Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временна парламентарна комисия и Инициативен комитет - кой е "за" и кой "против" кмета на Доспат?

| Репортаж
4
Елин Радев, кмет на Доспат
Снимка: Радостина Чернокова

В община Доспат създадоха Инициативен комитет в подкрепа на кмета Елин Радев. Това се случи дни, след като бяха изслушани жители на общината в комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършвани в ущърб на гражданите и бизнеса, както и облагодетелстване на свързани с кмета дружества. 

Напрежението в Доспат се зароди в началото на месец май тази година, когато два дни преди началото на предизборната кампания започна процедура по събаряне на незаконни постройки в доспатското село Любча. Бутането на незаконни постройки бе осъществено с наличието и на жандармерия, а ощетени излъчваха видеа в социалните мрежи с протести срещу действията на кмета.

Михал Камбарев от "Продължаваме промяната" и Александър Вълчев от "Има такъв народ" се обявиха против действията на кмета Елин Радев. Тогава те дадоха пресконференция в Смолян, заедно с един от потърпевшите и застъпник на ИТН. 

Последва протест на ощетени граждани от Доспат пред Народното събрание, а след това беше създадена Временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършвани в ущърб на гражданите и бизнеса, както и облагодетелстване на свързани дружества с кмета на община Доспат Елин Радев. На първото заседание миналия петък са представени данни и факти за корупционни практики и системна злоупотреба с власт от кмета Елин Радев. 

Междувременно в община Доспат създадоха Инициативен комитет в подкрепа на кмета. Председател на комитета е Емилия Рашинова, която е управител на Центъра за обществена подкрепа и дневен център за деца и младежи с увреждания в Доспат.

В подкрепата за кмета на община Доспат с изпратени писма и декларации участват всички детски градини и училища, Местна инициативна група "Високи Западни Родопи-Борино-Доспат-Сърница", Местна инициативна рибарска група: Батак-Девин-Доспат, почти целия бизнес в общината, джамийските настоятелства, Съюза на репресираните в общината, Съюза на глухонемите в общината, Съюза на инвалидите в общината, общински съветници, всички кметове на населени места.

Михал Камбарев от ПП-ДБ, един от основните инициатори за протестите срещу действията на кмета, заяви: 

"Записът, който беше изнесен по време на парламентарната комисия за Доспат на кмета как иска едни 50-60 гласа, иначе ще уволни едни хора, потвърждава публичната тайна, че на държавни и общински позиции се назначават масово удобни хора, които са на пост, за да носят гласове, а не защото имат компетенцията да работят в полза на хората. ПП-ДБ се бори точно срещу този модел на управление, който доведе малките региони до обезлюдяване и ниско качество на здравеопазването. Очаквам прокуратурата в Смолян да се самосезира по изнесения запис и всичко случващо се в Доспат".

Най-възрастният политик в община Доспат, Красимир Рашилов, заяви относно скандала, че това е "малка вихрушка, която върлува в общината". 


Репортаж на Радостина Чернокова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: Радостина Чернокова

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Украински бежанци, нуждаещи се от медицинска помощ и грижи, ще бъдат преместени от Банкя в хотел на морето

Възрастни украински бежанци с увреждания, както и украински деца, ще бъдат преместени от град Банкя край София в курорта "Свети свети Константин и Елена" до Варна . Те са настанени в учебния център на Националната агенция за приходите (НАП) в Банкя по Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна..

публикувано на 14.08.24 в 15:41
Кадър от Центъра за психично здраве за София-област

Тъжна констатация: 850 психиатри през 1990 г., в момента - 400, няма и толкова

Пациентите с психични заболявания пушат в пъти повече от средностатистическия пушач. За това са необходими работещи системи за известяване при пожар в психиатричните отделения и болници у нас.  Това коментира пред БНР психиатърът доц. Стефан Попов - бивш началник на Клиниката по психиатрия в Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив...

публикувано на 14.08.24 в 10:43
Георги Стефанов

Климатичният експерт Георги Стефанов: На воден режим са в близо 92 общини

" Това, което виждаме като проблем в момента с Ловеч и Плевен - намалелият дебит на повърхностните води, е нещо, което се случва в близо 92 общини към днешна дата. 24 области на България, 297 населени места в момента страдат с воден режим . Реално са и много повече, защото има и такива с частичен воден режим. Те всеки ден се увеличават".  Това..

публикувано на 14.08.24 в 09:56
Магомед Рамазанов и Мирослав Колев (вдясно) с флаговете на Велико Търново и на България пред стадион

Олимпийският шампион Магомед Рамазанов става почетен гражданин на Велико Търново

Олимпийският шампион в свободната борба Магомед Рамазанов и личният му треньор Мирослав Колев бяха посрещнати от стотици спортисти и граждани на стадион "Ивайло" във Велико Търново. Борецът ще бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на Велико Търново", а неговият треньор с наградата „Велико Търново“.  Трето олимпийско злато за..

публикувано на 13.08.24 в 13:19

Юрий Вълковски: Малки библиотеки може да изпаднат от програма за подпомагане

На 23 юли Министерството на културата отвори възможността обществените библиотеки да кандидатстват за финансово подпомагане по програмата "Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност". Тази година за първи път кандидатстването е обявено само по електронен път и с електронен подпис. Изказаха се обаче и притеснения, че..

публикувано на 13.08.24 в 10:53
Опожарена къща след пожар в Дионисос, Северна Атика, Гърция, 12 август 2024 г.

Силен вятър разпалва пожара в гръцката област Атика, стотици са евакуираните

Силен вятър разпалва пожара, който бушува в област Атика, а гръцката столица е покрита от дим. Голям пожар край Атина, спасяват хора, обкръжени от огъня Стотици хора са евакуирани. Съсредоточени са максимални сили по гасенето на огъня. Заради мащабния пожар: Евакуираха жители и туристи на олимпийския стадион в Атина Пожарът не..

публикувано на 12.08.24 в 13:50
Протестът в Белград, 10 август 2024 г.

Мария Симеонова: Находището на литий в Сърбия е важно за Европа и Вучич, но е много противоречиво

" Находището на литий в Сърбия е важно за Европа, важно е и за президента Вучич, но то е много противоречиво, защото екологични организации и голяма част от сръбското общество изразяват силни притеснения, че добивът на литий ще доведе до много сериозно замърсяване на водата и почвата".  Това коментира пред БНР Мария Симеонова, директор на..

публикувано на 12.08.24 в 10:29