 - Георги Свиленски и Иван Ченчев изразиха недоволството си от това,..

публикувано на 10.08.24 в 12:15
Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Депутатите одобриха купуването от Германия на IRIS-T и боепирпаси за "Страйкър"

Народно събрание одобри купуването на система за ПВО от Германия. Решението бе взето със 133 гласа „за“, 45 - „против“ и двама - „въздържал се“. Цената на комплекса „lRlS-T SLM" е близо 356 млн. лева. Системата ще у нас до 34 месеца, а оперативно ще е готова след 39. Проектът се реализира в рамките на инициативата "Щит над европейското небе" и е част..

публикувано на 08.08.24 в 16:59

Какво е необходимо, за да се включим адекватно като доброволци при бедствия?

Когато си говорим за адекватно поведение през летния сезон, няма как да не отправим и благодарност към всеки, отделил от личното си време, за да помогне безвъзмездно в потушаването на огнените стихии по места из страната.   "Много бихме искали всички доброволци, които идват на пожари - и тези, които са регистрирани към доброволните образувания, и..

публикувано на 08.08.24 в 16:25