Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Този състав на ВСС като че ли няма никакво желание да продължи да работи"

Димитър Марков: КС носи 90% от отговорността за вакуума в съдебната власт

В момента има замразяване на всички процеси в очакване на поредните избори, каза той

| Интервю
Димитър Марков
Снимка: БТА

"В момента този състав на ВСС като че ли няма никакво желание да продължи да работи, тъй като реално е близо 2 години над мандата и при пълна неизвестност колко време още ще продължи този вакуум, тъй като политическата обстановка не дава индикации, че скоро ще бъде избран нов ВСС".

Това коментира пред БНР Димитър Марков от правната програма на Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му едно повтаряне на политическата ситуация при новите избори наесен може да удължи мандата на този ВСС за още неопределено дълъг период на време.

"Решението на Конституционния съд поставя много повече въпроси, отколкото дава отговори. В тази насока не бих бил изненадан да бъдат поставени под съмнение и други промени. Надявам се това да не се случи, тъй като все пак смятам, че това мнозинство, макар и побългарено, до известна степен дава някаква гаранция за политическа независимост, доколкото такива гаранции въобще могат да съществуват при положение, че НС има такава съществена квота в бъдещия ВСС", коментира Марков относно нужното мнозинство от 2/3, което беше обект на шестата поправка в Конституцията и падна след решението на Конституционния съд.

Според него ситуацията в момента е удобно извинение за самия ВСС да не предприема каквито и да било стъпки занапред. "От друга страна не намирам за разумно със закон да се забранява на една институция да изпълнява законовите си правомощия. Това е една правна екзотика, която не съм сигурен на свой ред, че би издържала едно обжалване в КС", изказа мнението си експертът в интервю за предаването "Преди всички".

Живеем в тази ситуация вече твърде дълго време, смята Марков и обясни: "Разговорът за това дали ВСС е легитимен да избира новите ръководители на ВАС и прокуратурата стоеше в първите месеци след изтичането на мандата, когато беше разумно да се очаква подмяна на състава на ВСС. /…/ Тази ситуация може да продължи години и ВСС да завърши втори пълен мандат. Не е основание поне да не бъде започната процедура".

Според него Конституционният съд носи 90% от отговорността за вакуума в съдебната власт, който съществува след второто решение. Носи отговорност и за блокираната съдебна реформа, добави Димитър Марков.

"КС, освен че действа като политически орган, тъй като юридическите му аргументи не бих казал, че са издържани, мисля, че до известна степен надхвърля правомощията си. Така че той носи отговорност за този вакуум. Единственото, което може да се случи оттук нататък, е ако политическите сили отново решат да злоупотребят с ролята на КС, той да направи нещата по-скоро по-зле отколкото да ги подобри".

Според него изборите са твърде близо. В този смисъл до провеждането на следващите парламентарни избори никой няма да бъде достатъчно смел да предприема съществени стъпки по отношение на откриване на процедури за избор на председател на ВАС и главен прокурор, изказа мнението си експертът. По думите му в момента има замразяване на всички процеси в очакване на поредните избори.

Цялото интервю на Силвия Великова с Димитър Марков в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марчела Абрашева

Марчела Абрашева: Въпросът не е в правителството, а в сформирането на мнозинство

Активността на избиратели може да ни изведе от изборната спирала, колкото и да е странно и да се налага тезата, че разочарованието трябва да доведе до негласуване, е точно обратно. Това коментира в интервю пред БНР Марчела Абрашева, регионален директор на Международната социологическа агенция "Кантар". "Колкото повече оставяме на други..

публикувано на 15.08.24 в 13:01

Затруднения при обработването на по-стари направления за мамография и ехография на млечна жлеза

Пациенти съобщават за затруднения при обработването на медицински направления за мамография и ехография на млечна жлеза, издадени преди повече от 30 дни.  От Здравната каса обясниха проблема с това, че една от компаниите, обслужващи поликлиниките и медицинските центрове, не е актуализирала софтуера си, след като валидността на направленията..

публикувано на 15.08.24 в 13:00

Промените в ръководството на БСП - отново в СГС

Съдебният казус с вписването на промените в ръководството на БСП след оставката на Корнелия Нинова в Регистъра на политическите партии отново е в Софийския градски съд. Върховният касационен съд върна делото с искане да бъдат представени доказателства, че жалбоподателят, посочен само като Крум Д., притежава юридическа правоспособност или за..

публикувано на 15.08.24 в 12:53
Горица Грънчарова–Кожарева

Горица Грънчарова-Кожарева е поискала от МВР допълнителни справки, анализи и доклади

Номинираната за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева е поискала от МВР допълнителни справки, анализи и доклади. Това обяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Горица Грънчарова-Кожарева и Калин Стоянов са провели "професионален" разговор Горица Грънчарова – Кожарева се срещна с главния секретар на МВР и областните..

публикувано на 15.08.24 в 12:52
Горица Грънчарова–Кожарева

Новото служебно правителство: Бавят ли се преговорите? Кой ги бави?

Продължаващите разговори около състава на новото служебно правителство, водени от определената за премиер Горица Грънчарова - Кожарева, станаха повод за разнопосочни коментари в кулоарите на НС от страна на парламентарни формации.  Чуха се както твърдения, че процедурата се бави, така и призиви за прекратяване на взаимните нападки. По начина,..

публикувано на 15.08.24 в 12:35

Politico размишлява: Габриел или Шекеринска може да застане до Рюте в НАТО

Преди да започне работа като ръководител на НАТО, Марк Рюте вече е прегледал няколко автобиографии на кандидати за своя дясна ръка.  Очаква се сегашният му заместник Мирча Джоана, който заема поста от 2019 г., да се оттегли, за да участва в президентските избори в Румъния през ноември. Това съобщиха за Politico представители на НАТО...

публикувано на 15.08.24 в 12:31

Задържаха 22-годишен мъж с 22 пакетчета кокаин

Екипи на пето РПУ задържаха 22-годишен мъж с 22 пакетчета кокаин.  Той е бил спрян за проверка, докато шофирал, на столичния булевард "Сливница".  При претърсване в колата са открити общо 22 пакетчета с кокаин.  Мъжът е арестуван. Той е познат на полицията. По случая тече разследване. 

публикувано на 15.08.24 в 12:05