Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Антикорупционния фонд алармират:

Паралелна система на нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци

| Интервю
Лора Георгиева и София Желева
Снимка: Ирина Недева

От Антикорупционния фонд съобщиха за дългогодишна паралелна система на нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси. От фонда твърдят, че то е покровителствано от служители на Столичния инспекторат.

Лора Георгиева и София Желева посочиха пред БНР повече детайли на разследваната от тях схема. 

"Касае се за нерегламентирано извозване на отпадъци и земни маси от строителните обекти на територията на Столична община - пръстта от изкопите на терените и отпадъка, генериран при разрушаване или градеж на обект – тухли, бетон и т.н. Всички тези боклуци следва да бъдат извозвани по строго определен маршрут до единственото място за такова депониране – депото във Враждебна. 

Голяма част от дружествата, по данните, с които разполагаме, не правят това. Изхвърлят тези отпадъци на други терени с покровителството на служители на високи позиции в общината". 


Става въпрос за организирана схема, обясниха още от фонда.

"Има лица, които се занимават с намирането на терени".

Нашата публикация не е първата по темата, отбелязаха те. 

"Преди 9 години е имало подобна, но нищо не е последвало. Самата медийна публикация е сигнал до компетентните органи". 

Тази схема се осъществява и с участието на директорите, казаха от Антикорупционния фонд. 

"Твърди се, че между 40 и 50 хиляди на месец генерират само служителите на инспектората, които са замесени в схемата".

Следващата част от разследването ще бъде публикувана през тази седмица.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартин Владимиров: Европрокуратурата разследва разширението на Чирен с европейски пари

Влизането и проверката на европейската прокуратура в "Булгартрансгаз" е заради злоупотреба с европейски средства по стратегически европейски проекти.    Това коментира Мартин Владимиров, старши анализатор в енергетиката в Център за изследване на демокрацията, в интервю пред БНР. "На този етап няма официална информация за повода на..

публикувано на 13.08.24 в 14:02

Служителят на енергодружество, пострадал при отстраняване на авария в Севлиево – в тежко състояние

Тежко е състоянието на 45-годишния служител на електроразпределително дружество, който е получил токов удар при отстраняване на авария в трафопост в Севлиево.  Районната прокуратура в Габрово разследва причините за трудовата злополука. Състоянието на пострадалия при злополуката служител на електроразпределителното дружество, което..

публикувано на 13.08.24 в 13:47
Горица Грънчарова-Кожарева

Депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и БСП отрекоха да са търсени за консултации от Горица Грънчарова-Кожарева

Бившият министър на икономиката в служебното правителство на Стефан Янев Даниела Везиева заяви, че би приела покана за среща с номинираната за министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева, но при определени условия: "Зависи от това какви ще са условията, при които ще бъда поканена - смисъл такъв какво се очаква да се свърши, ясни критерии,..

публикувано на 13.08.24 в 13:43
Андрей Райчев

Андрей Райчев: Продажбата на "Галъп" е личен мотив... Ние си взехме парите!

Това е бизнес, който след 30 години работа ние осребряваме. Ние си взехме парите. В "Галъп" остава Първан Симеонов, той ми е като син. Първан няма да играе, той е гаранция, че агенцията ще се използва, както трябва. Това сподели бившият вече основател и собственик на социологическата агенция "Галъп интернешънъл Болкан" Андрей Райчев в..

публикувано на 13.08.24 в 13:25
гл.ас.д-р Петър Евтимов

Нова магистърска програма по Астробиология в СУ

В СУ "Св. Климент Охридски" от тази година се открива нова програма по Астробиология. Тя е интердисциплинарен проект . Отворена е за всички, завършили природни факултети, както и за специалисти по хуманна и ветеринарна медицина.  Има голяма празнота в една от най-съвременните области в науката, обясни пред БНР гл. ас. д-р Петър Евтимов, един от..

публикувано на 13.08.24 в 13:20
Магомед Рамазанов и Мирослав Колев (вдясно) с флаговете на Велико Търново и на България пред стадион

Олимпийският шампион Магомед Рамазанов става почетен гражданин на Велико Търново

Олимпийският шампион в свободната борба Магомед Рамазанов и личният му треньор Мирослав Колев бяха посрещнати от стотици спортисти и граждани на стадион "Ивайло" във Велико Търново. Борецът ще бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на Велико Търново", а неговият треньор с наградата „Велико Търново“.  Трето олимпийско злато за страната..

публикувано на 13.08.24 в 13:19

Оставиха в ареста перничанин, пребил жена си пред детето им

Съдът в Перник остави в ареста 45-годишен мъж, нанесъл побой на жената, с която живеел на семейни начала, в присъствието на малкото им дете.  Поредният случай на домашно насилие е от 7 август.  На жената е била причинена лека телесна повреда. Събрани са и са анализирани свидетелските показания, обясненията на извършителя, освидетелстването..

публикувано на 13.08.24 в 13:09