Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Николай Радулов: Полицейският протест е организиран от близки хора до министъра

| Интервю
Николай Радулов
Снимка: Ани Петрова, БНР

Служителите на МВР протестират незаконно, заяви пред БНР проф. Николай Радулов - експерт по национална сигурност и бивш главен секретар на МВР.

Той обясни, че те нямат право на протест, освен профсъюзни протести, които се правят когато е необходимо да се подчертае нуждата от повишаване на заплащането или подобряване на условията на труд.

"Това е нещо, което като че ли през последните 1-2 години пробива -  министрите да организират собствената си защита, така че да излиза от състава, че те трябва да останат или че хората много ги харесват. Този протест е организиран от близки хора до министъра. Това не е тайна между полицаите - няколко полицаи от Специални полицейски сили, които са работили с министъра. Това е един от признаците на политизация. МВР през последните 20 години постепенно, но непрекъснато се политизираше", коментира специалистът.

По думите му всеки опит да се промени процедурата, по която се подбира служебно правителство, е противоконституционен, а от гледна точка на Закона за МВР - и незаконен. 

Отговорността е само на служебния премиер, категоричен бе проф. Радулов в интервю за предаването "Преди всички". 

"Има си институции, които избират ръководствата на държавата. Има си институции, които се грижат по време на избори да има неутрално служебно правителство. Законът не трябва да се нарушава".

За инцидента със 7-годишното дете, което застреля баща си - полицейски инструктор по стрелба, със служебното му оръжие, проф. Радулов заяви, че в случая е очевидна фатална небрежност със съхраняването на оръжието. По думите му обаче много често при професионалистите се наблюдава пренебрежение на правилата, считайки, че те най-добре знаят и умеят

"Когато отиваш на тренировки и стреляш, е ясно, че в пистолета има патрони. Би трябвало, след като свърши стрелбата, да се изпразни патронника и да се щракне веднъж към земята, за да е сигурно, че има патрон. Чак когато тръгнеш да го съхраняваш, би трябвало да се извади и пълнителя. Нещо е попречило - дали самоувереност, дали бързане, което е довело до случилото се", коментира специалистът. 

Той уточни, че когато не се ползва, оръжието трябва да се съхранява в каса. На 5-6 години има масови проверки дали това е така, подчерта проф. Радулов. 

Законът, правилниците, изискванията за всяка работа, където се употребява оръжие, са добре формулирани и няма какво да се променя, изказа мнението си експертът. Според него чисто юридически е трудно да се направи нещо. По думите му тук въпросът е доколко хората, които боравят с оръжие, са съвестни. Той смята, че трябва да се наблегне на обучения и непрекъснат контрол за спазване на изискванията. 

Проф. Радулов е на мнение също, че трябва да се създаде навик там, където има общоопасни средства, да не бъдат допускани деца. 

Цялото интервю на Диана Дончева с проф. Николай Радулов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европрокуратурата в "Булгартрансгаз" – заради разширението на газохранилището в Чирен

Проверката на европейската прокуратура в "Булгартрансгаз", която започна вчера е свързана с проекта за разширение на газохранилището "Чирен". Това каза в министерството на енергетиката изпълнителният директор на дружеството Кирил Равначки. Европрокуратурата разследва "Булгартрансгаз" От своя страна ресорният министър Владимир Малинов посочи,..

публикувано на 14.08.24 в 10:07
Общината в Бобошево

Община Бобошево набира доброволци заради зачестилите пожари

Малката община Бобошево, където в рамките на три дни станаха два големи пожара, обяви кампания за набиране на членове за допълване състава на доброволното формирование към кметството.  Идеята е за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях на територията на общината. При..

публикувано на 14.08.24 в 09:44
Радослав Рибарски

Радослав Рибарски: Министър Малинов да обясни какво се случва с газохранилището в Чирен

"Министър Владимир Малинов има достатъчно опит в българската енергетика. Затова поискахме изслушване – да обясни, като най-добре запознат, какво точно е договаряно. В предишната сага с "Боташ" отново чакахме той да обясни. "Булгартрансгаз" е част от това споразумение. То е тристранно – "Булгартрансгаз", "Булгаргаз" и "Боташ" договарят въпросните..

публикувано на 14.08.24 в 09:40
Изтичане на газ от

Германия издаде европейска заповед за арест на украински гражданин заради взрива на "Северен поток"

Две години след взривяването на газопровода "Северен поток" главният прокурор на Германия Йенс Ромел е издал европейска заповед за арест на украински гражданин, живеещ в Полша. Швеция и Дания преустановиха разследването по случая. Разследващите в Германия са убедени, че заподозреният мъж е един от водолазите, поставили взривното устройство на..

публикувано на 14.08.24 в 09:18
Руска самоходна 122-милиметрова ракетна установка БМ-21 `Град` стреля в близост до бойната линия край Соледар, Донецка област, Украйна, 13 август 2024 г. EPA/РУСКО МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА БРОШУРА БРОШУРА БРОШУРА САМО ЗА РЕДАКЦИОННА УПОТРЕБА/БЕЗ ПРОДАЖБИ БРОШУРА БРОШУРА САМО ЗА РЕДАКЦИОННА УПОТРЕБА/БЕЗ ПРОДАЖБИ

Извънредно положение в руската Белгородска област

Губернаторът на руската гранична Белгородска област обяви извънредно положение. Руската противовъздушна отбрана е унищожила над 100 дрона и четири тактически ракети, изстреляни през нощта от Украйна, насочени към няколко региона, включително Курск, съобщи министерството на отбраната в Моква. "Ситуацията е изключително трудна и напрегната..

публикувано на 14.08.24 в 09:15
с. Широка лъка

Тържествена заря-проверка в чест на загиналите войни в Широка лъка

В родопското село Широка лъка довечера ще има тържествена заря-проверка в чест на загиналите войни от селото. За половин час след 21 ч. ще бъде ограничено движението на автомобили по пътя Смолян - Девин, в границите на село Широка лъка. Необходимо е шофьорите да спазват пътната сигнализация и указанията на "Пътна полиция". При..

публикувано на 14.08.24 в 08:52
Борислав Гуцанов

Левите партии вече работят по обща програма за явяване на изборите

Номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева може би е един от възможните компромисни варианти . Това е мнението на Борислав Гуцанов - председател на ПГ на "БСП за България". "След промяната на Конституцията, за което от БСП бяхме категорично против, се доведе до пълни абсурди, на които сме свидетели, когато говорим за служебните..

публикувано на 14.08.24 в 08:45