Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Героите на Олимпиадата ще провокират младите да спортуват, да видят красивата и веселата страна на спорта"

Д-р Боряна Игова: Скандалът с "боксьорките" в Париж беше програмиран

Според мен има грешка на МОК, етична и медицинска комисия защо не се намесиха"

| Интервю
Боряна Ангелова-Игова
Снимка: Веселина Миланова

Скандалът с "боксьорките" на Олимпийските игри в Париж 2024 беше планиран, още с допускането на двете състезателки се знаеше.Това беше програмиран скандал и бяха подготвени със съответната атака.

Това каза в интервю пред БНР Боряна Игова, доктор по философия и преподавател по "Философия на спорта" в НСА.

"Спортът не се дели на мъжки и женски, не смятам, че трябва да даваме параметри, как да изглежда една жена и един мъж. Ако сме еднакви, не е добре. По отношение на скандала беше планиран. Според мен има грешка на МОК. Имат етична и медицинска комисия, още когато получават информация от Световната боксова федерация, знаеха че ще имат проблем. А те имат капацитета и правото да проверят "боксьорките", а защо не са го направили? Аз мисля, че са искали да покажат на тази федерация, заради политиката, която водят, че не искат да се съобразяват с тях", коментира д-р Игова.

"Лицемерно е, но добре подготвено от гледна точка на пропагандата, ето сега пускат "мъже да бият нашите жени"", смята тя.

Според нея този казус на Париж 2024 се използва от политически партии да извадят дивиденти.

"Спортът е толкова важен, защото дава послания, които променят обществените мнения. Голяма грешка беше на правозащитниците, особено на женските права, да показват български жени – "вижте ги, че не изглеждат достатъчно женствени". А те са поставяни на много повече тестове и проверки, и не беше редно да се използват по тази начин“, обясни преподавателят по философия на спорта в НСА.

За нея завършилата Олимпиада ще се запомни с това, че е много красива, провокативна с добри послания за жените.

"Според мен е зададен един тон всеки да надскача другия и ще излезем от този стадион, и ще отидем в едни общокултурни игри, в които всички участват и гражданите, и всички празнуват. След Париж 2024 имаме една празничност и се връща повече към културата", предвижда за следващите ОИ Игова.

А като постижение, от спортно техническа страна, тя отбеляза двата световни рекорда и олимпийското злато на Карлос Насар.

"Той е изключително добър човек, но аз се радвам много и на Боряна Калейн, защото тя мина през много изпитания. И преди нея не беше лесно, а тя показа, че съмненията към нея са напразни. Не се втурна да играе сложна гимнастика, а направи много красива гимнастика", сподели Игова.

И смята, че образите на героите от Париж 2024 като Новак Джокович, турският стрелец и медалист Юсуф Дикеч и други, появили се вече на мемета, са образи, които виждаме често.

"Те ще провокират младите да спортуват, да видят красивата и веселата страна на спорта, а не, че спортът е едва ли не мъжение и едни изтерзани спортисти, клишето, което се налага в последно време. Около тези 7 медала за България излязоха снимки, в какво състояние са нашите спортни съоръжения. И ако искаме медали, продукт на нашите школи, трябва да се върнем назад", коментира доц. Боряна Игова. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марчела Абрашева

Марчела Абрашева: Въпросът не е в правителството, а в сформирането на мнозинство

Активността на избиратели може да ни изведе от изборната спирала, колкото и да е странно и да се налага тезата, че разочарованието трябва да доведе до негласуване, е точно обратно. Това коментира в интервю пред БНР Марчела Абрашева, регионален директор на Международната социологическа агенция "Кантар". "Колкото повече оставяме на други..

публикувано на 15.08.24 в 13:01

Затруднения при обработването на по-стари направления за мамография и ехография на млечна жлеза

Пациенти съобщават за затруднения при обработването на медицински направления за мамография и ехография на млечна жлеза, издадени преди повече от 30 дни.  От Здравната каса обясниха проблема с това, че една от компаниите, обслужващи поликлиниките и медицинските центрове, не е актуализирала софтуера си, след като валидността на направленията..

публикувано на 15.08.24 в 13:00

Промените в ръководството на БСП - отново в СГС

Съдебният казус с вписването на промените в ръководството на БСП след оставката на Корнелия Нинова в Регистъра на политическите партии отново е в Софийския градски съд. Върховният касационен съд върна делото с искане да бъдат представени доказателства, че жалбоподателят, посочен само като Крум Д., притежава юридическа правоспособност или за..

публикувано на 15.08.24 в 12:53
Горица Грънчарова–Кожарева

Горица Грънчарова-Кожарева е поискала от МВР допълнителни справки, анализи и доклади

Номинираната за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева е поискала от МВР допълнителни справки, анализи и доклади. Това обяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Горица Грънчарова-Кожарева и Калин Стоянов са провели "професионален" разговор Горица Грънчарова – Кожарева се срещна с главния секретар на МВР и областните..

публикувано на 15.08.24 в 12:52
Горица Грънчарова–Кожарева

Новото служебно правителство: Бавят ли се преговорите? Кой ги бави?

Продължаващите разговори около състава на новото служебно правителство, водени от определената за премиер Горица Грънчарова - Кожарева, станаха повод за разнопосочни коментари в кулоарите на НС от страна на парламентарни формации.  Чуха се както твърдения, че процедурата се бави, така и призиви за прекратяване на взаимните нападки. По начина,..

публикувано на 15.08.24 в 12:35

Politico размишлява: Габриел или Шекеринска може да застане до Рюте в НАТО

Преди да започне работа като ръководител на НАТО, Марк Рюте вече е прегледал няколко автобиографии на кандидати за своя дясна ръка.  Очаква се сегашният му заместник Мирча Джоана, който заема поста от 2019 г., да се оттегли, за да участва в президентските избори в Румъния през ноември. Това съобщиха за Politico представители на НАТО...

публикувано на 15.08.24 в 12:31

Задържаха 22-годишен мъж с 22 пакетчета кокаин

Екипи на пето РПУ задържаха 22-годишен мъж с 22 пакетчета кокаин.  Той е бил спрян за проверка, докато шофирал, на столичния булевард "Сливница".  При претърсване в колата са открити общо 22 пакетчета с кокаин.  Мъжът е арестуван. Той е познат на полицията. По случая тече разследване. 

публикувано на 15.08.24 в 12:05