Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Деница Любенова: Всеки политик в България, малко или много, си играе с популизма

Според нея президентът ще наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование

| Интервю
адв Деница Любенова
Снимка: Ирина Недева

Президентът ще наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование, смята адв. Деница Любенова – директор на правната програма на организацията "Действие".

Вчера неправителствени организации внесоха такова искане в президентството, като събраните подписи в подкрепа на инициативата са над 7000. Повод за това са приетите в Народното събрание законови промени, с които се забраниха теми, свързани с ЛГБТ общността, да се обсъждат в училище.

"В момента всеки политик в България, малко или много, си играе с популизма, изпадат в крайни виждания, преследват крайни цели, видимо и от този закон. Въпреки това към момента смятам, че това е един от малкото правни ходове, с които разполага обществеността, за да се противопостави на приетия закон", коментира адвокатът.

Според нея това не е атака само срещу ЛГБТ хората в страната:

"Това е атака и тестване докъде могат да стигнат с възгледите си, с действията си едни крайно популистки политически партии. И да изтестват докъде ние като гражданско общество можем да се противопоставим на тези действия".

По думите ѝ в мотивите към поправките не се казва, че е установена съответната пропаганда в училищата. Говори се за една публична пропаганда, уточни адв. Любенова в интервю за предаването "Преди всички". И допълни:

"Очевидно излизаме извън предмета, който регулира конкретният закон. Това, което законодателят се опитва да прави, е фасадни мотиви, фрапантно разминаване между тези фасадни мотиви и това, което всъщност е действителната им цел, а тя е непропорционална държавна намеса в основни права на гражданите, които се реализират в рамките на образованието. Оттам трябва да тръгнем".

Тя е категорична, че този законопроект противоречи на българската Конституция. Според нея законопроектът тотално игнорира съществуващата действителност в страната:

"Няма как да забраним понятия, които са част от обществените отношения. Те не подлежат на каквато и да било регулация".

Освен това законът е достатъчно неясен, че да може ние да тълкуваме всичко като пропаганда, добави адв. Любенова и подчерта: "Ние не знаем докъде стигат пределите на този закон".

Цялото интервю на Ирина Недева с адв. Деница Любенова, както и репортаж по темата на Мария Костова, в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радан Кънев: Евроатлантизмът в България се превърна в клише

"Политиците загубиха способността да водят спокоен, разумен дебат. Те опитва т, особено популистки настроените, да вкарат обществото в режим, в който не може да се води такъв".  Така евродепутатът Радан Кънев коментира поправките в Закона за училищно и предучилищно образование, с които се забранява пропаганда, популяризиране и подстрекаване към..

публикувано на 13.08.24 в 10:10

Към края на юни: 1556,10 лева е средномесечният осигурителен доход у нас

Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 юли 2023 до 30 юни 2024 г. е 1 556,10 лева, което е по-малко от средноосигурителния доход за май. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през юли, посочват от НОИ. НСИ: Нарастване..

публикувано на 13.08.24 в 10:09

Овладян е пожарът край кюстендилското село Неделкова Гращица

Овладян е пожарът, който  вчера възникна следобеда край кюстендилското село Неделкова Гращица, навлязе в гора и обхвана над 300 декара площи. В гасенето се включиха екипи на пожарните служби и горските стопанства от Невестино и Кюстендил,  доброволци. Помогнали и от  други общини, от Горското в Радомир. Гасенето продължи до късно снощи...

публикувано на 13.08.24 в 10:02
Мила Минева

Мила Минева: Нужно е радикално противопоставяне на популизма, който произвежда разделение

" Единственият начин избирателите да бъдат мотивирани е през радикално противопоставяне на този популизъм, който произвежда разделение ". Това заяви пред БНР Мила Минева, преподавател по социология в СУ "Св. Климент Охридски". Според нея от партиите зависи да мотивират избирателите си от една страна през ценности, а от друга страна – през..

публикувано на 13.08.24 в 09:28

Деца се състезават с колела и тротитетки в Ловеч за Деня на младежта

Община Ловеч организира днес състезание с велосипеди и тротинетки за деца и младежи по повод Международния ден на младежта. Състезанието е по инициатива на Общинския съвет, Превантивно-информационен център за борба с наркотичните вещества и местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Надпреварата с..

публикувано на 13.08.24 в 09:11
Горица Грънчарова–Кожарева

Горица Грънчарова – Кожарева продължава разговорите за служебно правителство

Продължават срещите на избраната от президента Румен Радев за служебен премиер Горица Грънчарова - Кожарева с министри от кабинета Главчев и експерти преди представянето на проект на правителство, срокът за което изтича на 19 август. Финансовият министър Людмила Петкова е приела да остане на поста и в новия служебен кабинет Досега разговори..

публикувано на 13.08.24 в 09:03

Станимир Миланов: Наслагва се мантрата, че МВР влияе върху изборния процес!

Не бяхме на протестите, обясни пред БНР Станимир Миланов, зам.- председател на Синдикат "Огнеборец" , след като вчера полицаи излязоха пред НС, за да изразят недоволството си от "безпрецедентния опит за употреба на МВР". "Нашето задължение е да следим за спазване на социалния диалог и да защитаваме правата на нашите членове. През последните..

публикувано на 13.08.24 в 08:50