Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Петров: А как се мери политическата равноотдалеченост?

| Интервю
Евгени Петров
Снимка: Стопкадър, TV Европа

А как се мери политическата равноотдалеченост?

С този въпрос започна коментара си пред БНР журналистът Евгени Петров:

"Очаква се номинираната за служебен премиер да направи кабинет от хора, които са равноотдалечени от всички. А това равноотдалечен ми е толкова смешно. Как се мери - в метри ли, във футове ли, в лакети. Не знам в какво се мери. Сега се добавя, че освен от партиите, служебните министри трябва да бъдат равноотдалечени и от президента. ... Това е някакво безумие, което трябва да спре".

В предаването "12+3" Евгени Петров определи като неуместен обявения протест на служители в МВР, който не е свързан със синдикалната организация:

"Няма място такъв протест. Нищо няма да се промени от този протест. ... МВР си има политическо и професионално ръководство. Министърът е политическо лице и е реално политическо назначение, защото това е политически пост, а не е професионален пост". 

30:70 е прогнозата му за възможността Калин Стоянов да остане министър на вътрешните работи.

"Да искаш Калин Стоянов да не е вътрешен министър е също толкова политическа намеса, колкото и да не искаш той да остане на този пост", подчерта журналистът.

Според Петров страната е в "такава безпътица и политическа криза", че дори и да се появят нови партии - не е сигурно дали може да изиграе нова роля:

"Тази политическа вакханалия трябва да спре. БСП и ДПС имат много сериозни проблеми. Не съм много сигурен какво ще стане в тази Зона 51, както наричам вече 51-вия парламент".

Журналистът допусна, че президентът, ако прецени, че таймингът е дошъл, може да напусне поста си и "да се качи на колата, която е подготвена, заредена с гориво и да я подкара, като остави на Илияна Йотова да довърши мандата, с аргумента, че тази държава трябва да се спасява по някакъв начин":

"Повярвайте ми, че много хора ще се съгласят с това".

Интервюто на Снежана Иванова с Евгени Петров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Игор Федик

Игор Федик: Руснаците бяха изненадани и не разбираха какво трябва да направят

Целта е украинските сили е да създадат буферна зона в северните области и да направят офанзивни операции. Второ политическата цел е да създаде някакъв вътрешен хаос вътре руска федерация във властта на Путин. Да се покаже на руското общество, че Путин не е толкова могъщ и не контролира всичко. Той  е много слаб. Руснаците бяха много..

публикувано на 12.08.24 в 15:10
Двойка минава край билборд, показващ ирански дронове и с надпис:

Военновъздушните сили на Израел спират задграничните пътувания на обслужващия персонал

Военновъздушните сили на Израел спряха задграничните пътувания на обслужващия персонал, съобщи военен говорител. Регионът се подготвя за възможни атаки срещу Израел от Иран и неговите съюзници след убийството на високопоставен командир на " Хизбула" в ливанската столица Бейрут и на лидера на "Хамас" и в иранската Техеран. Поради все още..

публикувано на 12.08.24 в 15:02
Съдията вдига ръката на Магомед Рамазанов при победата, с която той се класира за финала на турнира по свободна борба на Олимпийските игри в Париж в категория до 86 кг.

В. Търново посреща олимпийския шампион Магомед Рамазанов и личния му треньор Мирослав Колев

Олимпийският шампион по борба свободен стил Магомед Рамазанов и личният му треньор Мирослав Колев тържествено ще бъдат посрещнати утре на стадион "Ивайло" във Велико Търново. Борецът Магомед Рамазанов е първият олимпийски шампион на Велико Търново. Трето олимпийско злато за страната ни, извоюва го борецът Магомед Рамазанов! Магомед..

публикувано на 12.08.24 в 14:39

Четирима задържани след масов бой в квартал "Надежда" в Сливен

Четирима са задържани за масов бой в квартал "Надежда" в Сливен. Причината е скандал между два рода за силна музика. През почивните дни е проведена специализирана полицейска операция за опазване на обществения ред и сигурност в областта. Скандалът между родовете прераства в бой и замеряне с камъни и бутилки. При овладяване на конфликта са..

публикувано на 12.08.24 в 14:37

Имигрантите във Великобритания запълват повече работни места от британците след Covid пандемията

Във Великобритания имигрантите запълват повече работни места от британците след пандемията от Covid-19, показват нови данни на правителството. Нигерийци и индийци са заели повече нови работни места през последните пет години, отколкото британски граждани. Икономиката на Обединеното кралство е създала почти 1,5 милиона нови работни места..

публикувано на 12.08.24 в 14:26

Елеонора Николова: Най-съществената, тежката корупция се случва през законодателството

Най-съществената, тежката корупция, която касае основно отрасли на икономиката ни и големи групи хора, и минира свободната конкуренция, създава монополи, се случва през законодателството. Това каза Елеонора Николова, бивш шеф на БОРКОР, в интервю пред БНР. На въпроса - защо се проваляме в опита антикорупционните органи да не..

публикувано на 12.08.24 в 14:24
Общ изглед на Запорожката атомна електроцентрала в Енергодар, архив.

Охладителната кула в Запорожката АЕЦ може да се наложи да бъде заменена

Ръководителят на руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом" заяви, че охладителната кула в Запорожката АЕЦ, която е под контрола на Русия, може да се наложи да бъде заменена, предаде Ройтерс.  Агенцията се позовава на руската държавна информационна агенция РИА.  По-рано Украйна и Русия си размениха обвинения относно пожар, избухнал в..

публикувано на 12.08.24 в 14:21